Kulminacija rođendanskog slavlja Vintage Industriala Bara

Četverodnevna klupska proslava 1. rođendama Vintage Industrial Bara koja ima sve odlike mini glazbenog festivala u petak je u dupkom ispunjenom klubu kulminirala nastupima domaćih stoner rock bendova Cojones i She Loves Pablo.

Erotic Biljan And His Heretics u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Takav poredak stvari jasno upućuje kako priča o stoner rocku nije nešto kratkotrajnog daha što u duhu toga u jednoj sezoni obično zadovolji znatiželju koncertne publike koja se potom okrene nečemu drugom. Upravo suprotno, cijela stvar se razvija i krug poklonika raste i to krug vjernih poklonika. A odani su ponajviše glazbi koja je izraz sadašnjosti u svjetskim okvirima.

Stasala je generacija koja uistinu misli globalno i djeluje lokalno u pravom smislu te fraze. Ok, bar jedan dio generacije koji izlaz iz ove naše slijepe ulice beznadne svakodnevnice pronalazi u zvuku i pulsu onoga što osjeća ista generacija i izvan ovih granica. Cojones i She Loves Pablo su u završnici trećeg dana rođendanskog tuluma na pozornici Vintage Industrial Bara bili jednostavno pun pogodak.

Pravi mladi lavovi scene – s jedne strane zaigrani, neobuzdani i spremni na ostavljanje duše na pozornici kroz isjeđeni odrenalin, a s druge precizni i vješti kormilari u zvuku koji je gust poput melase i nabijen ritmom koji zahtjeva gibanje. Snažno, upečatljivo i apdejtano, a opet bez imalo isforsiranosti.

Cojones u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Isforsiranost su malo pokazali hardkoraši Deafness By Noise stalnim pozivanjem publike na podčinjavanje hardcore etici i poganju. No nije bilo riječ o toj vrsti publike. Pomalo je šteta što Deafness By Noise nije nastupio večer prije s Peter & The Test Tube Babies. Tada je u klubu bila publika kojoj je definitivno bila potrebna još jedna doza zdravog ispucavanja agresije pred pozornicom.

Što se tiče power tripa zagrebačkih Erotic Biljan & His Heretics, kao netko tko ih se do sada prilično nagledao uživo, sinoć su pružili jednu od boljih live koncepcija i to je publika itekako osjetila. Nisu bili samo fokusirani na ‘rock’ već i na ‘roll’. Nastup im je ‘disao’, što je bila jako dobra odluka. Nisu nabili sve ‘u crveno’ što im se znalo događati kad publiku jednostavno blokiraju silinom energije koja pravocrtno tutnji s pozornice. Repete će pružiti uskoro u istom prostoru kad će svirati zajedno s My Buddy Moose.

She Loves Pablo u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Najklimavija karika večeri bio je instrumentalni trojac (bez bas gitare) Rochelle Rochelle koji je više bio zabavljen sobom kao da je u pitanju proba u njihovoj prostoriji, a nekako nije bilo ni vrijeme ni prigoda za takav introvertan i nekoherentan pristup u odnosu na sve ono što se na pozornici događalo nakon toga.

Jer ipak što god zlobnici mislili, Vintage Industrial Bar je širom otvorio vrata domaćoj underground sceni kao što je i značajan broj onih koji tamo zalaze na ispravan način ‘suočio’ s istom. Osjeti se to svaki put kad se nogom prijeđe prag kluba. Toliko da je ušao pod kožu nakon ‘samo’ godinu dana. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X