Punčke ‘Sunčano s povremenom naoblakom’ – pepermint usred zime

Nema potrebe javno se posipati pepelom i piti rasol za kaznu pred sam kraj kalendarske godine, ali treba biti čovjek, zanemariti ponos i reći da nam je žao što smo toliko čekali iskritizirati prvijenac Punčki.

Punčke ‘Sunčano s povremenom naoblakom’

Nakon šest neumornih godina rada, strukturalnih promjena i pragmatičnog testiranja reakcija i navika Balkan-style publike, mlada trojka što tek je kročila u dvadesete objavljuje prvijenac  „Sunčano s povremenom naoblakom“, a mi ga zaboravismo na puna tri mjeseca. Nazovimo tu odluku mudrom jer se ipak na kraju slažemo da ima tu nečega…

Kad smo u lipnju porazgovarali s frontwoman Lucijom, planova za skorašnju objavu cjelovitog albuma nakon EP izleta bilo je nekoliko. Razmišljalo se još o odabiru pjesama, ali i izdavača. Kako i na koji način ga servirati publici već upoznatoj s materijalima kroz (najefikasniji) koncertni medij, bila je glavna dilema? Nekoliko dana kasnije, s Cherkezima United kojima su Punčke u Varaždinu otvarale koncert, bili smo na kratkoj turneji koja je bila, iskasapimo malo engleštinu, ‘okootvarajuća’ po pitanju Punčki. Iz zadimljenog backstagea tri su studentice s uobičajenom, nepretencioznom i opuštenom energijom stupile pred pomalo skeptičnu i vječno kritičnu publiku, da bi im, metaforički, ali ne nužno i fizički začepile gubicu. Izbacivši iz svojih pluća i ruku ono što će tri mjeseca biti uokvireno pod nazivom „Sunčano s povremenom naoblakom“, izazvalo je izbečene okice i raskrečene vilice. Rekao bi moderni internetski jezik – Punčke su ubile. Nakon ljetnog haranja i šest godina kuhanja napokon serviraju album koji fino osvježuje učmalu 2013.

Iako ga otvaraju melankolično-shoegazerskom „Počet ću iznova“, njoj je suprostavljena „Prije spavanja“ kao pravi pogled u album oštrih i jasnih gitara čime Punčke govore da se ne zajebavaju u post-punku gdje izbijaju zadnji momenti tinejdžerskog angsta što vapi za eksplozivnim punk-momentima katarze.  Njega se ne odriču ni u „Iz dana u dan“ gdje lirska dimenzija koketira s banalnim kao što je to Let 3 radio prije četvrt stoljeća u „Two Dogs Fuckin’“ ili čak postaje toliko lapidarna da pune tri minute „Ritma kaosa“ zauzima ciklični bijes od svega devet riječi. No treba mačeve ostaviti u koricama jer kaosa na debiju nema. Punčke su u šest godina testiranja regionalne publike jasno profiltrirale snažne, od slabijih elemenata i odabrale najfunkcionalnija ostvarenja, ne žureći se s objavom, ni priklanjajući se ikakvim etiketama kako bi publici servirale svoj album, nastao pod njihovim uvjetima, bez kompromisa i redukcije. O potencijalnoj redukciji se najviše može govoriti pri pokušaju guranja Punčki u glazbeno-ideološke kategorije onih militantnih bendova što faluse bijesno zamijenjuju instrumentima i reže pri obrani ne tako čvrstih identiteta.

Srećom, tekstopisac u Luciji uspješno se hrva neumornim pokušajima stigmatizacije trojke kao feminističkog benda što bi trebao zaštititi žensku poziciju u nazadnoj nam državi ili unutar hrvatskog glazbenog mikro-kozmosa. Dapače, frontwoman riječima tretira mladenačku transformaciju iz djevojaka na priključku s magistrale tinejdžerstva na autoput zrelosti što će najbolje opjevati ritmično-plesna post-punk jedinica jednostavno nazvana „Srce“ kao vjerojatno najbolje ostvarenje prvijenca. Album crtica i uspomena iz formativnih godina predvođenih jedinicama u svome broju na tom tragu nadopunjuje slatka „Petra Pan“ s jasnim konotacijama mladenačkog neiskustva i neiksvarenosti kojima se možemo vratiti tek maštom i nostalgičnim tekstovima.

Sunčano s povremenom naoblakom smjeli je i hrabri prvijenac definiran glasnim gitarama i vokalno-tekstualnim stavom najbolje opisanim leitmotivom završnog „Doručka“: Mi ne radimo / što svi drugi rade. Nakon šest godina testiranja terena i sazrijevanja u glazbeno-strukturnom pogledu, Punčke ne na stupaju na scenu s velikim praskom, nego s velikim stavom iza kojeg, neupitno, stoji pokriće.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X