Kultni avangardni skladatelj Glenn Branca preminuo u 69. godini

Slavni avangardni gitarist i skladatelj Glenn Branca preminuo je u 69. godini nakon što je izgubio bitku protiv raka grla.

Glenn Branca (izvor: screenshot YouTube)

Vijest je sinoć, 14. svibnja, objavila njegova žena, navodeći da je Branca preminuo u snu.

“Zahvalna sam što sam mogla živjeti i raditi s takvim nevjerojatnim izvorom ideja i kreativnosti. Njegov je glazbeni izražaj bio samo dio ideja koje bi mu se, u određenom danu, rodile. Njegov utjecaj na svijet glazbe je neprocijenjiv. Unatoč njegovoj, naizgled gruboj vanjštini, bio je duboko brižan i žestoko lojalan čovjek. Zajedno smo živjeli u našem malom svijetu. Toliko ga volim i apsolutno sam devastirana”, priznala je u medijskom priopćenju.

Godine 1976. Branca je osnovao kultni Theoretical Girls, kultni no wave punk bend, da bi nakon raspada benda, 1981. godine objavio solo eksperimentalni rad “The Ascension” koji je duboko utjecao na generacije glazbenika. Godinu nakon, 1982., osniva Neutral Records – kuću koja, između ostalih, objavljuje i prvi album Sonic Youtha.

Iako je Branca u znatnoj mjeri ostao pomalo skrivena, kultna figura u glazbenom svijetu, na njegov se rad često referirao David Bowie – koji je “The Ascension” uvrstio i na svoju listu 25 najdražih ploča.

“Tijekom godina Branca je postao još glasniji i kompleksniji no ikad, ali ova ploča ovdje, “The Ascension”, njegov je neizbrisivi manifest”, rekao je Bowie o kultnom albumu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh