Kulturni centar Mesnička započinje performans ‘Svjetionik kulture’

Svjetionik kulture predstavlja simbol kulture koja na mrak odgovara svjetlom, a na letargiju glasnim pristupom. Svojevrsnim presjekom aktivnosti Kulturnog centra Mesnička namjera nam je pokazati da i u najgore vrijeme izvođači, performeri i umjetnici nisu nestali te da nije dovoljno pritisnuti prekidač da bi se neka svjetla ugasila.

Performans Svjetionik kulture u Kulturnom centru Mesnička (Foto: KCM)

Svjetlo koje se prije dvije godine upalilo u Mesničkoj 12 nije osvijetlilo samo tri prozora i jedna vrata. Možete se zapitati što je tu neobično? Dovoljno je pritisnuti prekidač. No ovo svjetlo bilo je kudikamo drugačije. Ono nije osvijetlilo samo tri prozora i jedna vrata, ni ulicu, već čitavu kulturnu scenu jednog grada. Kulturni Centar Mesnička za umjetnike postao je značajan kao svjetionik za noćne brodove otisnute na pučinu.

Zvonko Novosel (Foto: KCM)

U Kulturnom centru Mesnička svoje mjesto našlo je 1400 događaja, od čega njih 800 čine večernji koncerti, dok su se u popodnevnim satima svakodnevno održavale promocije knjiga, povijesne i zemljopisne tribine, predavanja, izložbe, radionice, kazališni i filmski programi te male tržnice zdrave hrane. U našem prostoru izvodili su umjetnici iz 20 europskih i svjetskih zemalja. Stvorili smo prostor potreban urbanoj kulturi Hrvatske. Preko noći pandemija je učinila nezamislivo i zaustavila Svijet. Vrata su se zatvorila, a svjetla se pogasila. Umjetnici i izvođači mahom su se našli u mraku.

Performans Svjetionik kulture (Foto: KCM)

Performans Svjetionik kulture nastaje pod preduvjetom očuvanja prostora i klupskog djelovanja KCM-a. Sastoji se od izložbe fotografija nastale u gotovo tri godine djelovanja Kulturnog centra Mesnička, gdje se svatko može podsjetiti kako je tada bilo, i da u vremenima koja dolaze to ne zaboravimo.

U galeriji će se događati recitacija poezije renomiranog Zvonka Novosela uz glazbenu pratnju Lava Novosela i Tomia Novaka. Jam svirkom u podrumu uobličit će se cijeli audiovizualni koncept performansa.

Performans Svjetionik kulture (Foto: KCM)

Kako bi publici željnoj kulturnog sadržaja čitav performans približili popratit će se snimkom u 360 stupnjeva te ju prikazati uživo na Facebook stranici KCMesnicka, a u danima koji slijede od ponedjeljka, 21.12. prostor galerije bit će otvoren od 17 h do 21 h.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X