Kulturnjaci 2016 apeliraju na Sabor, Plenkovića i Petrova da se zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva

‘Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o tumoru, leglu kriminala, klijentelističkoj hobotnici te da se negiraju svi uspjesi, nagrade i učešća na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima. Hrvatski film, uz potporu HAVC-a, značajno doprinosi promociji Hrvatske i hrvatske kulture ne samo umjetničkim uspjesima, već i ostvarenim koprodukcijama’, navode Kulturnjaci 2016 između ostalog u svom otvorenom pismu.

HAVC
HAVC

Povodom izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji u HAVC-u i reakcije filmskih udruga, Kulturnjaci 2016 daju punu potporu kolegama iz Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata.

Uz tvrdnju, “HAVC je filmu u Hrvatskoj omogućio da funkcionira kao samoodrživ sustav koji u proračun vraća znatno više novca nego što ga iz njega koristi”, Kulturnjaci 2016 postavljaju i pitanje: “Pitamo se kako to da je sustav koji je od samog osnutka 2008. počivao na ideji povjerenja u autonomiju donošenja odluka odjednom prokazan kao nelegalan? Od 2008. svjedočimo snažnom uzletu hrvatskog filma – po broju snimljenih filmova, po sudjelovanju na brojnim međunarodnim festivalima, po međunarodnim nagrada, a o digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača po cijeloj Hrvatskoj da i ne govorimo. Kako je moguće da se u izvješću revizije nije utvrdio ni jedan razlog, ni jedan parametar sukladno kojem bi se dosadašnje djelovanje HAVC-a ocijenilo značajnim za razvoj hrvatske kulture?! Kako je uopće moguće da neke koordinacije braniteljskih udruga iskazuju vrijednosne sudove i negiraju sjajne uspjehe hrvatskog filma i sustava koji je taj uspjeh omogućio?!”.

Kulturnjaci također navode da nastojanja da se tzv. unaprjeđenje sustava potpora svede na odobravanje programa od strane Ministarstva kulture predstavlja opasno kršenje ustavnih prava i samog smisla osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra kojem je cilj neometano održanje i razvoj audiovizualne industrije.

“Kako će to biti moguće ako je ono pod okriljem vlasti i politike? Podsjećamo na Ustav RH i njegov članak 69. kojim se jamči sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Stoga apeliramo na sve instance vlasti, na premijera Andreja Plenkovića i Vladu RH, te na predsjednika Sabora Božu Petrova da se odlučno i nedvosmisleno zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva te da svojim jasnim stavom zaustave difamacije, uvrede i pokušaje ideološkog podjarmljivanja filmske umjetnosti u Hrvatskoj i uništavanje HAVC-a, ustanove u kulturi na koju bismo svi trebali biti ponosi”, završavaju svoje javno pismo Kulturnjaci 2016.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X