Kulturnjaci 2016 apeliraju na Sabor, Plenkovića i Petrova da se zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva

‘Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o tumoru, leglu kriminala, klijentelističkoj hobotnici te da se negiraju svi uspjesi, nagrade i učešća na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima. Hrvatski film, uz potporu HAVC-a, značajno doprinosi promociji Hrvatske i hrvatske kulture ne samo umjetničkim uspjesima, već i ostvarenim koprodukcijama’, navode Kulturnjaci 2016 između ostalog u svom otvorenom pismu.

HAVC
HAVC

Povodom izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji u HAVC-u i reakcije filmskih udruga, Kulturnjaci 2016 daju punu potporu kolegama iz Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata.

Uz tvrdnju, “HAVC je filmu u Hrvatskoj omogućio da funkcionira kao samoodrživ sustav koji u proračun vraća znatno više novca nego što ga iz njega koristi”, Kulturnjaci 2016 postavljaju i pitanje: “Pitamo se kako to da je sustav koji je od samog osnutka 2008. počivao na ideji povjerenja u autonomiju donošenja odluka odjednom prokazan kao nelegalan? Od 2008. svjedočimo snažnom uzletu hrvatskog filma – po broju snimljenih filmova, po sudjelovanju na brojnim međunarodnim festivalima, po međunarodnim nagrada, a o digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača po cijeloj Hrvatskoj da i ne govorimo. Kako je moguće da se u izvješću revizije nije utvrdio ni jedan razlog, ni jedan parametar sukladno kojem bi se dosadašnje djelovanje HAVC-a ocijenilo značajnim za razvoj hrvatske kulture?! Kako je uopće moguće da neke koordinacije braniteljskih udruga iskazuju vrijednosne sudove i negiraju sjajne uspjehe hrvatskog filma i sustava koji je taj uspjeh omogućio?!”.

Kulturnjaci također navode da nastojanja da se tzv. unaprjeđenje sustava potpora svede na odobravanje programa od strane Ministarstva kulture predstavlja opasno kršenje ustavnih prava i samog smisla osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra kojem je cilj neometano održanje i razvoj audiovizualne industrije.

“Kako će to biti moguće ako je ono pod okriljem vlasti i politike? Podsjećamo na Ustav RH i njegov članak 69. kojim se jamči sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Stoga apeliramo na sve instance vlasti, na premijera Andreja Plenkovića i Vladu RH, te na predsjednika Sabora Božu Petrova da se odlučno i nedvosmisleno zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva te da svojim jasnim stavom zaustave difamacije, uvrede i pokušaje ideološkog podjarmljivanja filmske umjetnosti u Hrvatskoj i uništavanje HAVC-a, ustanove u kulturi na koju bismo svi trebali biti ponosi”, završavaju svoje javno pismo Kulturnjaci 2016.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh