LADO Electro ‘2.0 Memorabilium’ – epsko putovanje kroz epski zvuk

Dvostruki album ‘2.0 Memorabilium’ donosi više od dva sata glazbene fuzije elektroničkog zvuka i narodnih napjeva u izvedbi članova ansambla LADO.

LADO Electro ‘2.0 Memorabilium’

Opravdanje za epsku minutažu drugog LADO Electro albuma djelomično bi se mogla opravdati time što je prošlo 15 godina od objave prvog albuma na kojem su Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari (ujedno i član LADO-a) krenuli surađivati s Ansamblom LADO. No ipak je ovdje riječ o konceptu gdje narodna epika urešena elektroničkim ritmom i aranžmanima treba na duže vrijeme u meditativnom smislu prožeti čula slušatelja.

U tom suukusu arhaičnog i modernog Boxer i Hari arhaičnom su dali više prostora, tj. gurnuli su ga u prvi plan. Album u jednom manjem obimu nosi plesni karakter (na 2. CD-u), no u konačnici ipak je riječ o ambijentalnom downtempo albumu. Crnić je dakako ostao vjeran svom ‘digitalnom potpisu’, iako kad se radi rezime upravo taj zvuk donosi najveći retro moment, jer je elektronička glazba, općenito gledano, u međuvremenu prilično napredovala u izričaju. No ako mu je želja bila nastaviti tamo gdje se stalo prije 15 godina, onda je ona u potpunosti i ispunjena, ali opet, moglo se to bolje ‘up-to-date’ zakopati.

Izvedbe ‘Ladarica’ su besprijekorni materijal, što solistički, što zborni, na „2.0 Memorabilium“, kao što je i njihova izvedba uživo, kako se pokazalo ljetos u prepunom Vintage Industrialu gdje je održan promotivni koncert, i to je definitivno i najveći adut projekta koji bi svakako trebao uživo iskoristiti ovaj trenutak.

Ono što je neosporno jest to da su Harfman i Crnić u svojoj sveobuhvatnosti uspjeli ‘pomiriti’ folklorne izričaje ravničarskog Međimurja i mediteranskog kamenjara i dali albumu odličan prizvuk praiskonske mističnosti ne gubeći na fluidnosti, tj. vješto izbjegavajući sve zamke upadanja u teško razumljive eksperimente, a opet izbjegavajući banalizirane obrasce nekakve jeftine ‘glazbeno-turističke razglednice’.  Dakle, uspjeli su u onome što su zacrtali kao misiju, o čemu je Crnić i govorio u intervjuu za ovaj portal, a to je da „2.0 Memorabilium“ predstavlja mjesto na kojem su vrijedne stvari sačuvane od zaborava.

Ocjena: 8/10

(Aquarius Records, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X