Laibach je prvi strani bend koji će nastupiti u Kijevu od invazije

Subverzivni slovenski kvintet koji je 2015. nastupio u Sjevernoj Koreji, odsvirat će cijeli koncert u dvorani Bel Etage.

Laibach (foto: Laibach)

Subverzivni slovenski industrial rock sastav Laibach tvrdi da će biti prva strana grupa koja će održati cijeli koncert u Kijevu od ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Grupa će nastupiti u koncertnoj dvorani Bel Etage 31. ožujka, gdje će održati koncert pod nazivom Eurovision – što je referenca na činjenicu da se natjecanje za pjesmu Eurovizije, na kojem je 2022. pobijedila Ukrajina, ove godine neće održati u zemlji, već u Liverpoolu.

U izjavi kojom je najavio koncert, bend je rekao: “Dok se ostatak Europe priprema proslaviti svoju ideju slobode i solidarnosti 9. svibnja u Liverpoolu, Laibach vraća Euroviziju u Ukrajinu, gdje i pripada i gdje se jedina istinita i stvarna vizija Europe događa upravo sada.” Prihod od koncerta bit će uplaćen u humanitarne svrhe.

Premda je Laibach možda prvi bend na turneji koji će izvsti cijeli koncert na tradicionalnom mjestu, u svibnju 2022. Bono i Edge iz U2 odsvirali su 40-minutni set na stanici podzemne željeznice u Kijevu. “Narod Ukrajine ne bori se samo za vašu slobodu, vi se borite za sve nas koji volimo slobodu”, rekao je Bono okupljenima.

Drugi zapadnjački izvođači dali su podršku Ukrajini, poput Pink Floyda, koji su se ponovno okupili kako bi snimili novu pjesmu kako bi pomogli humanitarnim akcijama. Ed Sheeran i Chic bili su među izvođačima koji su nastupili na dobrotvornoj priredbi Concert for Ukraine u ožujku prošle godine.

Za to vrijeme su ukrajinski glazbenici nakon invazije izvodili hvaljene i emotivne koncerte diljem svijeta. Eurovizijski pobjednici Kalush, zajedno s Dakhabrakhom i Go_A, nastupili su na Glastonbury festivalu 2022., a Ukrainian Freedom Orchestra, sastavljen od ukrajinskih izbjeglica kao i Ukrajinaca koji već rade u inozemstvu, prošlog je ljeta bio na turneji po Europi i SAD-u.

Laibach će nastupiti i u zagrebačkoj Tvornici kulture 14. svibnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X