Lamb u Tvornici – najbolji koncert na turneji

Trip-hop veterani iz Manchestera su u sklopu povratničke turneje navratili do Zagreba kako bi promovirali recentni album ‘5’.

Lamb u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

Da u startu pojasnim – naslov izvješća nije proizvoljna misao njegovog autora već se radi o riječima Andy Barlowa, muške polovice grupe Lamb, izgovorenim prilikom izlaska na bis.

I zaista, bila je to posebna večer. Dok se većina zagrebačke koncertne publike uputila na Pozitivan koncert u Dom sportova, s jakim i zanimljivim, ali već toliko puta pogledanim bendovima, tristotinjak odmetnika je odlučilo večer provesti uz englesku trip-hop poslasticu Lamb.

Nakon što su početkom 90-tih staze trip-hopa utabali bristolski Massive Attack i Portishead, sredinom desetljeća na sceni se pojavljuje manchesterski Lamb. Iako nisu dosegnuli popularnost navedenih predvodnika žanra, snimili su četiri vrlo dobra albuma i zvuk proširili breakbeat i drum and bass utjecajima. Nakon 2005. se razilaze da bi se ove godine ponovno aktivirali, izdali album „5“ i krenuli na turneju po klubovima i festivalima.

Kao predizvođač nastupio je škotski kantautor Jay Leighton, sam s gitarom, a to se konceptualno nije pokazalo kao najsretnije rješenje. Što se glazbenog izričaja tiče, dodirne točke između njega i Lamba ne postoje, a to je vjerojatno i najvažniji razlog pomalo neugodne situacije u kojoj se našao. Naime, morao je svirati uz konstantni žamor koji je dopirao iz publike. Jedino, čini se da se možda već na to i naviknuo, jer nije odavao dojam osobe koju to naročito smeta. Usprkos tome, na kraju svake pjesme dobio je pristojan aplauz. Glazbeno ga u dvadesetak minuta koje je dobio na raspolaganje, nisam uspio nešto posebno doživjeti, a nije me niti posebno zaintrigirao, tako da su šanse da se naši putevi susretnu u budućnosti svedene na slučajnost, kao što se to dogodilo i ovoga puta.

Lamb su se na pozornici pojavili kao trio – uz pjevačicu Lou Rhodes i već spomenutog Andy Barlowa na klavijaturama, kompjutorima i povremeno bubnjevima, treći je član bio basist-čelist na električnom violončelu.

Od početka se vidjelo da je Andy Barlow motor momčadi – bio je izuzetno raspoložen, često je dizao ruke u zrak, uzvikivao i trudio se svoje raspoloženje prenijeti na sve koji su se ove večeri našli u Tvornici. U trenucima kada bi klavijature preuzeo četvrti član iz sjene, svoju je žestinu prenosio na bubnjeve, a to je cijeloj priči davalo dodatnu dinamiku i pojačavalo osjećaj live nastupa. Za razliku od energičnog Andya, pjevačica Lou Rhodes je elegantna, odmjerena, sofisticirana, a tako i pjeva. Često su joj oči zatvorene i na taj način kao da još pojačava intenzitet svoje izvedbe. Njen je stil osoben i vrlo atmosferičan, a prezentacija sigurna i osjećajna. Tako je na studijskim snimkama, ali i pred auditorijem.

Prvi dio seta je bio nešto laganiji i obilježile su ga uglavnom pjesme s novog albuma, uz ubacivanje pojedinih starih favorita. Od njih bih izdvojio jedan od njihovih najvećih hitova „Gabriel“ s albuma „What Sound“, koji je dočekan ovacijama, a izveden i otpjevan na vrhunskom nivou, uspješno prenoseći sanjivu atmosferu pjesme. Stvari su se ozbiljno zakuhale pri kraju osnovnog seta kada je izveden novi singl „Build a Fire“, a nakon njega drugi veliki hit iz prošlosti „Gorecki“ s prvijenca „Lamb“. Ta je pjesma doslovno razvalila, kako izvedbom na sceni, tako i reakcijom publike ispred nje, pa je sam kraj koncerta završen glasnim odobravanjem.

Nakon povratka na bis, uslijedio je citat koji je iskorišten za naslov, s time da preciznija verzija glasi kako su rekli da im je ovo 45 koncert na turneji i do sada najbolji. S obzirom na kvalitetu prezentacije i prijem koji su doživjeli, to i ne treba čuditi. Bis su otvorili s izuzetno osjećajnom „What Sound“, nastavili s „B-line“ s drugog albuma „Fear of Fours“, a završili s „Trans Fatty Acid“, koja je uspješno sublimirala sve ono što je karakteristično za njihov zvuk, s klimaksom u improviziranom plesnom noiseu.

Ovaj koncert je pokazao da Lamb nikako nisu pogriješili kada su odlučili nastaviti s radom. Autorski u njima još uvijek ima potencijala, dok su koncertno izuzetno atraktivni i uvjerljivi.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X