Lambchop u Šibeniku: Slatki oproštaj od Terranea

U sklopu programa ‘Terraneo Summer Break’, sinoć je na tvrđavi sv. Mihovila nastupio čuveni bend iz Nashvillea.

Lambchop u Šibeniku
Lambchop u Šibeniku

Bila je to jedna od onih večeri kad se sve poklopi. Publike pristojan broj, zidovi tvrđave oslikani, ozvučenje podnošljivo, noć ugodna, bend na pozornici jedan od velikih.

Lambchop u Šibeniku možda jest ostvarenje sna za otprilike 13 fanova u gradu, no reputacija, a i činjenica da nastupaju „pod zaštitom“ Terranea, priskrbila im je dovoljno popunjenih stolica na tvrđavi sv. Mihovila, dovoljno za topao i glasan feedback s tribina.

Velikani iz razdoblja kada se americana još nazivala americanom, a ne alternativnim countryjem ili – nedajbože – indie popom, sinoć su u Šibeniku, na posljednjem koncertu turneje, promovirali album „Mr. M“. Možda zbog ambijenta, morskog zraka ili činjenice da danas lete doma, u rodni Nashville, Lambchop predvođen Kurtom Wagnerom predstavio se u kudikamo opuštenijem i poletnijem izdanju, nego prije devet godina u zagrebačkoj Tvornici na promociji jednog od ključnih albuma, dvostrukog „Aw Cmon/No You Cmon“, kada ih je ovaj potpisnik zadnjih put gledao.

Poredani u polukrug, točno ispod (za tu priliku) potpuno neprikladnog marketinškog natpisa „#veselo“, Lambchop su u devedeset minuta nudili svoju dobro poznatu razrađenu melankoliju, čija se draž krije u skrivenim instrumentalnim detaljima. Balansirajući na rubu mračne lirske provalije, promukli Wagner pribranog slušatelja svaki put, bez iznimke, dovede u stanje koje su – trudeći se naći točan opis tog slatkog unutarnjeg izgaranja pri slušanju Lambchopa – glazbeni kritičari nazvali „muzičkim postkoitalnim blaženstvom“.

Lambchop je upravo to; bend koji nikad ne dovodi do esktaze, već nudi mir brdovitog Tennesseeja i mističnost svemira. Do ispunjenja takve pretenciozne misije dolaze jednostavnošću, razvučenim glazbenim slikama, lijenim prebiranjem po žicama, naizgled neambicioznim aranžmanima i nenapadnom duhovitošću koja se provlači od početka do kraja koncerta. Kraja, koji je ovoga puta bio začinjen Bowiejevom “Young Americans”.

Lambchop je sinoć peti put nastupio u Hrvatskoj, a prvi put u Šibeniku (osim gitarista Williama Tylera koji je lani imao solo koncert u Azimutu), učinivši odumiranje Terranea barem malo podnošljivijim…

Objavljeno u suradnji s portalom Tris.com.hr

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X