Led Zeppelin ‘Celebration Day’ – slavlje rock and rolla

Led Zeppelin okupili su se samo jednu večer 10. prosinca 2007. godine. Zapis tog koncerta iz londonske O2 Arene objavljen je nakon pet godina, a kino premijera filma ‘Celebration Day’ dočarala je svu snagu i važnost ovog velikog benda.

Led Zeppelin 'Celebration Day'

Prolog: Ahmet Ertegun

Ahmet Ertegun bio je ključni čovjek u svijetu moderne glazbe. Svoju borbu za emancipaciju onog važnog i kvalitenog u američkoj i britanskoj muzici provodio je na onoj, slobodno se može reći diplomatsko-menadžersko-izdavačkoj ‘bojišnici’.

„Ahmete, ti si ovu večer učinio mogućom, bez tebe nje ne bi bilo. Ove je samo mali znak pažnje i prisjećanja na dane kad je Atlatnic Records bila najbolja kuća na svijetu“, izjavio je 10. prosinca 2007. Robert Plant na pozornici londonske prepune O2 Arene na jedinstvenom i jednokratnom reunionu Led Zeppelina koji će ostati i upamćen po podatku kao događaj u glazbenoj povijesti za koji je bilo zatraženo pet puta više novinarskih akreditacija iz cijelog svijeta nego što je kapacitet arene.

Ertegun, koji je umro 14. prosinca 2006., godinu dana prije tog koncerta nije samo zaslužan za otkrivanje i diskografsko vođenje Led Zeppelina kroz Atlantic, što je ispalo jednom od najboljom akvizicija u povijesti rock and rolla, jer radi se o najprodavanijem rock bendu svih vremena koji s Beatlesima i Stonesima i dalje vodi ‘mrtvu utrku’ u prodaji nosača zvuka na osnovu podataka nekoliko agencija koje prate tiraže, među kojima je i Billboard. Zeppelini su bili samo perjanica Ertegunovog angažmana. On je otkrio Raya Charlesa, Erica Claptona, Arethu Franklin, Genesis, Phila Collinsa, Yes i mnoge druge. Izravni je ‘krivac’ što je Crosbyja Stillsa i Nasha nagovorio da im se pridruži Neil Young, a prethodno je on bio među prvima koji je otkrio potencijal spomenute hippie pastorale i ponudio im ugovor. Bio je u stanju zadobiti i povjerenje The Rolling Stonesa kad su Jagger i Richards tražili lanac distribucije albuma za svoju nezavisnu etiketu za Sjevernu Ameriku, u trenutku dok su sve druge diskografske kuće Kamenju nudile više novaca.

Ahmet Ertegun (Foto: Wikipedia)

Svi su znali da je taj sin prvog turskog ambasadora u SAD-u, jedan od najvećih zaljubljenika u američku glazbu, još od trenutka kad ga je brat po prvi put odveo na koncert Duke Ellingtona, do kasnijeg pomaganja legendarnom Stax Recordsu u Memphisa i kasnije osnivanje Atlantic Recordsa.

Poznavanje tih fakata primarno je u razumijevanju okupljanja Led Zeppelina na samo jednom koncertu prije pet godina. Bilo je to za Ahmeta, jer je možda to bila i jedna od njegovih posljednjih želja. Gledano u tom kontekstu, novinarska pitanja u smislu: „Koliko novaca tražite za pravi reunion i svjetsku turneju?“, koja su postavljana Pageu, Plantu i Jonesu tijekom novinarske konferencije nedavno u Londonu povodom predstavljanja „Celebration Daya“ uistinu su promašivala cijelu poantu.

Zeppelini su se nakon smrti Johna Bonhama okupili par puta. Prvi put na Live Aidu 1985. godine kad je na bubnjarskom stolcu bio Phil Collins i kasnije na svadbi Bonhamovog sina Jasona, kad je mladi bubnjar sjeo na očevo mjesto. 1994. su Jimmy Page i Robert Plant udružili snage, prvo u sklopu MTV-ijevog Unplugged programa (koji je tom prilikom prigodno prekršten u „Unledded“), nakon čega je taj nastup objavljen i kao album „No Quarter“. Njih dvojica su nastavili suradnju kao Page & Plant i okončali je studijskim albumom „Walking Into Clarksdale“, no odradili su i nekoliko turneja te je čak i Hrvatska 1998. bila počašćena s dva njihova nastupa u razmaku od svega osam mjeseci (prvi u veljači, drugi u studenom). No bez John Paul Jonesa koji je odbio sudjelovati u tom projektu bilo je jasno da se to nikako ne može zvati Led Zeppelin. Dalje>>

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X