Led Zeppelin ‘Presence’, ‘In Through The Out Door’ i ‘Coda’ – završna poglavlja za prave fanove

S objavljivanjem posljednja dva studijska albuma, te albuma ‘Coda’ (objavljenog nakon raspada grupe), reizdanih u originalnom ruhu i naravno ponovno masteriraniih od strane Jimmyja Pagea uspješno je zatvoren niz, u prvom redu vinilnog, upakiravanja jedne od najznačajnijih diskografija rocka, dakako Led Zeppelina.

Led Zeppelin ‘Presence’, ‘In Through The Out Door’ i ‘Coda’
Led Zeppelin ‘Presence’, ‘In Through The Out Door’ i ‘Coda’

Ono što bi se još moglo očekivati, a vjerojatno će se i dogoditi u nekom proširenom obliku jest ponovno objavljivanje koncertnog albuma iz filma „The Song Remains the Same“, no o tom po tom. Reizdani albumi „Presence“, „In Through The Out Door“ i „Coda“ u svom deluxe izdanju po grafičkoj opremi nadmašuju originale, kao što se drže i nekih povijesnih momenata, tj. „In Through The Out Door“ je zapakiran u omot smeđeg trgovačkog papira, kako je i u vrijeme objavljivanja bio distribuiran po SAD-u jer je tamošnji cenzorski odbor donio odluku da naslovnica promovira konzumaciju alkohola, a bend se dosjetio album zapakirati na sličan način kako Amerikanci papiranatom vrećicom riješavaju problem konzumacije alkohola na javnom mjestu.

Što se samih albuma tiče, riječ je o svojevremeno dva najdiskutabilnija izdanja Led Zeppelina, ili jednostavnije kazano, kako je to izgledalo u slušateljskoj praksi, po ljubavi spram albuma „Presence“ i „In Through The Out Door“ su se nekad prepoznavali pravi okorjeli fanovi grupe – svi ostali, računajući tu i vojsku rock kritičara nisu ih ni voljeli, ni opravdavali jer su nastali sticajem okolnosti, neplanski.

Led Zeppelin 'Presence'
Led Zeppelin ‘Presence’

„Presence“ je snimljen u trenutku prisilnog hiatusa grupa kad je američka turneja već bila dogovorena, ali je zbog teške automobilske nesreće koju su na Rhodosu u Grčkoj doživjeli Robert Plant i njegova supruga Maureen planovi bili otkazani, a tijekom rehabilitacije u Malibuu snimljen je novi materijal 1975. godine. Priče kažu kako se tada Jimmy Page opasno navukao na heroin, a Bonham već patio od posljedica teškog alkoholizma. Objavljen u ožujku 1976. „Presence“ je odmah dostigao platinastu tiražu. No grupa nije mogla krenuti na turneju zbog Plantovih ozljeda te se fokusirala na live album i film „The Song Remains the Same“ koji su dodatno zagrijali stari plamen kod obožavatelja tako da kad je uslijedila turneja 1977. koju je pratio pomama i kaos koji je često završavao u neredima i masovnim uhićenjima publike. Zeppelini su te godine službeno ušli u Guinessovu knjigu rekorda okupivši na koncertu u Silverdomeu 76.229 posjetitelja što je do tada bio najveći broj okupljenih na samostalnom koncertu nekog izvođača, dakle rock dinosauri su gazili sve pred sobom u velikom stilu u trenutku kad se na sceni iz prikrajka pojavio punk pokret.

„Presence“ je kao album baštinio šarolike stilske bravure prethodnih „Houses Of The Holy“ i „Physical Graffiti“, a najviše su se isticale pjesme „Achilles Last Stand“ kao uvodni desetminutni tour the force, „Nobody’s Fault But Mine“ kao predivna kombinacije već klasičnog zeppelinskog lomljenja ritma i breakova tišine, te posljednji isposnički blues „Tea For One“. Uz to igrali su se Page, Plant, Bonham i Jones funkom na „Presence“ jednako kao i na „Houses Of The Holy“, ali je to iznjedrilo manje uspješne pjesme. Što se tiče bonusa u obliku tzv. „Companion Disca“ ovog albuma najveće iznenađenje predstavlja „10 Ribs & All/Carrot Pod Pod (Pod)“ punokrvni instrumental dominantne klavirske teme na koji da je tada Plant nešto i otpjevao bi vjerojatno bio i najveći hit s albuma, ali obzirom da ničeg sličnog nema na originalnom „Presence“ uratku, jasno je kroz ovo naknadno uvrštavanje da Zeppelini nisu htjeli ići tim putem ‘jeftinog skupljanja bodova’. Iz današnje perspektive gledano prokleta je šteta što ta baladna figura „10 Ribs & All/Carrot Pod Pod (Pod)“ nije doživjela vokalnu izvedbu.

Cenzorski upakiran album 'In Through The Out Door'
Cenzorski upakiran album ‘In Through The Out Door’

Iako su s „Presence“ turnejom Led Zeppelin uveliko nadmašili popularnost Rolling Stonesa i ona je morala biti prekinuta u svom zenitu kad je umro Plantov petogodišnji sin Karac. Novo ‘prisilno slijetanje’ rezultiralo je i novim albumom. Sudbina je htjela da on bude snimljen tamo odakle je i krenula priča o grupi Led Zeppelin još dok je počinjala pod nazivom New Yardbirds – u Skandinaviji. „In Through The Out Door“ snimljen je u ABBA-inim Polar studijima u Stockholmu u studenom 1978. i po objavljivanju je predstavljao najsmjelili dotadašnji eksperiment sastava koji je zaigrao na potpunu kontru tada već dominirajućeg punk rocka s jedne strane i disco zvuka s druge strane. Era dominacije hard rocka bila je gotova i povratak na staro nije bila opcija za Zepelline. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X