Led Zeppelin ‘Presence’, ‘In Through The Out Door’ i ‘Coda’ – završna poglavlja za prave fanove

S objavljivanjem posljednja dva studijska albuma, te albuma ‘Coda’ (objavljenog nakon raspada grupe), reizdanih u originalnom ruhu i naravno ponovno masteriraniih od strane Jimmyja Pagea uspješno je zatvoren niz, u prvom redu vinilnog, upakiravanja jedne od najznačajnijih diskografija rocka, dakako Led Zeppelina.

Led Zeppelin 'In Through The Out Door'
Led Zeppelin ‘In Through The Out Door’

„In Through The Out Door“ bio je do tada nevjerojatan miks hrabrog igranja s plesnom elektronikom i prije nego li je taj pojam bio ‘službeno’ izmišljen (John Paul Jones upravo je tada dobio novi synthesizer Yamaha GX-1), zatim odlazak u opijajuće neparne ritmove istoka, te dijelom igranje na kartu bluegrassa, kao i prisvajanje zvonke udaraljkaške pratnje karakteristične za karipska otočja da bi od uvjetno kazano starih Zeppelina ostao samo dvostruki baladni blok, ujedno i jedan od najsnažnijih emotivnih krešenda grupe općenito kroz „All My Love“ i „I’m Gonna Crawl“ u kojima Plant oplakuje sina koji je prerano otišao.

U neku ruku „In Through The Out Door“ bi se mogao okarakterizirati i kao proto world music album. Djelomično je takav pomak učinjen i zbog promjene odnosa u samom bendu. Naime Page je imao sve više problema s heroinom, a Bonham s alkoholom. Dvojica koji su jedini konstantno bili trijezni i prisebni u Polar studijima bili su Jones i Plant. Njih dvojica su u najvećoj mjeri iznjedrili ovaj album. Tako se i dogodilo da Bonham nije potpisan niti u jednoj pjesmi, a po prvi put se dogodilo u povijesti grupe da Page nije učestvovao u radu na dvije pjesme („South Bound Saurez“ i „All My Love“).

Companion Disc ovog albuma tako nudi doslovce ponovljen identični materijal albuma u blagom remiksu ili demo verzijama, što govori da kad su Jones i Plant složili zvučnu sliku, da je stvar tako išla i u final. Bez obzira na zgoditke poput „All My Love“ i „I’m Gonna Crawl“ bio je ovo album u kojem su odnosi među članovima već bili ozbiljno poljuljani. Album je objavljen u kolovozu 1979., a godinu dana kasnije umro je John Bonham tijekom turneje na kojoj je zbog njegovog zdravstvenog stanja već jedan koncert bio prekinut nakon treće pjesme. Bonhamova smrt donijela je i odluku da Led Zeppelin prestaje postojati.

Led Zeppelin 'Coda'
Led Zeppelin ‘Coda’

Album „Coda“ objavljen 1982. godine sastojao se o prethodno neobjavljenih pjesama snimljenih tijekom karijere na albumskim sessionima i kao takav se drži formalnim posljednjim studijskim poglavljem grupe. Iako ne pretjerano bitan osim u kolekcionarskim razmjerima, Page je deluxe reizdanjem upravo ovom albumu dao posebnu težinu za sve fanove i kolekcionare, učinivši ga trostrukim vinilnim albumom. Pravoj maloj riznici u kojoj se (konačno) mogu naći neka zvučna objašnjenja vezana i za prethodne albume. Možda je najvažnije „If It Keeps On Raining“ blues skica iz koje je nastala legendarna „When The Leeve Breaks“ koja zatvara četvrti album. Upravo se kroz „If It Keeps On Raining“ može sagledati genijalni osjećaj za pjesmu u redovima Led Zeppelina jer su od jedne ne baš uvjerljive blues vožnje promjenom tempa i akcenata doslove izmislili hard rock mantru. U Companion odjeljku su se našle i pjesme koje su krajem 1980-ih imali zasebne živote singlova na MTV-iju, a to su „Travelling Riverside Blues“ i „Hey, Hey, What Can I Do“ koje stvarno treba čuti na vinilu. Zatim rariteti poput „Sugar Mama“ i „St. Tristans Sword“, te grubog miksa „Desire“ iz koje je nastala „The Wanton Song“ da bi sve zatvorila „Everybody Makes It Through“ kao preteča „In The Light“.

Kroz „Four Sticks“ i „Friends“ odsvirane s Bombay Orchestrom i snimljene u Indiji 1972. doslovce su ponuđene skice onoga što su puno godina kasnije Robert Plant i Jimmy Page 1994. uobličili na tzv.“UnLedded“ MTV-ijevom projektu okrunjenom nastupu uživo na kojem su snažan world music otisak ostavili marokanski i egipatski glazbenici s kojima su surađivali. „Coda“ tako ovim reizdanjem ima veću važnost nego u trenutku kad se originalno pojavila jer ju je Page natovario svim onim bonusima koje su fanovi do sada morali sakupljati fragmentirano s raznih strana. Svakako pametno jer taj album kao i „Presence“ i „In Through The Out Door“ su bili i ostali fanovski artefakti.

(Atlantic / Dancing Bear, (1976. 1977. 1982.) – 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X