Lee ‘Scratch’ Perry – neuništivi kum reggaea i otac duba

Prije tjedan dana, točnije 20. ožujka, Lee ‘Scratch’ Perry navršio je 82 godine. Ova jamajkanska i svjetska glazbena ikona uskoro će nastupiti na trodnevnom festivalu A Weekend Block Party u zagrebačkom The Garden Breweryju, zajedno s Neilom Fraserom, poznatijim pod imenom Mad Professor s kojim je započeo plodnu i uspješnu suradnju još 1984. godine i koja traje do danas.

  • 52
    Shares
Lee ‘Scratch’ Perry (Foto: promo)

Zagreb će tako nakon 2011., kada je Perry nastupio sa svojim The Upsettersima imati priliku još jednom ugostiti ovog velikana nedvojbenih zasluga za prvo globalno probijanje glazbe trećeg svijeta u XX stoljeću, dakako, reggaea, kao što ga se i nedvojbeno smatra ocem duba. U dosta stvari Lee „Scratch“ Perry je zahvaljujući svom karakteru i životnom putu, tijekom kojeg je snimio impresivnih 64 albuma, utkao neke od najvažnijih postulata u reggae i dub i odredio im buntovni i pravednički karakter.

„I Am The Upsetter“ – uznemiren od samog početka

Ako su pioniri rock and rolla poput Chucka Berryja u SAD-u prolazili kroz sito i rešeto pravnih i poslovnih zamki tijekom formiranja novih pravila igre koja su pratili stvaranje jedne nove glazbene scene, onda je jasno da je na jednoj Jamajci bilo kud i kamo gore. Perryjevo prvo iskustvo bilo je gorko. Preveslao ga je Clement “Coxsone” Dodd koji je 1950-ih bio vlasnik tzv. ‘tvornice hitova’ Studio One. Perry je paralelno bio njegov prodavač, aranžer, muzičar i tekstopisac, a kad je konačno 1965. Snimio svoj prvi hit „Chicken Scratch“ uznemireno je uvidio da je Dodd ‘pokupio vrhnje’. Po prekidu suradnje okreće se producentu Joeu Gibbsu i snima „I Am The Upsetter“, jasnu buntovnu poruku i pouku o glazbenom biznisu. „Upsetter“ ubrzo postaje njegov nadimak jer se i s Gibbsom razišao u nimalo idiličnom odnosu. Dapače, osnivanjem vlastitog labela Upsetter Records objavljuje „People Funny Boy“ koja je bila obračun s Gibbsom, kao što je „I Am The Upsetter“ bila namijenjena Doddu prije toga. Upsetter Records prati otvaranje glazbenog dućana Upsetter Record Shop kao i osnivanje pratećeg benda The Upsetters. Poruka je dakle već tada bila kristalno jasna: ili pošteno ili nikako.

The Pioneers i reggae

Sudbina je htjela da Lee „Scratch“ Perry bude producent prve reggae pjesme, koja je uz to postala i lokalni hit. Godine 1967. vodio je izdavačku kuću Amalgamated, a The Pioneers je bio prvi sastav koji je u diskografskom smislu utkao novi ritam (kombinacija ska i rocksteady ritma) u glazbu Jamajke, ritam koji je 1968. dobio naziv „reggae“ zahvaljujući pjesmi „Do That Reggay“ od Toots And The Maytals koja je prva koristila taj naziv i efektno ga predstavila globalno, ponajviše zahvaljujući jamajčanskoj dijaspori u SAD-u i Velikoj Britaniji. Perryjeva „People Funny Boy“ snimljena iduće godine pokazala je kako zarazni i fleksibilni ritam može biti podloga za otpjevati sve što je glazbeniku na duši, kao što je i stasala publika spremna za istinske glasnike.

Dub – kreacija iz nestašice

Lee „Scratch“ Perry spada u onu rijetku vrstu producenata koji su često bili prisiljeni kreirati i osmisliti svoj studio. Dići ga iz temelja, ali i spaliti do temelja ako osjeti „negativne sile“ u prostoru, kao što je to učinio sa svojim glasovitim Black Ark studiom koji je 1983. potpuno izgorio. U to vrijeme 1970-ih, studijska analogna oprema bila je skupa, a Perry nikad nije bio jedan od najbolje plaćenih producenata. Oprema i uvjeti u kojima je radio bili su skromni. To je zahtijevalo inovativni pristup, što je za njega kao glazbenog ekscentrika uvijek bio izazov, a producentskom mimikrijom je maskirao sve nedostatke. Kroz nebrojene trikove koje je koristio stvorio je dub koji je u svojoj definiciji producentska glazba nastala iz potrebe za B stranama singlica na kojima su bile modificirane, često instrumentalne, verzije pjesama ogoljenog i glasnijeg ritma dok su melodije bile provučene kroz flanger, delay i reverb efekte.

Lee „Scratch“ Perry i Mad Professor – jedna od najduljih producentskih suradnji

Kao što je ekscentrik brzo prekidao suradnje sa svakim tko mu nije odgovarao, tako se vezivao s onima s kojima je pronašao zajednički jezik. Neil Fraser aka Mad Professor (producirao je dub verziju albuma „No Protection“ Massive Attacka) upravo je taj koji je s Perryijem poput prsta i nokta još od 1984. i upravo je dub bio i ostao ishodišna točka njihove suradnje. Kakav je bio utisak koji je Mad Professor ostavio na Perryja, možda najbolje u prilog govori činjenica da ga je rad s njim toliko inspirirao da je prestao koristiti obilne količine marihuane i alkohola u studiju, jer je primijetio da mu više nisu od koristi kad je kreativnost u pitanju. Čisto za ilustraciju bi trebalo navesti kako je Perry dugo primjenjivao razne obrede u studiju, a jedan od njih bio je da iz pluća ispuhne dim marihuane u mikrofon „kako bi trava ušla u pjesmu“. Kasnije je u jednom intervjuu trezveno zaključio kako je on taj koji je radio pjesme, a ne trava.

Od Boba Marleya do Beastie Boysa, oliti zašto ne propustiti Perryja u Zagrebu

Možda je ovaj pasus trebao doći na početku u svrhu bomabastične najave, ali možda je bolje imati bombastični završetak. Za koliko njih znate da su radili i s Bobom Marleyem i s Beastie Boysima? Upravo nam taj lik glavom, bradom i dubom dolazi u subotu 31. ožujka. Raspon manifestiacija na kojima nastupa također se može gledati od Dub Champions Festivala u New Yorku i Beču pa do šminkerske Coachelle. U dokumentarnom biografskom filmu „The Upsetter“ redatelja Ethana Higbeea i Adama Bhala Lougha naracijom kroz njegov život vodi glas Benicia Del Tora, a njegovu glazbu su mogli čuti i gameri u „Grand Theft Auto V“. Također, da je za svoj rad dobio Grammyja, to je jasno k’o dan. U rodnoj Jamajci odlikovan je s čak šest najviših odličja za svoj doprinos, između ostalog s Order of Distinction koji je najviše odličje građanske važnosti, kao i s Musgrave medaljom koja se dodjeljuje uglednicima iz svijeta umjetnosti, znanosti i književnosti.

  • 52
    Shares

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X