Lee ‘Scratch’ Perry u The Garden Breweryju – istinski pirat s Kariba

Da je samo izašao na pozornicu i stajao na njoj, bilo bi dovoljno za nakloniti mu se. No 82-godišnja glazbena legenda s Jamajke je u ‘koncertnom pogonu’ kao da mu je upola manje godina na leđima.

Lee Scratch Perry – A Weekend Block Party, The Garden Brewery (Foto: Boris Podobnik)
Lee Scratch Perry – A Weekend Block Party, The Garden Brewery (Foto: Boris Podobnik)

Lee ‘Scratch’ Perry sinoć je na open air pozornici zagrebačkog The Garden Breweryja utjelovio staru definiciju o ‘živahnom starčiću’ proizašlu iz redova Grupe TNT kultnog strip serijala „Alan Ford“. Istovremeno je provocirao i zabavljao ispunjeno gledalište ispred sebe, izgovarao parole o ljubavi, jedinstvu i jednakosti, poručivao političarima i ‘Babilonu’ da nam sjašu s vrata, svako malo nazdravljao u ‘produžecima’ rođendanskog slavlja od prije deset dana, te povukao poneki dim… Ruku ukrašenih zlatom i prstenjem, s cilindrom na glavi, brade obojane crveno i velikim suncem na leđima jakne izgledao je poput mitskog utjelovljena nekakvog originalnog pirata s Kariba – gotovo posljednjeg pripadnike svoje vrste koji se i dalje odupire olujama i kojem pojam ‘odlaska u mirovinu’ nije upisan u genetski kod.

Na turneji je konstantno. Nanizao je finu brojku nastupa od početka ove godine, kao što ga nakon Zagreba očekuju Velika Britanija, Francuska, Nizozemska… Dakako, praćen vjernim kormilarom Mad Professorom. Taj tandem neumoljivo plovi, a uz to se sinoć činilo da se Perry gušta u svakom trenutku i da mu te trenutke ništa ne može pokvariti, čak ni kad je Professorova tehnika ‘podivljala i izvela pobunu’ u par navrata završavajući neke pjesme prije nego li je bilo planirano. I tada bi cijela stvar opet krenula ispočetka i ponovno hvatala nit s publikom kojoj također takve stvari nisu mogle pokvariti večer, ni kad je tehnika pred sam kraj odrezala ‘špicu’ „Chase The Devil“ Maxa Romea kojoj su Perry i Mad Professor namijenili plesno prodigyjevsko finale.

Lee Scratch Perry i Mad Professor – A Weekend Block Party, The Garden Brewery (Foto: Boris Podobnik)

Dapače, publika je potpuno smetnula s uma životnu dob Lee ‘Scratch’ Perryja kad je u ponoć došao kraj nastupu i kad se tražio bis. No, tko bi uopće mogao zamjeriti na tome što se bis nije dogodio? Više se radilo o želji da se produži ta magija ritma i buntovništva hrapavih starih glasnica iz kojih je progovarao jedan nepokoreni i nemirni duh koji je još davnih dana mogao mirno živjeti na lovorikama kao namireni i ugledni građanin jedne Švicarske. No to onda ne bi bila priča o Leeju „Scratch“ Perryju, čovjeku koji je svojevremeno zapalio i vlastiti studio kad je u njemu osjetio lošu vibraciju. Preneseno u glazbenom smislu; taj pirat mora ploviti i po cijenu života, jer zaploviti znači živjeti.

A sinoć mu je i vrijeme bilo naklonjeno. Razišli su se i oblaci koji su cijeli dan obilno natapali Zagreb.

Saznajte više: Lee ‘Scratch’ Perry – neuništivi kum reggaea i otac duba

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X