Legendarni koncert Prljavog kazališta u Beogradu

Verovatno je ljudima u Hrvatskoj dosadno da se priča o Prljavom kazalištu, kao što je i nama dosadno kad se spomene Bajaga, ali juče smo ih u Beogradu slušali nakon 26 godina i bilo nam je odlično.

  •  
  •  
Prljavo kazalište u Beogradu 22. 12. 2012. (Foto: Ivan Denić)

Odaziv publike bio je neverovatan. Redovi na ulazima bili su kilometarski. Kao da je ceo Beograd išao na koncert Prljavog kazališta. Sve je trebalo početi u 20 sati, ali je zbog dugačkih redova stalno prolongirano, čak je valjda i nekoj bledunjavoj predgrupi ‘naređeno’ da svira duže, dok se Arena nije popunila sa 16.000 duša.

Koncert Prljavaca počeo je u 21:15 i ‘nacionalisti’ su ga vozili bez problema naredna dva sata. Set lista je funkcionirala po principu: red novih, red starih pesama. Za nas Srbe dosta toga bilo je novog, međutim Arena je dva sata pevala i plesala kao jedan što je dokaz da je pored zvaničnih političkih i ratnih pizdarija u prošlosti bilo i drugih mnogo cenjenijih i kvalitetnijih veza.

„Ruža Hrvatske“ odsvirana je u čast zagrebačkog gradonačelnika i nije se činilo da je to ikoga u Areni imalo uzrujalo, a ista pesma je bila u miksu sa „Crno-bijeli svijet“. Kulminaciju je pored hitova iz 80-ih i 90-ih doterao Davorin Bogović. Taj čovek zrači sa bine kao da nije nimalo ostareo. Sam bend je briljirao ceo koncert, Jasenko Houra je blistao, solo gitarist bio je svaki put odličan u solo tačkama. Te večeri u Beogradu se stvarno činilo da je Prljavo kazalište bio pravi ex-Yu odgovor na U2, svidelo se to nekome ili ne, jer atmosfera je bila odlična, sigurno i zbog tog suzdržanog naboja koji je sinoć nakon punih 26 godina imao svoju katarzu za Beograđane prisutne u Areni.

Ne znam tačno kakva klima vlada u Zagrebu, ali čini se da nakon uspeha Prljavog kazališta, glavni grad Hrvatske može očekivati Riblju čorbu, da neke razvesele, a nekima naprave glavobolju, bar za jedno veče. Pa da se konačno može staviti tačka na jedno dugo i mučno razdoblje naših života.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X