Lenhart Tapes predstavlja debitantski album ‘Dueti’

Uronite u kozmički balkanski blues i upoznajte ‘živu tradiciju’ Vladimira Lenharta.

Lenhart Tapes ‘Duets’

Nakon više od deset godina nastupa i bavljenja glazbom kao Lenhart Tapes, Vladimir Lenhart predstavlja svoj debitantski album “Dueti” (Lenhart Tapes – Duets), koji objavljuje u saradnji s Novo doba festivalom i Pop Depresijom.

Šta to radi Lenhart na “Duetima”? U osnovi svega je njegova opčinjenost glazbom koja je za neke etno ili narodna, za druge tradicionalna, za treće kafanska. Onda zamislite rock and roll bend koji svira tu glazbu koja je skupljena sa raznih strana Balkana i te pjesme koje pjevaju fantastične Mirjana Raić i Svetlana Spajić i na to dodajte Lenharta koji radi to što Lenhart radi: a on manipulira zvukom s audio kaseta – uz pomoć nekoliko walkmana s kojih pušta razne izobličene i modificirane sampleove, koje onda uživo miksa i slaže u neku samo njemu znanu cjelinu. Sve to na okupu drže genijalni aranžmani i miksevi koje su napravili Lenhart i Igor Čubrilović i furiozna produkcija finalnih traka za koju je zaslužan Čubrilović, kao i novosadska ekipa na čelu sa Jovanom “Shpirom” Obradovićem koji su ‘porodili’ završnu pjesmu “Kurvin vodenjak” gdje se na veliku scenu uvodi Lenhart Tapes Orchestra. Master albuma djelo je Jamesa Plotkina, a fantazmagorični omot za “Duete” uradila je Johanna Marcadé-Mot.

“Jedna od tajni živog i originalnog Lenhartovog stvaralaštva jeste u tome što je on jedan od retkih umetnika koji uistinu ume da napravi prostor za pevača, za pesmu i ljudski glas. Lenhart neguje duboko poštovanje, strahopoštovanje gotovo, prema pevaču kao stvaraocu i pesmi kao nosiocu starog i predanjskog. Glas koji čujete kako diše u finalnom snimku na ploči, plod je umetnikove ljudskosti i poštovanja ispoljenog u svakom koraku: od prvog kontakta i prijateljevanja, preko slobode i poverenja tokom rada u studiju, do napokon, pažljivog, punog ljubavi tretmana glasa i pevača u produkcijskom delu posla. Takvim odnosom, Lenhart ništa manje oživotvorava i one glasove koji su do njega došli sa zaboravljenih starih singlica i kaseta. Mnogi bi mogli da nauče iz ovakvog Lenhartovog pristupa. Eto možda glavnog razloga zašto je njegova muzika neodoljiva i zašto ona jeste živa tradicija,” smatra Svetlana Spajić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X