Let 3 poučak

Kako će Let 3 proći večeras u Liverpoolu? To je pitanje koje golica i one koji ih vole i one koji ih preziru, no osim što na odgovor nećemo trebati dugo čekati, važnije je jedno drugo pitanje, a to je: Što su dosad napravili?

Let 3 (Foto Franko Kelam / Dallas Records)

Upravo iz tog: “što su dosad napravili” može se predvidjeti kako će proći, kao što se već odmah sada može zaključiti da su Let 3 jedni od rijetkih na ovim prostorima koji su najozbiljnije shvatili kako se koristi vjetar Eurosonga za napuniti jedra vlastite kreativne promocije. U neku ruku ih se skeptično ispratilo s Dore kao potencijalno najveće sabotere Eurosonga, ali velika je razlika između provokacije i sabotiranja.

No, krenimo ispočetka.

Dan prije nastupa na Dori u veljači ove godine razgovarao sam s Mrletom i Prljom u opatijskom hotelu Ambasador i tom prilikom su mi rekli da su se prijavili s pjesmom „Mama ŠČ“ kako bi promovirali predstojeće Antivalentinovo, tj. već tradicionalno zagrebačko koncertno okupljanje u režiji Leta 3. Na pitanje o eventualnoj pobjedi, samo su odmahivali i govorili da bi to bilo previše obaveza za njih.

Vjerujem da su se u tom trenutku bili iskreni jer su se godinama navikli na svoju ulogu društvenih provokatora, a ne favorita. Već je i uvrštavanje pjesme „Mama ŠČ“ na Doru uzburkalo konzervativne duhove, a pogledamo li unatrag golu statistiku, između HRT-a i Leta 3 nikad nisu cvale ruže. Upravo suprotno, Let 3 je zapečatio sudbine dvaju glazbenih emisija, a Stankovićev „Nedjeljom u dva“ prilično uzdrmao nakon što su tamo 2008. ispaljivali čepove iz stražnjice zbog čega je emisija bila naprasno prekinuta u zadnjih deset minuta Jest da je Aleksandar Stanković puno godina kasnije rekao da je sve to bilo dogovoreno, ali i drugi su se slično dogovarali, ali s nešto negativnijim posljedicama. Godine 2005. su u emisiji „Špica“ premijerno izveli pjesmu „Kurcem u čelo“ obučeni u narodne nošnje svih naroda bivše Jugoslavije da bi nakon tog performansa „Špica“ otišla u ropotarnicu povijesti. Godine 2013. „Hit Show Marka Tolje“ završio je svoj televizijski život već nakon prve emisije u kojoj su nastupili Let 3 obučeni kao crkveni biskupi promoviravši tadašnji album „Kurcem do vjere / Thank You Lord“, nakon čega su neki urednici dobili i disciplinske mjere.

Stoga, što su realno mogli očekivati Mrle i Prlja na Dori 2023. godine, kad se nekako izglednije činilo da će prije ukinuti Doru? No, eto, da sumiramo tu stvar jednostavno: svi koji su glasali, glasali su protiv dosade. I time su se ispunile Mrletove i Prljine „najcrnje slutnje“. Stavimo li na stranu da su već iduće jutro nezadovoljni ishodom dreknuli iz konzervativnih tabora Hrvatske i Srbije, stvari su nekako bile logično poslagane da Let 3 poleti onako kako nikad dotad nije poletio.

Par tjedana nakon Dore, Antivalentinovo u punoj dvorani malog Doma sportova bio je istovremeno i trijumf i generalna proba za sve što se dalje događalo. Isprva se činilo da Let 3 ne mare toliko za Eurosong dok su u zgusnutom rasporedu isporučivali koncerte po Hrvatskoj i regiji, no oni jako dobro znaju da je strategija koncertnog osvajanja terena ključna, posebno ako si netko tko već godinama isporučuje kvalitetu. No još važnije od svega je držati formu, jer su se obaveze oko Eurosonga pokazale kao uskakanje u brzi vlak. Tko nema kondicije – ispada iz igre. A Let 3 ne samo da koncertno nikad nije ispao iz igre, već je dodatno stisnuo gas.

Zato su i pomeli svojom uvjerljivošću na predeurovizijskim nastupima u Tel Avivu, Varšavi, Madridu i Londonu, a kakav god bio ishod u Liverpoolu, već 19. svibnja nastupaju u beogradskom Domu omladine, 25. svibnja u ljubljanskom kinu Šiška dok ih najveći samostalni zagrebački koncert očekuje 2. rujna na Šalati. I sve ovo tiče se onog što je srž svega što rade, a to je i dalje glazba. Na nju se nadograđuje sve drugo, između ostalog i njihov šok imidž kao najjači medijski magnet.

Konkretno, čini se da su hrvatski mediji tek ove 2023. shvatili koliko je imidž Leta 3 zahvalna stvar za punjenje sadržaja. No taj naglo probuđeni interes funkcionira dvosmjerno na dosad neviđen način u hrvatskim showbussines okvirima. Mrle, Prlja i ekipa jako dobro znaju što je feedback, te ga pametno i obilato koriste. Cijeli ovaj period se čini da kad god mediji doguraju do zasićenja s Letom 3 (a to se postiže prilično brzo), Let 3 dođe s nekim novim momentom i medijska pompa opet krene ispočetka.

Let 3 u Londonu (Foto: Dallas Records)

A krenulo je od Mrletovih „ŠČ“ meditativnih vježbi, potom trolanjem diktatora, zahuktalo se sa zlatnim električnim traktorom i ceremonijom teleportiranja u Kastvu, i na koncu eksplodiralo u ovoj finalnoj fazi u koju su uskočila i zvučna domaća dizajnerska imena iz svijeta mode u čijim najluđim kreacijama se članovi tog benda šepure poput diva trenutno u Velikoj Britaniji, pa slike koje dolaze od tamo izgledaju nestvarno poput nekog pret a portera na tripu.

Ta moć koju ima Mrle u okupljanju brojnih kreativnih snaga oko jednog cilja je u najmanju ruku fascinantna. Uz sve, doima se da je bend potpuno otvoren za sve medije. Nema igre nedostupnosti zvijezda. Mrle i Prlja bili su dostupni gotovo svakom tko im je stavio „krušku pod njušku“. Niti jednom nisu zakukali od tereta silnih obaveza (česta ‘mantra’ naših predstavnika), već sve to izgleda kao da je Let 3 na tulumu života na kojem kao da su konačno dobili priliku ‘u šetnju izvesti’ brnjice, nakurnjake i ruže u guzici pred cijelom Europom, i svud ta njihova ekscentričnost izaziva ovacije. Pored svog tog cirkusa, u tako delikatnoj situaciji predstavljanje jedne takve unikatne ekscentričnosti niti jednom nisu ‘izvalili nešto’ u mikrofon što bi ih moglo pokopati u ovom vremenu tako lako zapaljivom na uvredu bilo koje vrste i usred najvećeg rata u Europi od II svjetskog rata.

U segmentu komunikacije preko društvenih mreža razvaljuju jednako brutalno, uspješno i zanimljivo kao i na pozornicama. Na TikToku imaju na desetine milijuna pregleda, na Facebooku kako ne miruje službeni profil, tako ne miruje niti jedan član benda (iskreno guštam u objavama bubnjara Ivana Bojčića), kao što se čini i da se Youtube „odavno oteo kontroli“, jer interes za ovim hrvatskim frikovima ne jenjava.

Let 3 na zlatnom električnom traktoru (Foto: Mirjana Šarić)

No ni tu nije kraj. Ima tu još jedna „planina“, a to je brend „ŠČ“. Počelo je u periodu pandemije kao Mrletova zanimacija što iz dosade, što iz nužnosti kad su presahnuli koncerti, a sad se doima kao da je on i na tom polju bio pionir kreiranja vlastitih linija proizvoda i brendova, na tragu onoga kako to već desetljećima rade zapadne zvijezde showbusinessa. Taj famozni „ŠČ“ je pronašao svoje lifestyle mjesto i u navikama potrošačkog društva, a redovno ga svojim pozdravom „Ej ruljo“ promovira Mrle kao najopičeniji antimaneken koji je ikad hodao ovim prostorima.

Danas, nepuna tri mjeseca od trenutka kad je „Mama ŠČ“ izvedena na pozornici Dore u Opatiji, sve gore pobrojano u svakom smislu dokazuje da Hrvatska nikad nije imala spremnijeg i radišnijeg favorita na Eurosongu od Leta 3. Taj naš bend se de facto već probio i omilio mnogima koji ne znaju ni beknuti naš jezik, ali zato obožavaju lomiti vlastiti dok s njima pjevaju: „šč“.

Damir Martinović Mrle (Foto: promo)

Ako se pitate je li to „Let 3 poučak“, moram reći da nije, već je to njegov rezultat. „Let 3 poučak“ je predana i nepopustljiva upornost koju taj bend njeguje već 37 godina i čija je svaka faza proizlazila iz njega, pa tako i ova. Taj Desperado je uvijek znao grunuti i nikad popustiti. To je „Let 3 poučak“.

I trebamo li se onda pitati kako će večeras Let 3 proći u Liverpoolu u prvoj od tri najgledanije televizijske večeri koje su svake godine redovno najgledanije na cijelom kontinentu spram svega ostalog?

Osobno mislim da ćemo to isto pitanje postavljati i u subotu. No držim da je daleko važnije da je Let 3 u rekordnom roku postigao to da će ostati upamćen u daleko širim okvirima od dosadašnjih. Njihov nastup će biti samo trešnja na toj torti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X