Ljetno kino big band & Vlada Divljan ‘4 godišnja doba’ – neka bude ljeto

Ovaj EP iznimno opuštajuće glazbene ugode i vedrog poziva na ples je nešto što svakako treba biti samo uvod za jednu puno ozbiljniju priču…

Ljetno kino big band & Vlada Divljan '4 godišnja doba'

Kad bi se morao birati najveći kuler novog vala, koji je to i dan danas, vjerojatno bi se i muški i ženski dio populacije složio kako je to Vlada Divljan, bivši član Idola, čovjek vedrog duha, zdrave pameti i još uvijek zaljubljen u glazbu na onaj neki neobjašnjivi tinejdžerski način. A opet uživa u anonimnosti koju mu pruža njegov sadašnji posao filmskog skladatelja na bečkoj adresi.

S Maxom Juričićem, također novovalnim veteranom, jednakih afiniteta, u smislu da je uvijek bio u značajnom bendu, ali nikad od toga nije radio osobnu famu, osnovao je bend Ljetno kino s kojim povremeno zasviraju u zagrebačkom Saxu, a prošle godine su u proširenoj big band formaciji snimili EP s četiri pjesme, prigodnog naziva „4 godišnja doba“. Naravno nije riječ o nekoj adaptaciji poznatog Vivaldijevog djela, već o četiri opuštena i ljubavna komada protkanih vedrim Divljanovim glasom i živahnim klarinetom Vlade Matulića.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wU9d3KmrbJ4[/youtube]

„Najlepša“, „Vodim te na more“, „Samo jednu ljubav imam“ i „Iza osmeha“, savršeno funkcioniraju kao cjelina, i prolete u jednom dahu, kao sjećanje na ljeto i more u ovom snježnom momentu. Doslovce, kao da stvore vakuum nezadovoljstva u onom trenutku kad nakon „Iza osmeha“ nastupi tišina, pa je stiskanje ‘repeata’ i ponovno ugodno šuškanje zvečki koje oponašaju cvrčke u „Najlepša“ prijeko potrebni produžetak fatamorgane ljetne fieste.

Ako su Vlada Divljan, Max Juričić, Filip Petković i Vlade Matulić s ovim EP-ijem oprezno krenuli u ispipavanje terena za eventualni dugosvirajući uradak, onda uistinu ne trebaju imati bojazni i to trebaju učiniti što prije. Ako je kojim slučajem ovo sve što imaju za ponuditi, onda je topli savjet da se malo češće druže.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvt8YryShhU[/youtube]

Glazbenicima u Vladinim i Maxovim godinama je najteže pronaći smisao okupljanja benda, bilo kakvog, a kad se to dogodi, onda je to vrijedna nagrada, kojoj se u svakom slučaju isplati posvetiti pažnja. Uistinu ima smisla u tome što Vlada Divljan & Ljetno kino rade. Tako opušteni i vrhunski oblikovan pop je nešto što se na ovim prostorima zatrovanim šundom petparačkih neznalica i šarlatana mora tražiti svijećom i bilo bi šteta da u diskografskom smislu sve ostane samo na ovom EP-iju.

Ocjena: 8/10

(Aquarius Records, 2012.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X