Ljetno kino big band & Vlada Divljan ‘4 godišnja doba’ – neka bude ljeto

Ovaj EP iznimno opuštajuće glazbene ugode i vedrog poziva na ples je nešto što svakako treba biti samo uvod za jednu puno ozbiljniju priču…

Ljetno kino big band & Vlada Divljan '4 godišnja doba'

Kad bi se morao birati najveći kuler novog vala, koji je to i dan danas, vjerojatno bi se i muški i ženski dio populacije složio kako je to Vlada Divljan, bivši član Idola, čovjek vedrog duha, zdrave pameti i još uvijek zaljubljen u glazbu na onaj neki neobjašnjivi tinejdžerski način. A opet uživa u anonimnosti koju mu pruža njegov sadašnji posao filmskog skladatelja na bečkoj adresi.

S Maxom Juričićem, također novovalnim veteranom, jednakih afiniteta, u smislu da je uvijek bio u značajnom bendu, ali nikad od toga nije radio osobnu famu, osnovao je bend Ljetno kino s kojim povremeno zasviraju u zagrebačkom Saxu, a prošle godine su u proširenoj big band formaciji snimili EP s četiri pjesme, prigodnog naziva „4 godišnja doba“. Naravno nije riječ o nekoj adaptaciji poznatog Vivaldijevog djela, već o četiri opuštena i ljubavna komada protkanih vedrim Divljanovim glasom i živahnim klarinetom Vlade Matulića.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wU9d3KmrbJ4[/youtube]

„Najlepša“, „Vodim te na more“, „Samo jednu ljubav imam“ i „Iza osmeha“, savršeno funkcioniraju kao cjelina, i prolete u jednom dahu, kao sjećanje na ljeto i more u ovom snježnom momentu. Doslovce, kao da stvore vakuum nezadovoljstva u onom trenutku kad nakon „Iza osmeha“ nastupi tišina, pa je stiskanje ‘repeata’ i ponovno ugodno šuškanje zvečki koje oponašaju cvrčke u „Najlepša“ prijeko potrebni produžetak fatamorgane ljetne fieste.

Ako su Vlada Divljan, Max Juričić, Filip Petković i Vlade Matulić s ovim EP-ijem oprezno krenuli u ispipavanje terena za eventualni dugosvirajući uradak, onda uistinu ne trebaju imati bojazni i to trebaju učiniti što prije. Ako je kojim slučajem ovo sve što imaju za ponuditi, onda je topli savjet da se malo češće druže.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvt8YryShhU[/youtube]

Glazbenicima u Vladinim i Maxovim godinama je najteže pronaći smisao okupljanja benda, bilo kakvog, a kad se to dogodi, onda je to vrijedna nagrada, kojoj se u svakom slučaju isplati posvetiti pažnja. Uistinu ima smisla u tome što Vlada Divljan & Ljetno kino rade. Tako opušteni i vrhunski oblikovan pop je nešto što se na ovim prostorima zatrovanim šundom petparačkih neznalica i šarlatana mora tražiti svijećom i bilo bi šteta da u diskografskom smislu sve ostane samo na ovom EP-iju.

Ocjena: 8/10

(Aquarius Records, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X