‘XX’ razbija zatišje pred novom ‘bombom’ RATM-a

Rage Against The Machine su u studiju, koliko god oni to skrivali. Znali smo to još jesenas. Pred kraj 2012. objavili su “XX” – luksuzni paket i podsjetnik na početak karijere započete prije dvadeset godina. ‘XX’ predstavlja intro u ono što puno njih očekuje, a to je vijest o izlasku novog albuma. I dok traje ovaj ‘Calm Like Bomb’ period, podsjetit ćemo se nekih sitnica o RATM-u, što ideološki, što vezano za ‘XX’.

Rage Against The Machine - demo

Demo album Rage Against the Machine izašao je na samoobjavljenoj kazeti u Los Angelesu početkom 1991. godine. Krajem 1992. bend je potpisao za Epic Records. Tim povodom Tom Morello je na jednom davnom chatu s internetskom publikom 2006. izjavio: “Epic se složio sa svim što smo tražili – i izdržali su u tome… Nikada nije bilo ideoloških konflikata dokle god je kreativna kontrola u našim rukama. Živjeti u kapitalističkom društvu znači da valuta diseminacije informacije ide kapitalističkim kanalima. Bi li Noam Chomsky imao primjedbe da mu se knjige prodaju u Barnes & Noble? Ne, jer je to je mjesto gdje ljudi kupuju knjige. Nama nije u interesu biti propovjednici konvertiranima. Super je svirati u napuštenim zgradama koje vode anarhisti, ali isto tako je super biti u mogućnosti s porukom revolucije doprijeti do običnih  ljudi…”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bWXazVhlyxQ[/youtube]

U siječnju 2000. doprli su i do Ljubljane, a u listopadu iste godine frontmen Zack de la Rocha raspustio je bend riječima: “Osjećam kako je nužno da izađem iz Ragea, jer je naš proces donošenja odluka u potpunosti zakazao. Bend više ne ispunjava aspiracije svih nas, zajednički, pa iz moje perspektive, potkopava našu umjetničku i političku ideju.”

Nije svih 12 pjesama uspjelo biti objavljeno na legendarnom prvijencu, tri pjesme ostale su nikada službeno objavljene. Povodom 20. godišnjice izlaska albuma RATM objavili su 27. studenog 2012. dvostruki CD i DVD. Prvi CD uključuje album s b-stranama, a na drugom je CD-u je pospremljen je zvuk s kazete koju su sami producirali i koja im je za 5 dolara po komadu donijela planetarni uspjeh. DVD-i s integralnom snimkom njihovog prvog nastupa i drugih ranih nastupa, te snimka s legendarnog besplatnog koncerta u lipnju 2010. koji je u Finsbury Parku održan kao zahvala britanskim fanovima.

Plakati i 12 inčna ploča dolaze u najluksuznijem od paketa “Rage Against the Machine – XX”.

Rage Against the Machine: Brad Wilk, Zack de la Rocha, Tim Commerford i Tom Morello (Foto: Wikipedia)

“Rage Against the Machine” dospio je do trostruke platinaste naklade kojoj je uvelike pridonijelo često vrćenje “Killing in the Name”, žestoke pjesme koja sadrži svega osam stihova. Verzija “Fuck You” u kojoj se 17 puta ponavlja riječ fuck jednom je puštena na BBC Radio 1 u sklopu Top 40 singlova. Bilo je to 21. veljače 1993. i vjerojatno je bilo slučajno.

Još jedan zanimljiv podatak vezan za drugi album RATM “Evil Empire” koji je  izašao je 1996. godine. Naime, za singl s tog albuma, “Bulls on Parade” alternativnu naslovnicu dizajnirao je nitko drugi do naš ilustrator i dizajner Mirko Ilić.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g-HSx2nfvxA[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X