Londonski kritičari napali crtić: ‘Maša i medvjed’ je Putinova propaganda

Times je u tekstu sakupio mišljenja nekoliko različitih kritičara sa različitih sveučilišta, uključujući Priita Hõbemyagija sa Sveučilišta u Talinnu, koji tvrdi da Rusija putem ‘Maše i medvjede’ vodi hibridni rat protiv njegove zemlje.

Maša, ‘oruđe ruske propagande’, u animiranom serijalu ‘Maša i medvjed’ (izvor: YouTube)

U uglednom The Timesu ovog je tjedna objavljena kritika crtića koje gledaju milijuni britanske djece. U tekstu koji je sastavio Mark Bridge sakupljeno je mišljenje nekoliko različitih kritičara i presuda je unisona: ‘Maša i medvjed’ egzemplar su kremaljskog propagandnog oruđa.

Kako u tekstu navodi profesor Anthony Gless sa Sveučilišta u Buckinghamu, inače ekspert za obavještajnu politiku:

“Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski”.

Autor, između ostalih, podsjeća i na stav predavača sa Sveučilišta u Talinnu, u Estoniji koji kaže da je medvjed, kao simbol Rusije u priči, tu da ustvari promjeni percepciju na ruski nacionalni simbol.

“Medvjed je u animiranom serijalu “Maša i medvjed” zadužen da sustavno mijenja svijest djece o Rusiji sa dominantno negativnog na pozitivni”, priča Priit Hõbemyagi. Inače, estonski mediji već neko vrijeme tvrde da je animirani serijal jedan od elemenata hibridnog rata koji Rusija vodi protiv ove baltičke državice.

“Kritike je poprilično teško uzeti u obzir bez velike ironije”, kaže na to Dmitrij Lovejko, šef Animakord studija koja radi animirani serijal. “Možda je Times trebao napisati i da se Maša ponaša previše čerčilovski.”

Pritom se požalio i što Kremlj zaista loše plaća službenu državnu propagandu.

“Za 10 godina nismo dobili ni kopejke državnog novca. No, na sreću, nismo nikoga ni molili za to jer mi smo isključivo komercijalni projekt. Uvredljivo je što tako ozbiljan list, umjesto da pita autore i kreatore serijala, navodi mišljenje, na primjer, estonskog kritičara. Komentirati što je netko o nečemu pomislio poprilično je teško”, zaključio je Lovejko.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X