Lucinda Williams ‘Stories from a Rock n Roll Heart’ – srce koje nikad neće izblijedjeti

U trenucima životne opasnosti, Lu se nije okrenula introspekciji već nostalgiji za rock zvukom velikana kao što su Tom Petty, Bob Dylan, i naravno, Bruce Springsteen koji joj gostuje na dvije pjesme novog albuma.

Lucinda Williams “Stories From A Rock N Roll Heart”

Lucinda Williams nedavno je preživjela moždani udar i udar tornada, ali unatoč tome vratila se novim albumom koji je na mnogo načina vedriji i opušteniji od mnogih njezinih prethodnih izdanja. Neka od njih bila su nadahnuta političkim previranjima u Sjedinjenim Državama i vladavini mržnje pod zastavama “čovjeka bez duše”, kako je nazvala bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na svom zadnjem albumu “Good Souls, Better Angels” iz 2020. godine, no već dugo Lu, koja je u siječnju proslavila okrugli sedamdeseti rođendan, razmišlja o prolaznosti života i smirivanju divljeg duha.

Ako bi čovjek pomislio da će je njezini recentni šokovi i po život opasna sučeljavanja s bolešću i prirodnim silama natjerati u introspekciju i daljnja promišljanja o kratkoći egzistencije, iznenadio bi se s konačnim rezultatom. Nazvan “Stories from a Rock n Roll Heart”, novi album nadahnut zvukom rock klasika iz pera velikana kao što su Tom Petty, Bob Dylan, i naravno, Bruce Springsteen koji i gostuje na dvije pjesme, pa tako već i u uvodnoj skladbi Lucinda nostalgično pjeva o ponovnom okupljanju benda iz nekih davnih dana koji je svirao Dylana i Bossa u zadimljenim barovima.

“New York Comeback” je prvi singl s albuma i prva pjesma na kojoj gostuje Bruce Springsteen, a pridružuje mu se i supruga Patti Scialfa, dugogodišnja članica njegovog E Street Banda. “Last Call for the Truth” i “Jukebox” su pak dvije pjesme sa sličnom tematikom, koja će se u ponešto izmijenjenom obliku javiti i kasnije u “Hum’s Liquor”, a nalaze junakinju samu u barovima često u sučeljavanju s džuboksom na kojemu sviraju pjesme velikana bluesa i countryja kao što su Muddy Waters, odnosno Patsy Cline i Johnny (pretpostavljamo) Cash.

Posvete velikanima pljušte sa svih strana, pa je tako pjesma “Stolen Moments”, inače objavljena kao drugi singl s albuma, posvećena kantautoru Tommu Pettyju koji je preminuo 2017., a čija je glazba oblikovala zvuk najvećeg dijela albuma, gotovo u istoj mjeri kao i ona Springsteena koji se ponovno javlja glasom na (polu)naslovnoj pjesmi albuma, “Rock n Roll Heart”. Ona je pak napisana je u duhu njegove glazbe s početka osamdesetih, s refrenom koji bi mogli otpjevati Ramonesi, pa bi se stoga moglo reći da je srodna Bossovoj pjesmi izvorno napisanoj za njujorške pankere, a koja također govori o srcima. Riječ je naravno, o “Hungry Heart” s albuma “The River”.

Album završava u nešto sjetnijem tonu, prvo s melankoličnom “Where the Song Will Find Me” koja je također puštena prije objave ploče kao posljednje predjelo, a zatim točku na “i” stavlja “Never Gonna Fade Away”, odlično promišljanje o neazasitnim apetitima gladnih srca kojima nije dovoljno ni kad im je previše. Sam naslov može se povezati sa slavnom egidom Neila Younga – pa nek se i on spomene sa svim ostalim poglavicama rocka – iz njegovog klasika “Hey Hey My My”, a koji kaže: “it’s better to burn out than to fade away”.

Ali prije toga kaže i “rock and roll is here to stay”. A kad imaš pravo rock and roll srce, onda te ni moždani udar neće dotući, niti ćete tamo neki tornado otpuhati. I sigurno nećeš tek tako izblijedjeti.

Ocjena: 8/10

(Highway 20/Thirty Tigers, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X