Lukašenkova cenzura tjera bjeloruske rokere u Poljsku

Svirajući gitaru na šumskom proplanku u Poljskoj, Bjeloruski rock glazbenik Lavon Volski pjeva: “Razbij sve, uništi sistem”.

Siarhiej Michałok (Izvor Wikipedia)
Siarhiej Michałok (Izvor Wikipedia)

I dok s pozornice kritizira autoritarni režim predsjednika Aleksandra Lukašenka, uz povike “živjela Bjelorusija” publika maše bijelo-crvenim opozicijskim zastavama, opis je reportaže objavljene nedavno na Guardianu.

Zbog zabrane održavanja koncerata u vlastitoj zemlji, Volski, sin poznatog Bjeloruskog pisca Artura Volskog, sa svojim bendom prešao je u susjednu Poljsku prošlog vikenda kako bi svirao na Basowiszcza festivalu. Radi se o glazbenom festivalu koji se svake godine održava u pograničnom gradu Gródek u Poljskoj.

“Ne smijem nastupati u Bjelorusiji zbog oštrih tekstova koji se ne sviđaju tamošnjem režimu”, rekao je 49-godišnji Volski, poznat od prije kao kritičar tamošnjeg režima.

Tisuće Bjelorusa redovito posjećuju festival u Poljskoj kako bi gledali svoje underground bendove gdje sviraju bez straha od uhićenja.

Uzrok toga je Lukašenkov režim, koji je od 1994., kada je Bjeloruski autokrat preuzeo vlast, pod udarom kritika iz svijeta zbog sustavnog kršenja ljudskih prava.

Represije su se zaoštrile nakon, 2010. godine, kada su deseci tisuća ljudi protestirali zbog kako su smatrali nepoštenih predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko odnio pobjedu. Nakon toga bjeloruski je vođa pokrenuo još odlučniji rat protiv oporbe zatvorivši neke od najglasnijih protivnika svog režima i sustavno ušutkavajući nezavisne medije.

Lukašenko se sada sprema na nove izbore koji bi se trebali održati u listopadu, ali su posjetitelji festivala pesimistični u pogledu promjene režima.

“Ovakav festival nemoguće je održati u Bjelorusiji. Ovdje bendovi mogu izgovoriti ono što tamo ne smiju”, izjavio je Ruslan, 24-godišnji Bjelorus koji je emigrirao u Poljsku, a novinarima nije htio otkriti prezime iz straha za sigurnost svoje obitelji koja je ostala u Bjelorusiji.

Aleksandar Lukašenko (Izvor: Wikipedia)
Aleksandar Lukašenko (Izvor: Wikipedia)

On je posjetio koncert kako bi vidio Siarheija Mikhaloka, frontmena grupe Brutto čija je pjesma naziva “Ne budite ovce” postala svojevrsna himna oporbenog pokreta.

Basowiszcza festival održava se od 1990. godine, od pada komunizma u Poljskoj, kada su studenti, pripadnici manjinske Bjeloruske nacionalnosti iz grada Podlasiea, udružili snage da stvore mjesto i privuku mlade ljude na kojemu se može otvoreno razgovarati o politici.

Tada Poljska nije bila dio Šengenske zone pa su posjetitelji iz Bjelorusije mogli slobodno dolaziti, danas pak moraju za vizu izdvojiti 440 kuna.

Bez obzira na otežavajuće okolnosti na festivalu je ove godine nastupilo najviše grupa iz Bjelorusije, čak i one koje nisu politički angažirane i čiji nastup nije zabranjen u domovini. Pored njih, u sklopu trodnevnog programa festivala nastupila su i dva benda iz Poljske i dva sačinjena od pripadnika bjeloruske manjine u Poljskoj.

I dok je na samim počecima festival posjećivalo svega stotinjak ljudi, ove godine ih je bilo više od 4000.

Jedan od posjetitelja iz Bjelorusije, 49-godišnji Nikolai Lemianouski opisao je zašto redovito dolazi na festival: “Ovdje slobodno dišemo tri dana. Ovaj festival je kao prozor na slobodnu Bjelorusiju”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X