Luke Haines & Peter Buck ‘Beat Poetry For Survivalists’ – nazovi Bucka radi buke i mraka

Tijekom rada s R.E.M.-om, a i poslije njihovog raspada, Peter Buck kao da pokušava oboriti rekord po broju suradnji s drugim bendovima i kantautorima, s posebnim naglaskom na kultne heroje, talentirane autsajdere koji nikada nisu htjeli, često niti mogli igrati po pravilima biznisa i industrije.

Luke Haines & Peter Buck ‘Beat Poetry For Survivalists’

U svom CV-ju tako ima čitav niz glazbenih ekscentrika poput pokojnog Warrena Zevona, Barrettovog ‘nasljednika’ Robyna Hitchcocka ili na ovim stranicama nedavno predstavljenih The Feelies, a tom uistinu fascinantnom popisu početkom ožujka dodao je i Lukea Hainesa, nekadašnjeg lidera The Auteursa i Black Box Recordera.

Iako se u karijeri, barem u rodnoj mu Britaniji, mogao pohvaliti nekolicinom komercijalnih uspješnica kao što su „Lenny Valentino“ i „The Facts of Life“, Haines je oduvijek bio previše svojeglav i beskompromisan za mainstream pa se, primjerice, u vrijeme najveće britpop histerije s gađenjem odrekao svoje uloge u čitavoj priči, a ubrzo i uzburkao duhove samostalnim projektom Baader Meinhof, nazvanim po ljevičarskoj terorističkoj skupini iz sedamdesetih i po pitanju tekstova skoro u cijelosti posvećenim takvim temama. Novo tisućljeće započeo je pozivajući svjetske pop glazbenike da štrajkaju barem na tjedan dana, poslije čega je ušao u svoju daleko najkreativniju fazu, izbacujući albume svakih godinu-dvije, istovremeno skladajući i za film te objavljujući književne naslove u rasponu od memoara do kuharica.

Do ovog udruživanja snaga došlo je prilično slučajno, zahvaljujući internetu i slici Loua Reeda koju je nacrtao Haines, a kupio Buck. Nakon upoznavanja i dopisivanja, odlučili su se okušati i u pisanju pjesama, pri čemu je Haines, po svemu sudeći, vodio glavnu riječ. „Beat Poetry For Survivalists“ zvuči poput većine njegovih solo izdanja, uz nešto više mraka i buke. Drugim riječima, u pitanju je 10 pjesama ukorijenjenih u garažnom rocku i neopsihodeliji kasnih osamdesetih, koje dijele sličnosti s Jesus & Mary Chain, Spacemen 3 i već spomenutim Robynom Hitchcockom na kojeg Luke frapantno nalikuje i poetikom i bojom glasa.

Buckov trademark, Byrdsovska zvonjava gitare, izbija na površinu tek u singlu „Jack Parsons“, naslovnoj pjesmi i donekle finalu „Rock’n’roll Ambulance“, tri vjerojatno najbolje skladbe na ploči. „Apocalypse Beach“ je također vrlo solidna, no sve drugo se teško može usporediti s velikim dijelom njihovih dosadašnjih opusa. Peter je vidno s guštom ‘otfrljio’ distorziju i svaki ton utopio u feedbacku, no brutalni riffovi u „Franch Glam Man Gang“, „Ugly Dude Blues“ i „Last of the Legendary Bigfoot Hunters“ nisu dobili nastavak i kulminaciju kakve zaslužuju.

Stvar u određenoj mjeri popravljaju Lukeovi stihovi, točnije njegov osebujan i ne baš lako prohodan tok svijesti u kojem jedni uz druge stoje Ramonesi i Liberace („Last of the Legendary Bigfoot Hunters“), raketni inženjer i okultist Jack Parsons se na Marsu upoznaje s Bogom, a radio-postaja na ‘plaži apokalipse’ pušta samo pjesme Donovana. Dotaknuo se i francuskog rock’n’rolla, problema s kojima se svakodnevno sreću ružni, kao i brojnih popkulturnih i inih veličina (Pol Pot, Andy Warhol, Carpenters…).

„Beat Poetry For Survivalists“ nije loš album, daleko od toga, premda se s obzirom na dosadašnje zasluge od njega opravdano očekivalo više. S druge strane, moguće ga je smatrati i obećavajućim ‘pilotom’, nultom epizodom nečega što bi, ako se ova suradnja nastavi i u budućnosti, trebalo dobaciti jako daleko. Gotovo do R.E.M.-a i The Auteursa.

Ocjena: 7/10

(Omnivore, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X