Maceo Plex u Tvornici pokazao zašto je jedan od najvećih DJ-a

Dugo se čekao dolazak nekog stvarno zvučnog imena iz svijeta elektronske glazbe, a Zagreb i Tvornica napokon su i dočekali taj dan, kada se pred njima ukazao neslužbeni kralj deep housea.

Maceo Plex u Tvornici (Foto: Matej Grgić/Burn Studios)

Svaki malo bolji poznavatelj elektronske glazbe i te scene u Hrvata, bez dvojbe će reći da ona polagano ali konstantno zamire, barem što se tiče programa tijekom godine. Nekoć su partiji okupljali i do nekoliko tisuća ljudi i punili velike dvorane, a sada su to uglavnom gostovanja po manjim klubovima, s DJ-ima i producentima koji, premda vrlo često vrhunski, ipak ne uspijevaju raširiti svoje pipke do širih masa. Svake godine se čeka ljeto, kada pola Europe dolazi na našu obalu poslušati neke od najvećih majstora elektronske glazbe, ali tokom godine: pustoš.

Na svu sreću, Burn Studios Residency Mix Off je u subotu, pod patronažom legendarnog E-Basea vratio dašak stare slave na zagrebačke mix-pulteve, i što je najvažnije, pružio mladim producentima i producenticama šansu da se pokažu u najboljem svijetlu, te na kraju možda i osvoje vrijednu nagradu.

Naime, premda je gostovanje Maceo Plexa bilo glavni događaj, povod svemu je bio Mix Off, svojevrsno natjecanje pet odabranih mladih producenata i DJ-a, koji su dobili priliku zadiviti stručni žiri i izboriti si putovanje na Ibizu. Tamo bi trebali svirati u jednom od lokalnih klubova, a uz malo sreće i znanja, dobiti i mogućnost da postanu resident DJ-i.  Za pultovima su svojih pola sata dobili Biella & Astrall, Adoo, BarZu, Malesh i jedina djevojka među njima, Miss Soulfly. Premda su svi rasturili u svojim promo setovima, upravo je potonja dobila najveću naklonost žirija i publike, te na kraju i osvojila tu iznimnu priliku da svira u jednoj od najvećih svjetskih party oaza. I to potpuno zasluženo.

No, koliko god mlade hrvatske snage rasplesale nogice ugodno popunjene Tvornice,  teško su ih mogle pripremiti na rasturačinu koja je slijedila. Jedan od trenutačno najtraženijih svjetskih DJ-a, Amerikanac na radu u Španjolskoj, Eric Estornel pravim imenom, nekoć znan kao Maetrik, a danas iznimno cijenjeni i obožavani Maceo Plex, pošteno je izmorio sve partijanere željne tvrdog house zvuka. Nije previše davio s klasičnim deep houseom po kojem je trenutno i najpoznatiji, jer  je to glazba koja najbolje paše u manje klubove, sa publikom koja ima strpljenja više od dva sata slušati sanjive, soul dionice koje se dugo grade ali nikada ne dosegnu ono što se kolokvijalno zove ‘špica’ iliti vrhunac. Kao iskusni DJ, koji je u poslu već 20-ak godina, Maceo je  otvorio svoj set sa malo komercijalnom listom, koja možda više paše njegovom drugom alter-egu, Maetriku. Tada ima više prostora koketirati s tech houseom i tvrđim i mračnijim deepom, dizati ekipu i pošteno prodrmati tijelesa. U drugoj polovici je ipak usporio, otišao ‘dublje’ i završio svoj nastup s malo klasičnijim deep houseom, koji je lagano i potpuno prirodno uveo ekipu u fajrunt. Nije odvrtio svoj najbolji set ikada, ali i takav, ‘na pola snage’, zna, može i daje više i bolje od 95 posto drugih producenata i DJ-a.

Na kraju ostaju samo pozitivni dojmovi, i na Macea, i na mlade hrvatske snage, ali i na Tvornicu, koja polagano ali sigurno vraća svoj status meke za kvalitetnu, alternativnu glazbu. Još kad bi ljubitelji elektronske glazbe tokom godine mogli vidjeti više od jednog ili dva imena kalibra Erica Estornela, bilo bi puno lakše preživjeti ljeto i horde (pre)pijanih i oduzetih Britanaca.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X