Magija sevdaha Damira Imamovića

Trio LiVaDa i Sevdah Takht Damira Imamovića jučer su nastupili na prepunom drugom danu OFF Festivala u Šibeniku.

Damir Imamović (Foto: Jozica Krnić)

Damir Imamović stigao je u Šibenik s reputacijom brzorastuće regionalne i europske zvijezde. Unatoč tome, sve do početka sinoćnjeg koncerta na drugoj večeri OFF Festivala u Šibeniku bile su izvjesne dvije opcije: Sevdah Takht će nas ili uspavati ili oduševiti. Neizvjesnost je naravno nestala čim je Nenad Kovačić dotaknuo svoje perkusije i pokrenuo magiju.

Kako je to točno Imamović refreshao i uploadao sevdah teško je reći, bitan je rezultat – ono što smo sinoć čuli nije bila modernizirana parodija nekad slavne bosanske glazbene tradicije, bilo je to ‘ono nešto’ što stvara trnce i tjera suze na oči. S ponekim promišljenim dodirom basa Ivana Mihajlovića i Kovačičevo dozirano građenje ritma, Damir Imamović je uz akustične žice i izvježbani vokal, bez ikakvih problema bacio publiku u sevdah od čega se, nakon sat i pol svirke, ona teško otrgnula. Sevdah Takht Damira Imamovića predstavio je na OFF-u svoj album prvijenac uz još neke tradicionale, a oni malobrojni koji su se cijelo vrijeme borili protiv vlastitih emocija, definitivno su položili oružje na bisu, kada ih je pogodio Heineov prevedeni klasik ‘Kraj tanana šadrvana’.

Trio LiVaDa (Foto: Jozica Krnić)

Od prateće svite koju je Imamović poveo iz Sarajeva u Šibenik, sinoć se moglo čuti da bi dogodine na OFF-u i sličnim festivalima moglo doći do najezde sevdaha, koji će se na mala vrata provući i na ovogodišnji Terraneo. A znamo što donosi popularizacija i forsiranje jednog glazbenog žanra – hiperinflaciju, komercijalizaciju i eksploataciju. To sevdahu svakako ne želimo, a ako se i dogodi barem možemo reći da smo na šibenskom OFF-u jednom svjedočili sevdahu kakav je nekad bio.

Osim sevdaha, OFF-u se sinoć dogodio i klasični jazz. Jedna od najboljih jazz vokalistica u nas, Valerija Nikolovska, kojoj su leđa čuvali provjereni glazbenici, klavijaturist Viktor Lipić i bubnjar Damir Šomen, stvorili su atmosferu zadimljenog jazz kluba i oduševili gotovo 500 posjetitelja OFF-a. Trio LiVaDa zvučao je kao da ih na pozornici ima najmanje deset; punog zvuka, eteričnim melodijama i majstorskim Valerijim vladanjem mikrofonom, jazz je jučer na OFF-u doživio vrhunac.

OFF večeras zatvara bend proslavljenog Mate Matišića, Hot Club Zagreb i Leb i sol.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X