Magija sevdaha Damira Imamovića

Trio LiVaDa i Sevdah Takht Damira Imamovića jučer su nastupili na prepunom drugom danu OFF Festivala u Šibeniku.

Damir Imamović (Foto: Jozica Krnić)

Damir Imamović stigao je u Šibenik s reputacijom brzorastuće regionalne i europske zvijezde. Unatoč tome, sve do početka sinoćnjeg koncerta na drugoj večeri OFF Festivala u Šibeniku bile su izvjesne dvije opcije: Sevdah Takht će nas ili uspavati ili oduševiti. Neizvjesnost je naravno nestala čim je Nenad Kovačić dotaknuo svoje perkusije i pokrenuo magiju.

Kako je to točno Imamović refreshao i uploadao sevdah teško je reći, bitan je rezultat – ono što smo sinoć čuli nije bila modernizirana parodija nekad slavne bosanske glazbene tradicije, bilo je to ‘ono nešto’ što stvara trnce i tjera suze na oči. S ponekim promišljenim dodirom basa Ivana Mihajlovića i Kovačičevo dozirano građenje ritma, Damir Imamović je uz akustične žice i izvježbani vokal, bez ikakvih problema bacio publiku u sevdah od čega se, nakon sat i pol svirke, ona teško otrgnula. Sevdah Takht Damira Imamovića predstavio je na OFF-u svoj album prvijenac uz još neke tradicionale, a oni malobrojni koji su se cijelo vrijeme borili protiv vlastitih emocija, definitivno su položili oružje na bisu, kada ih je pogodio Heineov prevedeni klasik ‘Kraj tanana šadrvana’.

Trio LiVaDa (Foto: Jozica Krnić)

Od prateće svite koju je Imamović poveo iz Sarajeva u Šibenik, sinoć se moglo čuti da bi dogodine na OFF-u i sličnim festivalima moglo doći do najezde sevdaha, koji će se na mala vrata provući i na ovogodišnji Terraneo. A znamo što donosi popularizacija i forsiranje jednog glazbenog žanra – hiperinflaciju, komercijalizaciju i eksploataciju. To sevdahu svakako ne želimo, a ako se i dogodi barem možemo reći da smo na šibenskom OFF-u jednom svjedočili sevdahu kakav je nekad bio.

Osim sevdaha, OFF-u se sinoć dogodio i klasični jazz. Jedna od najboljih jazz vokalistica u nas, Valerija Nikolovska, kojoj su leđa čuvali provjereni glazbenici, klavijaturist Viktor Lipić i bubnjar Damir Šomen, stvorili su atmosferu zadimljenog jazz kluba i oduševili gotovo 500 posjetitelja OFF-a. Trio LiVaDa zvučao je kao da ih na pozornici ima najmanje deset; punog zvuka, eteričnim melodijama i majstorskim Valerijim vladanjem mikrofonom, jazz je jučer na OFF-u doživio vrhunac.

OFF večeras zatvara bend proslavljenog Mate Matišića, Hot Club Zagreb i Leb i sol.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X