Majke Srebrenice i Institut za istraživanje genocida Kanada traže zabranu prikazivanja filma redatelja Borisa Malagurskog

Peticijom se upozoravaju države i gradovi u kojima je najavljena promocija filma ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, povijesnim revizionizmom znanstvenih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

‘Republika Srpska: Borba za slobodu’

“Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku povijest 1992 -1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina ‘Borbom za slobodu’, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina posle Holokausta u Europi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma“, stoji u tekstu peticije Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U objašnjenju nadalje stoji: “Pravosnažnom presudom od 26. veljače 2007. godine Međunarodni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta. Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojili rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. srpnja proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida. Ako se film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata.”

Boris Malagurski (Foto: Wikipedia)

Majke Srebrenice poručuju: “Prikazivanje filma Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” treba biti zabranjeno. Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce.”

U trenutku objave ove vijesti dosad je peticiju na Change.org potpisalo više od 10.000 ljudi.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X