Majstori doxa i aktualni dokumentarni hitovi na 19. ZagrebDoxu

Počasni pečat za izniman doprinos dokumentarizmu direktor i osnivač ZGDOX-a Nenad Puhovski dodjeljuje velikom talijanskom redatelju Gianfrancu Rosiju.

Sanjati Arizonu (foto: ZagrebDox)

Meštar, maher, maestro, znalac, virtuoz… „titulu‟ majstor možemo u isto vrijeme nadjenuti i obrtniku i umjetniku, ali jedno je sigurno: njome se obraćamo samo i isključivo najboljima u svom poslu. Majstori doxa, dugogodišnji program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, sastavljen je od filmova autora koji su godinama u samom vrhu svjetskog filma, no ne nužno i dokumentarnoga! Devetnaesto festivalsko izdanje donosi šest novih naslova uglednih filmskih umjetnika, nedvojbenih majstora svog zanata.

U duboko osobnom dokumentarcu “Hladnija klima” Oscarom nagrađen redatelj James Ivory, u jednom od svojih rijetkih izleta u dokumentarni film, vodi nas u Afganistan šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, na putovanje koje mu je promijenilo život. Priča je to o putovanjima na koja svi idemo, istražujući osim svijeta i vlastite unutarnje krajolike. Uz Ivoryja film je režirao Giles Gardner, a glazbu potpisuje dvostruki Oscarovac Alexandre Desplat.

Kao hommage velikom majstoru, nedavno preminulom redatelju Carlosu Sauri iza kojeg stoji više od 50 filmova, od kojih su mnogi nagrađivani u Cannesu, Veneciji, Berlinu i Karlovim Varima, prikazat će se film “I zidovi mogu govoriti”. U filmu je prikazana evolucija i odnos umjetnosti i zida kao kreativnog platna, putujući od prvih grafičkih revolucija prapovijesnih špilja do najavangardnijih urbanih izričaja.

“Glazba za crne golubove” vizualno je moćan dokumentarac danskog redatelja i pjesnika Jørgena Letha, živuće legende dokumentarizma, te Andreasa Koefoeda, a istražuje živote i umjetničke procese nekih od svjetski najpoznatijih i najplodnijih jazz glazbenika. Leth i Koefoed otkrivaju intimne, improvizirane trenutke između pionira eksperimentalne glazbe u prostorima za snimanje u New Yorku, Kopenhagenu i Luganu.

Iza nekonvencionalne dokumentarne fantazije “Sanjati Arizonu” stoji još jedan, Doxovoj publici poznat Danac, Jon Bang Carlsen, dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju mu je 2017. godine dodijelio osnivač i direktor ZGDox-a Nenad Puhovski. Carlsen je velik dio svoje karijere posvetio pronalaženju novih načina iznalaženja istine iz stvarnosti dramatizacijom. Film prati skupinu hrabrih tinejdžera koji su odlučili postaviti predstavu o vlastitim životima i za sebe izmisliti alternativnu stvarnost u kojoj su dovoljno jaki da se suoče s traumatičnim događajima iz djetinjstva.

Još će jedan majstor svojim filmom posjetiti Zagreb, slavni njemački redatelj Volker Schlöndorff. Za svoj je znameniti film “Limeni bubanj”, koji je dijelom sniman u Zagrebu, ovjenčan Oscarom i Zlatnom palmom u Cannesu, a u svom dokumentarističkom prvijencu “Šumar” donosi portret Tonyja Rinauda, iznimnog čovjeka čije je životno djelo nagrađeno takozvanim alternativnim Nobelom, nagradom za ispravan život 2018. godine. Na Hamptons IFF-u film je osvojio Victor Rabinowitz and Joanne Grant Award for Social Justice.

“U vatri: Rekvijem za Katiu i Mauricea Kraffta” velikog Wernera Herzoga odaje vizualno fascinantnu počast životima Katie i Mauricea Kraffta, poznatih i odvažnih francuskih vulkanologa. Herzogov film nagrađivan je na festivalu DOC LA, a na Gijón International Film Festivalu osvaja nagradu publike, kao i specijalno priznanje žirija.

I na kraju, talijanski redatelj Gianfranco Rosi prvi je ovogodišnji dobitnik nagrade Počasni pečat, za izniman doprinos dokumentarizmu koji mu dodjeljuje Nenad Puhovski. Dovoljno je navesti samo dva njegova filma – “Sacro Gra”, kojim je osvojio Zlatni lav na 70. Venecijanskom filmskom festivalu, i “Gori more”, nagrađen Zlatnim medvjedom na 66. Berlinskom filmskom festivalu – i objašnjenje motivacije za nagradu je napisano. Rosi ima novi film, iznimno zanimljiv dokumentarac “Na putu”, koji je imao premijeru u Veneciji, a prati papu Franju u prvih devet godina pontifikata. U to je doba papa posjetio 53 zemlje. Zaintrigiran činjenicom da dva papina putovanja usko odražavaju sadržaje njegovih filmova (proslavljeni “Gori more” i “Notturno”), Gianfranco Rosi prati papin križni put kroz dijalog između arhivskih snimaka Franjinih putovanja, slika koje je snimio on sam, a koje odražavaju noviju povijest i opće stanje u svijetu danas.

“Katedrala” (foto: ZagrebDox)

Svaki festival računa na poneki filmski hit, pa tako i 19. ZagrebDox. Dapače, za tu je priliku oformljena i posebna programska sekcija unutar koje će se prikazati sedam filmova, sve redom iznimno uspješnih, nagrađivanih. Ukratko: neizostavnih.

Kanadski dokumentarac “Vječno proljeće” Jasona Loftusa prati događaj iz 2002. godine kada su državni televizijski signal hakirali članovi zabranjene kineske duhovne skupine Falun Gong s ciljem suprotstavljanja vladinom narativu. Dokumentarac oživljava neviđenu priču o prkosu i odlučnosti da se zagovaraju političke i vjerske slobode, bez obzira na posljedice. Dobitnik je nagrade publike na Hot Docsu, jednom od tri najveća festivala dokumentarnog filma na svijetu, i nagrade publike na Thessaloniki Documentary Film Festivalu.

“07:15 – Kos” Judith Auffray portretira Jeana, koji kao pustinjak živi u šumi. Nakon što jedne noći čuje krik nepoznate životinje, zajedno s Manom, mladom djevojkom koja pjeva s pticama, kreće u potragu za tajanstvenim stvorenjem. Film je pobijedio na Ji.hlava International Documentary Film Festivalu.

“Sam sada” Reeda Harknessa mozaik je ljubavi, čežnje i gubitka, kao i pokušaj prevladavanja međugeneracijskih trauma. Film je rezultat, između ostalog, kućnih videa koji su nastajali 25 godina, a proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Zurich Film Festivalu.

Katedrala u filmu “Katedrala” slovačkog redatelja Denisa Dobrovode nastajala je ipak puno duže. Dobrovoda donosi priču o španjolskom redovniku koji se, nakon što je u dobi od 28 godina izbačen iz samostana, vraća kući u Mejorada del Campo, siromašno, zaboravljeno selo na periferiji Madrida, i sljedećih 60 godina bez ičije pomoći gradi katedralu veličine Sagrade Familije, koristeći se pritom otpadom i recikliranim materijalima. Film je na Krakow FF-u osvojio nagradu za najbolji film u konkurenciji, kao i nagradu publike na Cinematik IFF-u. I još malo ostajemo na tlu religije, duhovnosti čak.

U duboko osobnom dokumentarcu redatelja Ahsena Nadeema, “Vrane su bijele”, autor – musliman – traži putove nove duhovnosti u izoliranom i strogom japanskom budističkom samostanu, ali jedini redovnik koji će mu pomoći više voli sladoled i heavy metal nego meditaciju.

Na svojevrsnom putu nalazio se još jedan autor iz programa Festival Hits. Mladi kineski redatelj Shuli Huang vraća se u svoj rodni grad u potrazi za samim sobom, a dugotrajan razgovor s njegovom majkom prikazan je u filmu “Hoćeš li me pogledati”, i progovara o potrazi za prihvaćanjem i ljubavlju.

Još jedan film u ovom programu dolazi pred zagrebačku publiku ovjenčan nagradama, “Jedan dan u Ukrajini” Volodymyra Tykhyyja. 14. ožujak 2022. je taj dan u kojem gledamo kako je intenzivno ratovanje nadrealno pomiješalo mjesta i ljude i stvorilo postapokaliptično ozračje u kojem su tisuće Kijevljana primorane preseliti se na postaje podzemne željeznice. Ovaj nezaboravan film nagrađen je u Varšavi, Kharkivu i Sheffieldu, i nema sumnje da će i na ZagrebDoxu pronaći svoju publiku.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox očekuje nas u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja 2023. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X