Mak Murtić: Živa Voda Festival zasnovan je na ideji povezivanja regionalne alternativne scene

U četvrtak 21. veljače će u Vintage Industrialu početi prvi Živa Voda Festival koji će ugostiti četiri avangardna glazbena imena domaće i regionalne scene; Ensemble Illyrica, Truth ≠ Tribe, Mimika Orkestar, te kao posebni gosti OneBeat. Iza svega dakako stoji Mak Murtić, koji nam je približio nit vodilju cijele priče.

Mak Murtić (Foto: promo)

Uskoro će na prvom Živa voda festivalu nastupiti, ni manje ni više, tri sastava koje predvodiš, tj. u kojima sviraš. Kako si uopće došao na tako sveobuhvatnu ideju?

Mak Murtić: Vintage Industrial je ugostio Mimiku prije godinu dana i od tad smo pokrenuli ideju zajedničke suradnje na jednom većem projektu koji povezuje elemente zagrebačke i regionalne alternativne scene. Tu se nalaze dva benda koja predvodim odnosno suvodim, Mimika Orkestar i Truth ≠ Tribe, oboje krenuli kao neka dva alterega progresivne glazbe, dok na festivalu nastupaju i Ansambl Illyrica koji je suvremeni klasični ansambl (viola, klasična gitara, flauta) te projekt suradnje američkih i balkanskih glazbenika iz Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i Hrvatske koji je trenutno na turneji po spomenutim državama, a u njemu i sam sudjelujem u jednoj od podgrupa.

Kako su isprva reagirali iz Vintage Industriala kad si im došao s prijedlogom za jedan takav obimni projekt?

Mak Murtić: Ljudi u Vintage Industrialu su izrazito susretljivo odlučili sudjelovati na jednom malo logistički kompliciranijem projektu, ali suradnja s Vintageom nam je uvijek bila odlična, naime tamo sam svirao s raznim bendovima kao što su Antenat, Demoler Demoler, Mimika Orkestar, JR August i mnogim drugima.

Koliko će uopće glazbenika prodefilirati te večeri pozornicom Vintage Industriala?

Mak Murtić: Nisam ni sam siguran, ‘ajmo redom… Mimiku čini 17 glazbenika, OneBeat sveukupno oko 24, Ansambl Illyrica je trojac, a Truth ≠ Tribe četveročlani. Pa evo, laka matematika.

Mimika Orchestra (Foto: promo)

“Laganih” 48 glazbenika u jednoj večeri. Htio bih malo da opišeš sastave iz svog rakursa. Krenimo s Mimika Orchestrom, koji je prošle godine objavio i dupli debitanski album. Dakle, kako doživljavaš Mimika Orkestar? 

Mak Murtić: Mimika orkestar nosi ime koje mu je nadjenula nas glavni vokal Maja Rivić, još davne 2010 u Londonu gdje je orkestar, tj tada još bend pokrenut. Mimika orkestar bi značio prostor koji na svojevrstan način koristi glazbenu mimiku, koji oslikava neke elemente scenografski i narativno. Tako je nekako osnovno zamišljen. Album “Divinities of the Earth and the Waters” je treći po redu, ali do sad najzapaženiji Mimikin album u regiji. Radi se o pogrebnoj procesiji na Balkanu i opisuje razne sociopolitička i osobna pitanja, te je u suštini put života i smrti, rođenja i odrastanja, a napravljen je u čast našem preminulom bubnjaru Oberonu Kingu.

Koje su karakteristike Ensemble Illyrica, koja je nit vodilja?

Mak Murtić: Ensemble Illyrica je projekt troje klasičnih i progresivnih glazbenika s lokalne i internacionalne scene. Radi se o Niki Bauman (flauta) iz Hrvatske, Marku Ferlanu (gitara) iz Slovenije te Hiwote Tadesse (viola) iz Hrvatske / Etiopije. Sastav prenosi suvremenu i stariju klasiku na vrlo inkluzivan i kreativan način, te nam je zapeo u uho kad je Nenad Kovačić u svojem stanu organizirao divan intiman koncert, od tada čekamo priliku da zajedno napravimo cijeli event, počevsi od intime do divljine.

Truth ≠ Tribe? Koja je tu priča?

Mak Murtić: Truth ≠ Tribe je nastao kao suradnja Luke Čapete (el.gitara), Nenada Kovačića (perkusije), Jurice Rukljića (tuba s elektronikom) i mene (saks, flauta, sopela, klarinet). Radi se o sastavu koji je krenuo kao jam session, ali ubrzo se razvio u nekakav neobičan etno-jazz-rock-prog sastav, možda najviše plesnog od svih mojih projekata. Inače naše suradnje u drugim sastavima učinile su već i prve probe potpuno prirodnima, pa smo ubrzo razvili koncept i smjer u koji smo krenuli. Uskoro izlazi i prvi album koji je snimljen u listopadu prošle godine.

Truth ≠ Tribe (Foto: promo)

Ono što je, bar meni, posebno zanimljivo jest to da tvoj četvrti sastav koji vodiš i po kojem festival nosi ime, tj. Živa voda, neće nastupiti. Jest da vicevi nisu smiješni kad se objašnjavaju, ali, eto, ipak te molim za to objašnjenje?

Mak Murtić: Živa Voda je zapravo ime cijele naše udruge i kolektiva i ona uključuje sve spomenute bendove, ansamble i sastave, a bend Živa Voda je produkt te suradnje, tj suštinski, vrijeme kada se svi zajedno opustimo u jam sessionu baziranom na reinterpretaciji poznatih i manje poznatih albuma drugih autora koji su nam utjecaj ili koje želimo istražiti. Živa Voda kao sastav je zapravo rezident bend kluba Vinyl u Bogovićevoj, pa kad završi festival, slobodno pratite Vinyl jer tamo se događa podzemna magija!

Kakva je uopće institucionalna potpora za ovako zahtijevne stvari? Vide li uopće strukture što radi Mak Murtić?

Mak Murtić: Zasad za Mimiku nema institucionalne potpore, koja bi nam bila značajna da veće projekte stavimo u pravi kontekst koji uključuje i suradnje, radionice, edukacije i nastupe sa razvijenim scenografijama ili šire, kao jedna od prezentacija suvremene hrvatske kulture na internacionalnim pozornicama. S druge strane, u sklopu Muzičkog Bijenala i trenutno u sklopu OneBeata smo dobili potpore za rad, opremu, te također edukaciju i suradnju. Vidjeti ćemo kako će se to dalje razvijati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X