‘Mare of Easttown’ – prava detektivka

HBO-ov ‘whodunnit’ dokazuje da još ima televizijskog sadržaja čija se priroda kosi sa gledateljskim porivom za bindžanjem.

“Mare of Easttown”

Prošlo je više od deset godina otkako je Netflix najavio svoju tada nadolazeću seriju “House of Cards” zajedno s revolucionarnim novim konceptom u kojemu će svih trinaest epizoda sezone biti gledateljima dostupno odmah i omogućiti im gledanje cijele sezone u jednom dahu. Publika je prvo poglavlje priče o beskrupuloznom političaru Franku Underwoodu popila naiskap polako shvaćajući da će bindžanje u vrlo bliskoj budućnosti postati zlatnim standardom vezanim za način na koji konzumiramo televizijske serije. A počeli smo ih konzumirati sve više i sve brže, toliko da se čini kao da raste i broj onih koji se žale da se jedva sjećaju sadržaja prethodnih sezona
kada im nova postane dostupna.

Za razliku od Netflixa, streaming servis HBO-a i dalje se drži zastarjelog recepta i objavljivanja epizoda svojih serija u tjednom ritmu što kod određenog dijela publike možda stvara određenu frustraciju budući da su sada već navikli na određivanje vlastitog tempa raspoređivanja sadržaja, no ne može se poreći da je upravo taj način prikazivanja serija ispravan za neke tipove serija. Posljednji primjer takvog tipa jest njihova kriminalistička drama u sedam epizoda “Mare of Easttown” predvođena izvrsnom Kate Winslet u ulozi naslovne detektivke – i jednoj od svojih najpamtljivijih u karijeri. Radnju serije ovdje nećemo gotovo uopće otkrivati budući da se radi o tipu priče koji ne podnosi nikakve oblike spoilinga, pa nek bude dostatno spomenuti da je Mare traumatizirana policajka koja istražuje slučajeve nestalih i ubijenih djevojaka u gradiću iz naslova.

Ovaj whodunnit smješten u predgrađe Philadelphije tjednim je ritmom dopustio da se serija putem internetskih razgovora probije do sve veće publike kako je priča odmicala, pritom ostavljajući dovoljno vremena i prostora za razvijanje različitih teorija o tome kako će završiti, podsjećajući nas na dane kad je na početku devedesetih svatko od susjeda imao svoju ideju o tome tko je ubio jadnu Lauru Palmer u jednom mjestašcu u državi Washington. U vremenima društvenih mreža u ovakve se razgovore upuštaju i neka slavna imena, a među njima i oni koji su sami zapetljali i otpetljali stotine kompleksnih slučajeva, pa se tako dogodilo da je veliki Stephen King prije samog emitiranja finala na Twitteru točno predvidio konačni ishod serije.

Ne može se reći da živimo u razdoblju nedostatka detektivskih serija, dovoljno je prisjetiti se popularnog također HBO-ovog serijala “True Detective” ili pak Fincherovog atmosferičnog “Mindhuntera”, no u njima težište narativa nije bilo toliko naslonjeno na otkrivanje krivca koliko na neke druge elemente koji su ih činili privlačnima. “Mare of Easttown” stoga djeluje kao svojevrsni dobrodošli throwback koliko god mu je radnja uglavljena u sadašnjem vremenu i njegovim specifičnim običajima.

Kate Winslet je upornim inzistiranjem na prirodnom izgledu svog lika (što uključuje odbijanje bilo kakve šminke, kao i stavljanja veta na postupke u montaži koji bi imali zadaću prikriti određene kadrove koji prikazuju njeno tijelo izvan standarda savršenstva na koje nas je Hollywood naučio) i fantastičnim nijansiranjem vanjske grubosti s naslagama duboke traume, patnje i krhkosti ostvarila ulogu koja će je lansirati u sam vrh utrke za osvajanje Emmyja za najbolju glumici u miniseriji, gdje se čini kako bi svojim kasnim uletom mogla lako izvući tepih ispod dosad favorizirane Anye Taylor-Joy iz “The Queen’s Gambit” koja je lako prokrstarila u sezoni filmskih nagrada koja je održana prije nego je “Mare” počela s emitiranjem. Naravno, i sama serija nije bez izgleda da se okiti vlastitom statuom, no šanse za to su joj ipak manje nego njezinoj glavnoj zvijezdi.

Iako je kategorizirana kao “ograničeno” izdanje, sudbina priče o Mare Sheehan ostaje otvorenom. Dio gledatelja imalo je određene prigovore seriji u smislu da je neke niti priče ostavila otvorenima, kao i nepotpunu iskorištenost pojedinih likova poput Mareinog romantičnog interesa Richarda (Guy Pearce), ali u pitanju je postupak koji istovremeno tvorcima daje sliku dovoljne završenosti narativa u slučaju da smo doista došli do njezinog kraja, ali otvara i mogućnosti produživanja serije dodatnim sezonama ako do njih eventualno dođe. Kako bilo, obožavatelji će novu sezonu – ako je bude – morati pričekati barem dvije, a možda i tri godine. S obzirom na količinu sadržaja koji će u međuvremenu odbindžati, pitanje je tko će se sjećati nijansi iz izvorne priče, ali sigurno je da njezinu zvijezdu neće zaboraviti.

(HBO, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X