‘O jednoj mladosti’ slavio na drugoj dodjeli Nagrade Dokumetar

Film Ivana Ramljaka proglašen je najboljim domaćim dokumentarcem prošle godine.

Dobitnici 2. Nagrade Dokumetar (foto: Dokumentarni.net)

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć (srijeda,16. lipnja) je održano drugo izdanje Nagrada Dokumetar. Njihov cilj je kroz valorizaciju godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma, povećati vidljivost domaće dokumentaristike u medijima te u široj javnosti. Dokumetar za najbolji domaći dokumentarac prošle godine dodijelio je žiri redakcije portala Dokumentarni.net (Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Sara Simić i Hrvoje Krstičević), dok je strukovne pobjednike ove godine odlučio tročlani žiri u sastavu: Nino Kovačić, Dina Pokrajac i Marko Stojiljković.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2020. godine pripao je filmu „O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Ivana Ramljaka, „Naizgled jednostavnom kolažnom tehnikom autor evocira subjekt, ne samo na narativnoj, već i na strukturalnoj razini. Intermedijalnošću u srži filma na neočekivan način propituje ideju naknadnog koautorstva. Istovremeno, intimistički moment nadilazi konkretni historijski trenutak i ima snagu transgeneracijskog razumijevanja”, stoji u obrazloženju nagrade dokumentarcu.

Dokumetar za najbolju režiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2020. godine pripao je Đuri Gavranu za film „Jedna od nas” (Pipser, 2020.), Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: „Koristeći vrlo ograničena izražajna sredstva redatelj filma ‘Jedna od nas’ uspio je sa zadivljujućom smirenošću iznijeti mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju srednjoškolske drugarice i neugodnoj tajni koja osujećuje njegovu petnaestu godišnjicu mature. Prisjećanja zajedničkih dogodovština bivših školskih kolega (usred pomalo artificijelne mizanscene koja kao da rekreira kultni uradak Dogme 95 ‘Festen’) izmjenjuju se s fragilnim pismima u kojima je trauma još sirova, a odsustvo glasa naratorice čini da njezine riječi još potresnije odzvanjaju u našem biću. Suptilna gradacija napetosti samo još intenzivnije potencira užas koji se raspliće pred nama bez da i u jednom trenutku sklizne u patetični prosede. Redateljev aktivizam i umjetničko nagnuće tvore skladnu cjelinu u kojoj jedno nije žrtvovano drugom, prisiljavajući nas da se suočimo sa šutnjom i obnevidjelošću našeg društva, ali prije svega s našom vlastitom odgovornošću u prepoznavanju krika žrtve, koliko god on bio prigušen.”

U kategoriji najbolje fotografije ovogodišnji Dokumetar pripao je prerano preminulom Marku Čakloviću („O jednoj mladosti”), „Fotografija dokumentarnog filma može biti iznimna čak i kada u filmu nema niti jedne svježe snimke. Kolažiran od arhivskih fotografija pokojnog Marka Čaklovića i njegovih amaterskih snimki na kućnim video-formatima, film ‘O jednoj mladosti’ je artistički naravnana vizualna poslastica, svojevrsna vremenska kapsula koja nas transponira u doba kada se činilo da još ima nade i pohvala ponekad autodestruktivnoj mladenačkoj energiji”, obrazloženje je žirija.

Dokumetar za najbolju montažu pripao je Aleksandaru Juriću za rad na filmu „Zašto mama vazda plače?” (Karmen Obrdalj; Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2020.). „Suptilnom i istovremenom snažnom asocijativnom montažom filma ‘Zašto mama vazda plače?’ stvoren je uvjerljiv ritam atmosfere koju kadrovi, poput razglednica u trajanju, sustvaraju uz sugestivan glas naratorice. Sa svakom smo scenom sve uvučeniji u njezinu priču, do samog kraja i bez popuštanja”, obrazložio je žiri svoju odluku.

I konačno, sinoć je dodijeljena i nagrada Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film protekle godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića. Ista je pripala filmu „O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka, uz sljedeće obrazloženje: „Ivan Ramljak bez lažne sentimentalnosti slaže mozaik vlastitog života, kroz prisjećanje na preminulog prijatelja kojeg ponekad nije bilo lako razumjeti, ali kojeg je bilo lako voljeti. Kroz kolažni prikaz crno-bijelih fotografija i autentičnu emociju, kao kroz portal uranjamo u svijet mladosti koja prkosno, koliko je to realno moguće, odbija nametnuta društvena pravila te pokušava živjeti svoja.”

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net uz ovogodišnje pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Partneri su Restart i Dokukino KIC, dok događaj medijski pokrivaju Kulturpunkt.hr, Ravno do dna i Vox Feminae.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Nagrada Dokumetar – www.nagradedokumetar.net.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X