Marilyn Manson u Puli – osam godina poslije

Današnji je TV kalendar ponovno iskopao zanimljivosti vezane za današnji datum u različitim povijesnim etapama, ali, dakako, nije spomenuo godišnjicu najkontroverznijeg koncerta u hrvatskoj povijesti (čak i onoj predsuvremenoj) – Marilyna Mansona.

Dan poslije - razočarenje za dušebrižnike

Koncert koji je izazvao nezapamćen angažman Katoličke crkve i odgovarajućih joj ogranaka i udruga u težnji da se otkaže, a izvođača doslovce sotonizira, ipak je održan. Tadašnji glasnogovornik PU Istarske, Robert Pavleković, s nekoliko je crnih slova na bijelome papiru zaokružio litanije i, pomalo neočekivano, stegao uzicu lažnog ćudoređa što osam godina kasnije krojit će nam živote i suptilno indoktrinirati djecu. Na žalost i razočaranje mnogih sve je zaključeno bez mrtvih štenaca, 12-godišnjih ekstra-djevica, kukastih, preokrenutih ili šljokičastih križeva. Povijesni koncert dičio se i nezapamćenom razinom zaštite – među čak tri provjere na ulazu se nalazio i detektor metala, pa se tako ljudima nepovratno oduzimalo nakit, osobne predmete i fotoaparate (sjetite se da je tada bio baja onaj tko je imao digitalac od 4.2 Mpx). Vjerojatno je najveći šok, sjećam se, bila sinergija okupljenih pred pulskom arenom tog sparnog ponedjeljka. Jest kao da nas je sve oblačio kostimograf Tima Burtona i neki budući stilist Lady Gage u mraku skladišta pogrebnog poduzeća, ali svo to žanrovski proskribirano crnilo, koža, guma i metal ipak su bili dio ritualne parade; ekstravagantnog i campy circusa momka što je sljubio Alicea Coopera, Bowieja, i Merlinku. U osamdeset minuta prvoklasnog performansa, teatra groteske i zazorne burleske nijedno tijelo nije napadnuto, nijedna lobotomija izvršena i nijedno rebro izbijeno. Zlobno ću reći da nas je ipak zaštitila Božja ruka u akciji pod vapajem lokalnih vjernika-dušebrižnika što su iza arene u crkvi Svetog Franje za cijelog koncerta molili za spas naših duša.

Cijeli koncert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mkTL30LELKo[/youtube]

Nimalo bezgrešan Manson referirao se na toj pozornici ponosa na kontroverzu koju je izazvao u najkatoličkijem od katoličkih naroda uz opasku da nije bilo tih novaca koji bi ga spriječili da dođe u Pulu. Ironično, njegov je aktualni hit tada bila obrada Personal Jesus s kojom se uzvratio udarac licemjerju klerofašizma. Osam godina kasnije kao da strmoglavljujemo niz tobogan regresije kada bi ovakav dolazak dobro konstruirane persone izazvao oštrije reakcije, a pristaše bi vjerojatno pokupile koju ‘odgojnu’ porciju batina uz jasnu poruku da takvi glazbeno-umjetnički afiniteti napadaju hrvatsko tijelo i zdrav nacionalni duh. No osam godina kasnije kada smo i dio velike europske familije, bastioni etike i morala energičnije i agresivnije vode medijske borbe i kao gladijatori se uspješno bore protiv neistomišljenika, ne osuđujući i ne odričući se rušiteljsko-diskriminirajućih tendencija javnih osoba što prigrlili su kršćansku ideologiju. Dapače, jasni neo-konzerativistički i neo-fašistički stavovi brane se govorom mržnje koji svaki nepoćudan javni čin neistomišljenika iz područja umjetnosti i kulture naziva degenerativnim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X