Marilyn Manson u Puli – osam godina poslije

Današnji je TV kalendar ponovno iskopao zanimljivosti vezane za današnji datum u različitim povijesnim etapama, ali, dakako, nije spomenuo godišnjicu najkontroverznijeg koncerta u hrvatskoj povijesti (čak i onoj predsuvremenoj) – Marilyna Mansona.

Marilyn Manson (Foto: Igor Jurilj)

‘Protiv svih bogova’ nosilo je ime turneje antikrista superstara, Marilyna Mansona, koji se 22. kolovoza 2005. po prvi puta našao na zemljici Hrvatskoj i to u ironično najprikladnijem koncertnom prostoru. U pulskoj je Areni pobijedio na kraju gladijatorskih igara što igrali su zdravi razum i demokracija nasuprot isključive i monumentalne Katoličke Crkve i njezinih mikro-sekti. U zdravom nacionalnom tijelu, čuvali smo tako zdrav katolički duh pod svaku cijenu toliko da je nimalo recesijska ljetna sezona ’05 u medijima obilježena kontroverznim dolaskom Princa tame. Navikao na dužebrižničko širenje dezinformacija i impresivno kreativne izmišljotine o poetici Briana Warnera skrivenog iza duge crne kose, fasada šminke i bijele leće kojom se pozivao na Marquisa de Sadea, Marilyn Manson u inat nije htio odustati od Kroejše – zemlje gdje se od stoljeća sedmog odupiremo najčešće bezbožnom dušmaninu. Zainatio se momak, odupro se svim bogovima i njihovim crkvama i odlučio zaviriti u kutak Jadrana.

Baš je ovdje mjesecima prije tog kišnog kolovoza Crkva ‘neupućene’ pojila štorijama o sotonistu što siluje jariće i baca zaklane štence po publici. Osim što bi nam narušio istarsku faunu i potamanio nam kozliće i ovčare što veselo skakuću pastoralnom idilom hrvatskih prostranstava, Manson nam je tako prijetio, poručili su pulski pronositelji svete riječi, prizorom izbijanja vlastitih rebara običnim pirunima! Toliko blasfemije Manson, bend i menadžment namjeravali su pripremiti kako bi iskoristili trenutak slabosti zalutalih, bezdušnih ovaca na svome koncertu da ih sve sotonizira i propederiše! Manson tako postade glavni prijenosnik virusa pederizma i sotonizma – moderna kuga što nadvila se i na hrvatskim nebom. Sve šporkarije dolaze iz ‘Merike, pa tako je i ova. Srećom, Let 3 iste je godine spriječio pandemiju i Hrvate cijepio protiv pederizma, a kasnije svoj rad potpuno posvetio i ovoj drugoj epidemiji.

Ujedinile su se tako inače razjedinjene sekte, udruge i organizacije u novoj rock inkviziciji, a kako to biva u lovu na vještice, netko, odnosno onaj tko ih ganja, mora progonitelje i platiti, pa se tako skupina sedam katoličkih svećenika bila spremna i novčano ujediniti i isplatiti organizaciji troškove štete samo da nas u sat i pol crne mise Manson i njegovi raspjevani jahači apokalipse ne dekristjaniziraju. Na organizatore koncerta iz Udruge za razvoj subkulture i civilnog društva, skupinu ljudi kojoj Pula duguje prve nastupe Stinga, Jamesa Browna, Joea Cockera i Calexica, neviđeni medijski pritisak i linč vršila je Crkva, ali i lokalna imena što su prijetili sabotažama i prekidima uredno prijavljenog i ispoštovanog programa u jednoj od četiri preostale arene rimske civilizacije u svijetu.

No kršćanske su udruge ipak bile najglasnije u brzom lansiranju živopisnih ideja o nastupima čovjeka čije nastupe (prije ere YouTubea) nisu pogledali ni na jednom mediju ili uživo, a iskonstruirani mit o degenerativnim predstavama prerastao je u dobru priču za Jutarnji list i manje medije koji su sami zaključili kako će koncert biti – otkazan. Slučaj ‘Crkva protiv Mansona’ danas neodoljivo podsjeća na recentni križarski rat Kaptola protiv projekta implementacije zdravstvenog odgoja u škole gdje, kao ni 2005. godine, nitko od prokazivača nije ni pomislio informirati se prije javnoga protesta i pirenja vatre fanatizma. Iskonstruirani je demon fino dokazao kako najprofitnija institucija u državi, ironično izvan svakoga zakona i poreza iste države, poseže za represivnim metodama poput difamacije i cenzure pojedinca i pokazuje školski primjer nedemokratičnosti u svom angažmanu. Lako je obmanuti korpus nacije nesklonom čitanju i informiranju podastiranjem ‘istine’ koja će poslužiti samo Crkvi koja će i dalje misliti za nas i umjesto nas jer je paradigmatski imperativ najprije posumnjati u sebe, a tek na kraju u Crkvu, odnosno najprije vjerovati onome što župnici nalažu, a tek onda onome što vidimo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qjYns_kfGHo[/youtube]

Napalo se kolcima i svetom vodom, ali i lažnim prijetnjama o blagonaklonosti i podršci policije, odnosno MUP-a, pa se tako stvorila i svojevrsna panika u javnosti i iskoristio međugeneracijski jaz za nišu gdje će se posijat razdor i projicirati notorne bizarnosti o ekscentriku čija je karijera naposljetku izgrađena na sukobu s crkvom. Mehanizmi obmane tako su vrlo očekivano i prema uobičajenim obrascima utemeljeni na jeftinom pseudo-psihologiziranju gdje se roditeljima adolescenata servirao pregršt laži o Mansonu kao zlostavljanom djetetu, Mansonu kao homoseksualcu i njemu kao svećeniku jednog od ogranaka sotonističke crkve. Više nije ni simpatična takva neupućenost i sirovo bacanje idiotizama, nego je krajnje iritantno i frustrirajuće. Danas, osam godina kasnije, promatrati indolentno tijelo mase sklono agresiji kada joj se sugerira korištenje vlastitog mozga je zastrašujuće.

Stoga se do 21. kolovoza vijećalo o dopuštenju ‘pulskog incidenta’ da bi na središnjem Dnevniku te nedjelje napokon bilo potvrđeno kako će Marilyn Manson nastupiti sljedećeg dana u teatru gladijatora. I sam je karizmatik notornog ugleda i zastrašujućeg izgleda savršeno sažeo situaciju izjavom za središnje hrvatske vijesti rekavši: „Zapitajte se kakva je vaša vjera kada je može poljuljati jedan Marilyn Manson“. Olako bi bilo protuargumentirati da je vjera pobornika zabrane dovoljno čvrsta, ali da vjera njihove djece nije formirana, no činjenica ostaje da kolektivna zadojenost, svojevrsne mračne inicijacije i pseudo-folklorni rituali traže kontinuirano ponavljanje i izloženost takvim aktivnostima. Realno, autora ovih redova ne bi tako jedan koncert Marka Perkovića Thompsona jasne ikonografije i eksplicitnih poruka konvertirao na neoustaštvo, motivirao na salutiranje i poklič: „Za dom, spremni!“. Jednako tako nijednog poklonika Leta 3 što tradicionalno ispaljuju plutene čepove iz anusa u koje su prethodno zabili ruže, mlataraju pimpecima i lijepe brk da parodiraju balkanski mentalitet neće motivirati da to privatno ili u javnosti ponovi. Ako Severinin privatni pornić ne motivira stotine tisuća balkanskih fanova na snimanje uradaka za RedTube, Škorine reklame za Piko salame ne inspiriraju njegove vjerne obožavatelje da je jedu za doručak, onda zasigurno ni Marilyn Manson neće inspirirati nikoga da si ‘izbija rebra vilicama’. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X