marisol ‘Žene mape’ – soundtrack ne samo pandemijskog ljeta

S obzirom da već drugu recenziju zaredom predstavljam novi domaći bend, dalo bi se zaključiti kako hrvatski glazbenici spadaju među one koji su pandemijsko vrijeme najbolje iskoristili.

marisol ‘Žene mape’

To se, dakako i nažalost, ne odnosi na financijski dio čitave priče premda bi prvijenac dua marisol po svim zakonima logike, i tržišne i bilo kakve druge, trebao spadati među albume koji će obilježiti ljeto pred nama.

Iza imena koje će prosječnog Hrvata prvenstveno asocirati na nekoć popularnu sapunicu, kriju se Erol Zejnilović, jedan od najagilnijih tuzemnih glazbenika sa zaista impresivnim popisom bendova u kojima svira ili je svirao, te vokalistica Josipa, a njihova suradnja urodila je nečim što dosta apstraktno, ali prikladno nazivaju mango pop. Taj termin označava kompleksan, skuliran i pomalo melankoličan križanac akustičnih balada, bossanove iznikle iz vrta Bebel Gilberto, easy listening jazza, europskog popa prve polovice šezdesetih i elektronike na granici synth-popa i proslavljenih Cafe del Mar kompilacija.

Sve navedeno vrlo jasno je iskazano već u naslovnoj pjesmi koja otvara album, pjesmi kao stvorenoj za uglazbljivanje trenutka u kojem na nekoj osamljenoj plaži zamišljeno buljite u more, odbrojavajući posljednje dane prije povratka u stvarnost. Isto se manje-više može reći i za „Sidro“, „Kontrol frik“, „Mango“, „Molim, hvala, oprosti“ i „Drugi“, dok su nešto slabije iako i dalje vrlo solidne one skladbe u kojima glavnu riječ preuzima elektronika („Dijete“, „Pasivna agresija“).

Općenito, „Žene mape“ ispravno je smatrati ljetnim albumom premda ne onim čije će pjesme odzvanjati klubovima diljem obale, što ga čini idealnim soundtrackom svega što nas očekuje (i ne očekuje) u pandemijom obilježenim nadolazećim mjesecima. Vrijedna spomena je i lirika koja ni u jednom trenutku ne daje naslutiti ‘godinu proizvodnje’, odnosno posvećena je vječnim, svakodnevnim preokupacijama zbog čega je, što se dobrim dijelom odnosi i na glazbu, mogla nastati bilo kad. A taj bezvremenski feel nije samo najveća vrlina marisola, već i nešto što je u popu najteže postići.

Ocjena: 8/10

(LAA, 2021.)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X