Mark Mrakovčić u dvorištu Močvare – kratko, ali ekstatično koncertno zadovoljstvo

Vremenski kratak koncert Marka Mrakovčića bi u neko drugo doba možda bio dočekan na nož od ne baš malog broja publike koji se u srijedu okupio u dvorištu Močvare i Jedinstva kod CirkoBalkana šatora, uzevši u obzir da u cijeloj konstelaciji nije bila predviđena predgrupa koja bi eventualno ‘udijelila’ još nekih dvadesetak minuta pride.

Mark Mrakovčić u dvorištu Močvare (Foto: Zoran Stajčić)

No doba je oporavka od pandemije na putu popuštanja i možda konačnog izlaska iz stožernih mjera zaštite. U ovom periodu izbor za koncertnu publiku u najvećoj mjeri se svodi na domaće izvođače, dakle već one od prije poznate. U tom nekom čudnom rascijepu, dok se čekaju neka druga vremena kad će se ‘podići rampa’ i za dolazak mnogobrojnih stranih glazbenih imena, sinoćni furiozni nastup maštovitog kvarteta predvođenog vickastim Markom Mrakovčićem, ujedno najpoznatijim domaćim producentskim imenom mlade generacije u sferi rocka i kantautorskog izričaja, kao da je nosio odlike gostovanje nekog garažnog iznenađenja iz primjerice Detroita, New Yorka ili Philadelphije, koje je slučajno na europskoj klupskoj turneji skrenulo i u naše krajeve.

Izuzme li se Markov nastup u ulozi predgrupe 2015. godine ispred Sleepyheadsa u Malom pogonu Tvornice kulture, koncert u CirkoBalkana šatoru bio je njegov prvi punokrvni zagrebački gig. Naime, prije šest godina je nastupio u formi trija i drukčijoj instrumentalnoj postavi (klavijature, gitara, bubanj, glas), a jučer je to bio rock kvartet u klasičnoj kombinaciji; dvije gitare, bas, bubanj i dakako vokal. Povod je također bilo prvo koncertno predstavljanje debitantskog mini albuma „Breeding Black Sheep“ objavljenog na Bandcampu u trenutku najžešćeg lockdowna u Hrvatskoj prošlog proljeća.

Mark Mrakovčić u dvorištu Močvare (Foto: Zoran Stajčić)

Uzevši sve u obzir, glazbeni rad izvan producentskih okvira Marka Mrakovčića bio je teška nepoznanica na domaćem terenu. No cijeli taj splet okolnosti; kultnu glazbeno ime, objava albuma u trenutku kad nema koncerata i sadašnja konstelacija stvari pobudili su interes publike u našem mikro svemiru na sličan način kako je, karikirano kazano, 50 Cent postao legenda već i prije nego li su ga mnogi mogli čuti. S tim da je ova priča oko Marka definitivno spontanog karaktera, a ne neka ciljana kampanja.

Da ne bi bilo greške u tumačenju, Mark Mrakovčić je već po objavi „Breeding Black Sheep“  pronašao odličnu nišu stilskim crossoverom s taman koliko treba pjevnosti i adrenalina iz sfere college rocka, taman koliko treba sirove neupeglanosti iz sfere garažnog rocka, s taman koliko treba otkačenosti u aranžmanskom pristupu za zagrijati i tvrdokornu indie ekipu, jednako takve otkačene opuštenosti u tekstovima da i stariji poklonici Beefhearta i Zappe načule uši, ali i svojevrsne strokesovske nehajanosti da privuče i one koji su se na početku milenija kleli u tadašnje ‘nove spasitelje rocka’.

Mark Mrakovčić u dvorištu Močvare (Foto: Zoran Stajčić)

Dakako, sve pobrojano je sklop koji iz Mrakovčića i ekipe u pratnji definitivno izlazi kao spontani ‘na prvu’ rokerski šus u uši publike. Tome kao plus treba dodati i Mrakovčićev dobrohotni karakter veseljaka koji kao da ni sam ne zna otkud toliki interes i publika pred njim, iz čega je lako donijeti zaključak da je nastup u ugodnom hladu zelenila kraj Močvare bio nešto poput prve javne, ali u neku ruku neformalne probe potentnog benda koji bi mogao nešto konkretno napraviti.

Prisutni su dobili i sneak peek u dvije nove pjesme, ali,općenito gledano, tih koncertnih pola sata s bisom kao da je bio i sneak peek u blisku nam budućnost kad na isto mjesto dođu neki slično ekstatični stranci. Zahvaljujući Mark Mrakovčić bendu sinoć smo na neki čudan način nakratko bili dio zapadnog glazbenog svijeta koji nam cijelo ovo vrijeme koncertno nedostaje.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X