Mašinko ‘Pozovite rapsode’ – pop na amfetaminima

Formula Mašinka se ni poslije 13 godina na sceni nije istrošila.

Mašinko ‘Pozovite rapsode’

Od najranijih dana punka postojali su bendovi čije pjesme bi uz sporiji tempo i drugačiji aranžman imale sve predispozicije da budu veliki pop hitovi. Čak su i Ramonesi prvih godina iskreno vjerovali da su im konkurencija bubblegum sastavi poput škotskih Bay City Rollersa, a kada je velika rock revolucija prešla Atlantik među njezinim prvoborcima bili su manchesterski Buzzcocks sa svojim ‘popom na amfetaminima’ koji je redovno zauzimao visoka mjesta na top-listama.

Među nastavljače te tradicije na zagrebačkoj punk sceni svakako možemo uvrstiti Mašinko, grupu čiji refreni instant ulaze u uho i kao stvoreni su za skupno pjevanje na koncertima, po mogućnosti pospješeno određenim brojem promila u krvi. Pritom im je dobro došao i talent za smišljanje urnebesnih ‘punchlineova’, nečega što je među hrvatskom publikom uvijek imalo prođu. Zahvaljujući tome njihove su pjesme na određeni način i otporne prolasku vremena, u smislu da ne spadaju među sastave čiji mladenački bunt, bijes i u ideji važni, željom za popravljanjem svijeta motivirani stihovi s godinama počinju zvučati parolaški i neuvjerljivo.

Upravo napisano, međutim, ne treba tumačiti kao da su zajebancija i pijane avanture jedino o čemu pjevaju Šulc i ekipa, pogotovo na posljednjim izdanjima gdje sve češće progovaraju o starenju te brigama, traumama i razočaranjima koje ono neizbježno donosi. Tako čak i „Noć s petka na nedjelju“ ostavlja dojam da narator ubijen od mamurluka proklinje i živo i neživo jer s cugom nije znao ili uspio stati na vrijeme (‘pretili u duhu pretili u tijelu, dočekali jutro u večernjem odijelu’), što predstavlja zanimljiv kontrast njihovoj vjerojatno i dalje najpoznatijoj stvari „Kako je Potjeh tražio rakiju“.

Naše društvo i vrijeme u kojem živimo idealno su okruženje za punk, pa i Mašinkovi tekstopisci oko sebe vide ‘male, tužne, plitke ljude’, ‘urbane bez pretpostavki’, ‘proroke morala’ – ukratko ‘sitne duše’ koje će te na kraju i sjebati. Iz tog dijela materijala najsnažniji udarac ipak je zadalo „Obilje“ stihovima ‘na čijoj grbači vodimo život lagodni?’ i ‘preko čijih leševa orgijamo?’.

Očekivano, nije izostala ni njihova tipična zajebancija iz koje su proizašle izvrsne „Džingis Kan“ i naslovna, ali i bitno slabija „Jedna morska kakvu Žera napiše za svaki album Crvene Jabuke“ koja zvuči poput ubrzane verzije onoga o čemu govori njezin naslov, a to, budimo realni, baš i nije nešto vrijedno pamćenja. Puno bolje zato je ispalo spuštanje gasa u „Ono što si ostavio“, laganijoj temi u kojoj se prizori sivila i tramvaja miješaju s nekim sve daljim i bljeđim sjećanjima (‘biti kao dijete na božićne praznike’).

U stihovima pronalazimo i motive stare Grčke pa se tako spominju rapsodi, Ksenofont i Herostat, što zajedno sa citiranjem Jaggera, Dylana i Shanea MacGowana u „Skoro pa nešto“ dovodi do zaključka kako su tekstovi ovoga puta čak i zanimljiviji dio čitave priče. Dapače, i u većini dosad objavljenih recenzija istaknuto je kako se Mašinko nije (previše) odmaknuo od svog dosadašnjeg izričaja, odnosno uobičajenog mješanca kalifornijske punk škole (Bad Religion, Rancid, NOFX) i zaslužnih ovdašnjih bendova poput KUD Idijota, Atheist Rapa, Mikrofonije ili Debelog precjednika. S time se mogu složiti, no mislim da je mnogo važnije što je većina pjesama na „Pozovite rapsode“ jako dobra ili barem iznadprosječna, a to u prijevodu znači da se njihova formula ni poslije 13 godina na sceni nije istrošila.

Ocjena: 8/10

(Dostava zvuka, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X