Massive Attack ‘Eutopia’ – reset ili kraj čovječanstva?

Otkako je čitavim svijetom zavladalo covid-ludilo, svako malo začuo bi se neki, dosta usamljeni glas koji nam je pokušavao poručiti kako je ovo idealna prilika za reset čitavog čovječanstva, korak prema solidarnijem, pravednijem i jednostavnijem svijetu.

Massive Attack ‘Eutopia’

Takvi glasovi u posljednje vrijeme kao da su malo utihnuli, možda bolje rečeno ustuknuli pred nebrojenim apokaliptičnim scenarijima koji nas, ako ne prije, čekaju najesen. Robert Del Naja i redatelj Mark Donne nisu se dali ušutkati, već su svoje viđenje bolje budućnosti pretvorili u audio-vizualni EP kakvom je u povijesti glazbe prilično teško naći prethodnika ili srodnika.

Kao prvo, svaka od tri skladbe na ovom izdanju sadrži predavanje kakvo biste očekivali čuti na nekom od najprestižnijih europskih i svjetskih fakulteta, a riječ je zapravo o argumentaciji za globalnu promjenu sustava iza koje stoje autorica Pariškog klimatskog sporazuma UN-a Christiane Figueres, osnivač Univerzalnog principa osnovnog dohotka Guy Standing, te Gabriel Zucman, francuski ekonomist poznat po istraživanjima poreznih oaza i korporativnih poreznih utočišta. Samim time, potpuno je jasno da “Eutopia” nije radio-friendly i da zasigurno neće iznjedriti nešto nalik hitu ili koncertnom favoritu, usprkos jakim gostima Saulu Williamsu, Algiersima i grupi Young Fathers.

To, dakako, nije niti bio cilj – ovaj EP doživio sam kao pokušaj Massive Attacka da ponudi odgovore i neka rješenja koja nas mogu izvući iz svega što nas je zadesilo. Pritom su detektirali i najvažnije prepreke koje nas čekaju pa, primjerice, “Standing” govori o divovima ‘koji blokiraju put ka dobrom društvu’ kao što su nejednakost, nesigurnost, dugovi, stres, neofašistički populizam, odnedavno i pandemija. Njegov odgovor krije se u spomenutom pravu na osnovni dohodak ‘koji svakome može donijeti ekonomsku sigurnost’.

Figueres je, pak, pobrojala sve što je prijetilo čovječanstvu i prije korone te uputila snažnu poruku o nužnosti hitnog reagiranja na klimatske promjene i sve čime svakodnevno uništavamo Zemlju.

Detaljniju analizu njihovih teza ipak bih prepustio nekom stručnijem pa ću se fokusirati na ono što je na “Eutopiji” donekle u drugom planu, a to je muzika. Sve tri pjesme, nastale na daljinu tijekom lockdowna u tri različita grada, nazvane su po ‘gostujućim predavačima’ i praćene vizualima u rasponu od poruka ispisanih na ekranu do dezorijentirajućih pretapanja lica i približavajućih kosturskih glava. Gledano strogo glazbeno, “Gabriel (#TAXHAVENS)” zvuči kao kolaboracija Suicidea i Trickyja, “Guy (#BASICINCOME)” je puno bliži Young Fathersima nego Massive Attacku, no sve to zasjenila je “Christiana (#CLIMATEMERGENCY)” u kojoj vokal Franklina Jamesa Fishera djeluje poput glasova koji vas progone u vlastitoj glavi, praćen neugodnim industrial beatom.

Poslije dugo vremena, Massive Attack je snimio nešto važno, nešto što pokazuje da glazba, ako već i nema snage promijeniti svijet, još uvijek može upozoravati, otvarati oči i mijenjati način na koji razmišljamo. Zbog toga su nam izdanja poput “Eutopije” sada potrebnija nego ikad.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X