Massive Attack objavljuje ‘Mezzanine’ u obliku kodiranog DNK spreja za slike

Osjećate li se ‘Banksyrani’ nakon ovog naslova? Niste jedini. I mi isto.

Massive Attack ‘Mezzanine’ DNK kodirani sprej

„Mezzanine“, krucijalni album u karijeri Massive Attacka ove godine slavi dvadesetu godinu od objave. Glavna vijest vezana za taj uradak s 11 pjesama iz 1998. jest da će biti kodiran u 920.000 niti DNK. Kao da to nije dovoljno ambiciozno, Massive Attack sada poduzima korake dalje tako što će album biti dostupan kao DNK-kodirana boja za prskanje.

Prema izjavi za medije (putem FACT-a), trip-hop grupa će objaviti ograničeni broj aerosolnih limenki s mat crnom bojom koja sadrži „Mezzanine DNK“. Iako će kontingent biti ograničen, navodno svaka limenka spreja može nositi približno milijun primjeraka albuma.

„To je kreativni način pohranjivanja vašeg kataloga, iako je dojam da kodirani DNK sprej vjerojatno neće biti usvojen od uličnih umjetnika koji traže anonimnost”, rekao je 3D, tj. Robert Del Naja iz Massive Attacka, glazbenik i grafiter za kojeg se već dugo vremena spekulira da je on ustvari Banksy.

Dakako, potpuno je nejasno kako se uopće može slušati „Mezzanine“ u obliku spreja, ali je sigurno da će to biti predmet zanimljiv kolekcionarima.

Dr. Robert Grass iz tvrtke TurboBeads iz Zuricha objasnio je složeni proces uključivanja DNK u boju za raspršivanje. “Ovaj digitalni bitstream albuma (0s i 1s) prvo je preveden na 901’065 sekvenci DNK (A, C, T i Gs), svaka dugačka 105 znakova”, istaknuo je Grass. “901’065 pojedinačne sekvence su zatim kemijski sintetizirane, što je rezultiralo sintetskim DNA uzorkom, koji u potpunosti predstavlja digitalni bitstream albuma.” Sekvence DNK su zatim pohranjene u “sintetičkim staklenim fosilima”, koji su zatim bili dodani u sprej limenke.

Što se tiče albuma „Mezzanine“ u tradicionalnom, zvučnom obliku, on će se idućeg mjeseca pojaviti u prodaji. Zajedno će s remasteriranom verzijom originala iz 1998., biti zapakiran i drugi album koji sadrži prethodno neobjavljene dub remikseve Mad Professora s prvog snimanja „Mezzaninea“, čime će u javnost doći taj, do danas, neobjavljeni dub remiks albuma „Mezzanine“ Mad Professora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X