Mat Whitecross: Guantanamo je bio sramota svih nas

Redatelj filmova ‘Road To Guantanamo’, ‘Doktrina šoka’ i ‘Oasis Supersonic’ dolozai ovo ljeto u Šibenik na 9. Solo Positivo Film Festival.

Mat Whitecross, redatelj filma ‘Oasis Supersonic’

Godine 2006., u svojem debitantskom filmu, “Road To Guantanamo”, Mat Whitecross osvojio je Srebrnog medvjeda za režiju na filmskom festival u Berlinu. Poslije elegantnog predstavljanja svjetskoj javnosti, Whitecross se bacio u režiju videospotova. Sljedećih godina režirao je za Rolling Stonese, Coldplay, Take That, Jay – Z-ija, a 2009. s kolegom Michaelom Winterbottom dokumentaristički adaptira kontroverzni bestseller Naomi Klein, “Doktrinu šoka”, koja se prikazivala i u nas. No, nije trebalo proteći dugo da se Whitecross vrati glazbi. Godinu poslije, 2010. režira nadrealni biopic “Sex & Drugs & Rock & Roll” o punk ikoni Ianu Duryu, ponovno se vraća i videospotovima, a 2016. snima dokumentarac o britpop vedetama Oasis, “Oasis Supersonic”, koji će hrvatsku premijeru doživjeti na 9. Solo Positivo Film Festivalu u Šibeniku u sklopu kojeg će Whitecross gostovati i osobno.

Upravo ste završili svoj novi film. O čemu se tu radi, što publika može očekivati?

Mat Whitecross: To je u ovom trenutku ‘top secret’ stvar jer nisam još dobio ovlaštenje govoriti o tome. No, vjerujem da će i službena objava uslijediti uskoro tako da ću moći govoriti više o svemu, nadam se do početka Solo Positivo Film Festivala. Mogu samo reći da se radi o još jednom glazbenom dokumentarcu, o još jednom sjajnom bandu.

Za sjajni “Road to Guantanamo” Michael Whinterbottom i Vi dobili ste Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. Izazovna tema, ali i izazovna vremena?

Mat Whitecross: Kad su se Tripton Trio vratili u Britaniju nakon američkog zatvora u Guantanamu, Michael i ja smo htjeli raditi film čim prije jer je to bila vrlo važna tema u to vrijeme. Htjeli smo dati vlastiti doprinos javnoj polemici. Ni sanjati nismo mogli da će taj zatvor biti u funkciji i nakon 15 godina od otvaranja. To je međunarodna sramota, sve naše vlade suučesnice su te sramote, ne samo vlasti u SAD-u. Logistički, film je bio vrlo zahtjevan za snimanje, ali smo svi koji smo radili na njemu vjerovali u njega i njegovu poruku, ništa nam nije teško padalo. To je bilo nevjerojatno iskustvo i drago mi je da sam bio dio njega.

Sada nešto potuno drugačije, glazbeni dokumentarac s nepredvidivoj, pomalo divljoj braći Gallagher i sjajnim Oasisima.

Mat Whitecross: “Supersonic” je došao iz neke tuge, očaja, zaista. Nadao sam se da ću raditi TV seriju baziranu na knjizi “GB84” David Peacea, ali nismo to dobili. Puno sam vremena u životu potrošio aktivno izbjegavajući glazbene projekte jer sam mislio da sam ih podosta napravio. No, svaki put kad bih podvukao crtu nova mogućnost bi se pojavila koju je bilo teško odbiti. Bio sam, kao klinac, fan Oasisa tako da sam stvarno volio tu glazbu i njihove osobnosti koje su stajale iza glazbe. Nisam bio siguran hoćemo li uopće raditi taj film zbog ogromnog animoziteta koji vlada među braćom, ali sam pomislio, okej, barem ću upoznati svoje heroje. I onda su se vrlo brzo obojica braće složila oko toga da radimo taj film. Još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo.

Glazbeni dokumentarci su sve popularniji žanr unatrag 10-ak godina.

Mat Whitecross: Jako volim glazbene dokumentarce. Oduvijek sam želio raditi filmove, imao sam taj neki glazbeni background, puno prijatelja koji su glazbenici, tako da mi to nekako ide. Puno je tu raznolikosti, mislim da su najbolji oni filmovi koji gdje imate jednu dodatnu priču koja vas vodi kroz glazbu, kao što je slučaj s “The Last Waltz” ili “Amy” ili pak “Don’t Look Back”. Previše ih je da bi ih sve nabrojao.

Prvi put posjećujete Hrvatsku?

Mat Whitecross: Da, ovo mi je prvi put da dolazim u Hrvatsku. Jednostavno ne mogu dočekati, još ranije sam htio doći. Puno mojih prijatelja je već bilo tu i pričali su mi sve najljepše o samoj zemlji i ljudima u Hrvatskoj. A tu je i Solo Positivo Film Festival, spoj filma i glazbe na jednom tako lijepom mjestu kao što je, kako čujem, Šibenik.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X