Matanićev film ‘Zvizdan’ uvršten u službeni program Cannesa

Dugometražni igrani film ‘Zvizdan’, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić uvršten je u službeni natjecateljski program ‘Un Certain Regard’ 68. Filmskog festivala u Cannesu. ‘Zvizdan’ je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo. Žirijem programa ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini.

Prizor iz filma 'Zvizdan'
Prizor iz filma ‘Zvizdan’

“Ovo je ljubavni film koji priča o snazi koja je potrebna ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mulja s kojim se svaki dan susrećemo. Cijela ekipa filma uživala je stvarajući ga. Uz ljude s kojima inače radim, na ovom filmu surađivao sam s direktorom fotografije Markom Brdarom kojeg sam počeo pratiti kroz studentske radove. On ima sjajnu introvertnu intuiciju tako da smo na filmu radili bez riječi. Uz sve to drago mi je da u filmu glavne uloge nose mladi ljudi”, izjavio je na konferenciji za medije Dalibor Matanić, redatelj filma.

Zvizdan se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film, koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na 68. Cannesu, nastao je u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.

Od 1991. naovamo, u različite programe Cannesa uvršteno je pet domaćih naslova. Kratkometražni igrani film Ciao Mama (2009.) redatelja Gorana Odvorčića prikazan je u službenoj konkurenciji kratkometražnih filmova, u „Tjednu kritike“ prikazani su kratkometražni igrani film Tulum u režiji Dalibora Matanića (2009.), dugometražni dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije u režiji Iliana Meteva (2012.) u njemačko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji i kratkometražni igrani film njemačko-hrvatske koprodukcije Kokoška u režiji Une Gunjak. Kratkometražni igrani film Suša (2003.) Dalibora Matanića prikazan je u selekciji „Quinzaine des réalisateurs“ („15 dana autora“).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Slayer se vratio

Iznenađujućim razvojem događaja, Slayer se vratio – s dva dogovorena festivalska nastupa
Idi na Vrh
X