Matt Bellamy kupio gitaru Jeffa Buckleya na kojoj je snimljen album ‘Grace’

Frontmen grupe Muse planira tu gitaru odsvirati na novom albumu.

Matt Bellamy i Jeff Buckley (Foto: Wikipedia)

Matt Bellamy je u intervjuu za Guitar World rekao kako je kupio Buckleyevog Fender Telecastera (1993 blonde USA), gitaru s kojim je pokojni Jeff snimio svoj odavno legendarni prvi album “Grace”, na kojem je ujedno i najpoznatiji hit, obrada Cohenove pjesme, “Hallelujah”.

Bellamy je priznao kako nije kupio gitaru zbog idolopoklonstva prema Buckleyju, već iz razloga jer je želi nastaviti koristiti i prije svega implementirati njen zvuk u novi album grupe Muse. “Želim da ta gitara bude dio glazbe. Vjerujem da bi i Buckley to htio”, izjavio je Bellamy.

“Ona ne zvuči kao niti jedan Telecaster. Imam tim ljudi koji je istražio i potvrdio da je to upravo ta gitara. Dao sam da se analizira i elektronika, nitko nije ništa promijenio, no ima nešto što je čini posebnom. Čini se da su greškom proizvođača pickupovi djelomično izvan faze, a nešto je čudno i po pitanju kako je to sve spojeno žicama. Da skratim, zvuk je izrazito staklast i svijetao. Uistinu ne zvuči poput ni jedne gitare koju sam dosad u životu svirao”, objasnio je Bellamy.

Priča o toj gitari s čudnom tvorničkom greškom je zanimljiva jer isprva nije pripada Buckleyu. Ona je bila i ostala ‘standarni model’ iz 1993. koji je slučajnim odabirom u dućanu kupila Janine Nichols, tadašnja najbolja Buckleyeva prijateljica. Ona mu je isprva tu gitaru posudila pošto je njemu ukraden njegov instrument u provali stana, a potom i poklonila. Bellamy je uz gitaru dobio i pismo koje je tada napisala Nichols u želji da svoju gitaru u konačnici pokloni Jeffu Buckleyu iz razloga jer će je on svirati i nastupati s njom, a neće je staviti na zid kao ukras. Na koncu je ispalo da se radilo o ključnom instrumentu u Buckleyevoj kratkoj karijeri. Dokaz da je roba s greškom nekad uistinu jedinstvena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X