Matt Bellamy kupio gitaru Jeffa Buckleya na kojoj je snimljen album ‘Grace’

Frontmen grupe Muse planira tu gitaru odsvirati na novom albumu.

Matt Bellamy i Jeff Buckley (Foto: Wikipedia)

Matt Bellamy je u intervjuu za Guitar World rekao kako je kupio Buckleyevog Fender Telecastera (1993 blonde USA), gitaru s kojim je pokojni Jeff snimio svoj odavno legendarni prvi album “Grace”, na kojem je ujedno i najpoznatiji hit, obrada Cohenove pjesme, “Hallelujah”.

Bellamy je priznao kako nije kupio gitaru zbog idolopoklonstva prema Buckleyju, već iz razloga jer je želi nastaviti koristiti i prije svega implementirati njen zvuk u novi album grupe Muse. “Želim da ta gitara bude dio glazbe. Vjerujem da bi i Buckley to htio”, izjavio je Bellamy.

“Ona ne zvuči kao niti jedan Telecaster. Imam tim ljudi koji je istražio i potvrdio da je to upravo ta gitara. Dao sam da se analizira i elektronika, nitko nije ništa promijenio, no ima nešto što je čini posebnom. Čini se da su greškom proizvođača pickupovi djelomično izvan faze, a nešto je čudno i po pitanju kako je to sve spojeno žicama. Da skratim, zvuk je izrazito staklast i svijetao. Uistinu ne zvuči poput ni jedne gitare koju sam dosad u životu svirao”, objasnio je Bellamy.

Priča o toj gitari s čudnom tvorničkom greškom je zanimljiva jer isprva nije pripada Buckleyu. Ona je bila i ostala ‘standarni model’ iz 1993. koji je slučajnim odabirom u dućanu kupila Janine Nichols, tadašnja najbolja Buckleyeva prijateljica. Ona mu je isprva tu gitaru posudila pošto je njemu ukraden njegov instrument u provali stana, a potom i poklonila. Bellamy je uz gitaru dobio i pismo koje je tada napisala Nichols u želji da svoju gitaru u konačnici pokloni Jeffu Buckleyu iz razloga jer će je on svirati i nastupati s njom, a neće je staviti na zid kao ukras. Na koncu je ispalo da se radilo o ključnom instrumentu u Buckleyevoj kratkoj karijeri. Dokaz da je roba s greškom nekad uistinu jedinstvena.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X