Big Read ‘The Rime of the Ancient Mariner’ – iz slavnih usta u vaše uši

Jeremy Irons, Willem Dafoe, Hilary Mantel, Tilda Swinton, Iggy Pop, Beth Gibbons, Marianne Faithfull, Neil Tennant i mnogi drugi svaki dan čitaju po nekoliko stihova jedne od nezaobilaznih poema anglofone književnosti.

“The Rime of the Ancient Mariner” (ilustracija: Gustave Doré 1798.)

Engleski pisac Philip Hoare 2012. je pokrenuo projekt Big Read u kojemu je okupio brojna slavna imena kao što su glumci Tilda Swinton i Stephen Fry, prirodoslovac Sir David Attenborough, redatelj John Waters, pa čak i tadašnji britanski premijer David Cameron u stvaranju internetske audioknjige “Moby Dick” u kojoj okupljene zvijezde čitaju svih 135 poglavlja legendarnoga romana američkog književnika Hermana Melvillea. Svako čitanje bilo je popraćeno slikom jednog suvremenog umjetničkog djela po izboru umjetnice Angela Cockayne koja s Hoareom dijeli opsesiju Moby Dickom, a rezultate ovog velikog projekta još uvijek možete naći na Moby Dick Big Read.

Osam godina kasnije, Hoare i Cockayne se vraćaju s novim projektom ove serije, okupljajući neka stara i neka nova imena iz ekipe čitača, a donose nam još jedan književni klasik s okusom morskih valova, dugačku poemu “The Rime of the Ancient Mariner” (iliti “Pjesma o starom mornaru” u prijevodu na hrvatski jezik) engleskoga pjesnika Samuela Taylora Coleridgea izvorno napisanu posljednjih godina osamnaestog stoljeća, a zatim 1834. revidiranu u oblik u kojem je izvedena u ovogodišnjem Big Readu.

Coleridge je uz svog prijatelja, također “jezerskog pjesnika”, Williama Wordswortha jedan od pokretača engleskog romantizma, a sam “The Rime of the Ancient Mariner” nastao je u njihovim zajedničkim dugačkim šetnjama u Sommersetu. Coleridge je često patio od napadaja anksioznosti i depresije, te se sumnja da je bolovao od bipolarnog poremećaja za koji se tada nije znalo. Osim toga bio je ovisan i o opijumu kojemu se pripusuje snaga vizija izraženih u “Rime” kao i onih iz njegove druge slavne poeme “Kubla Khan” (“Kublaj-kan”, objavljena 1816., napisana iste godine kada je započet i “Ancient Mariner”).

Sve navedeno djelomično je zaslužno za status koji Coleridgeva pjesma drži u povijesti anglofonog književnog izričaja. Iz tih stihova dolazi nam metafora albatrosa ovješenog o vrat, slavni citat “water, water everywhere, nor any drop to drink”, kao i nadahnuće za brojne pjesme koje će uslijediti, poput primjerice anglikanske himne “All Things Bright and Beautiful”. Mi kao portal koji se uglavnom bavi rock glazbom ne možemo ne spomenuti kako je “The Rime of the Ancient Mariner” nadahnuo i istoimenu gotovo 14 minuta dugačku pjesmu engleskog heavy metal benda Iron Maiden s njihovog albuma “Powerslave” iz 1984. godine.

Big Read u kojemu se čita ovo djelo donosi po otprilike šesnaest stihova dnevno, a krenulo je prije točno mjesec dana od pisanja ovoga teksta, pa je tako trenutno dostupno ukupno 30 čitanja. U odnosu na čitanje “Moby Dicka” zadržan je princip da svaki zvučni zapis prati po jedno suvremeno umjetničko djelo, ali sadržaj se sada umjesto na Soundcloudu nalazi na YouTubeu, odakle se linkovi vuku na centralnu stranicu Ancient Mariner Big Read na kojoj osim stihova koji se čitaju možete pronaći i po jedan popratni tekst koji se manje ili više izravno odnosi na pročitano.

Upravo ti popratni tekstovi predstavljaju najveći napredak u odnosu na prethodnu audioknjigu. U njima ćete pronaći zanimljivosti o Coleridgeu, podatke o utjecaju pjesme na buduća književna djela od Mary Shelley (“Frankenstein”) i Edgara Allena Poea (“The Narrative of Arthur Gordon Pym”), preko Melvillea, do suvremenih djela znanstvene fantastike kao što su “2001: A Space Odyssey” Stanleyja Kubricka i “The Man Who Fell to Earth” Nicolasa Roega. Naći će se tu i poruka vezanih za klimatske promjene, faktografije iz područja morske biologije, kao i osobnih iskustava nekih od čitača vezanih za ovu pjesmu.

Najveća snaga ovog projekta, osim naravno u samom izvornom materijalu, leži upravo u raznolikosti talenta koji čita stihove. Njihovi glasovi obično su popraćeni ambijentalnim zvukovima koji uključuju zvona crkve, šum valova i škripu brodskih dasaka, kao i sve ostalo što pristaje ugođaju djela. Čast otvaranja poeme pripala je tako glumačkome velikanu Jeremyju Ironsu i može se procijeniti kako njegovu izvedbu nitko u narednih mjesec dana još nije nadmašio. “Moby Dick” je onomad otvorila Tilda Swinton kojoj su ovom prilikom dodijeljeni već spomenuti najpoznatiji stihovi “water, water everywhere”, dok je scena ubijanja albatrosa pripala još jednoj glumačkoj legendi, Willemu Dafoeu.

U svom poznatom pretjeranom stilu briljira i Iggy Pop (vješanje albatrosa o vrat), a njegovo je čitanje popraćeno odličnim kratkim tekstom Michaela Holdena u kojem autor uspoređuje čitača s pročitanim. Iggy nije jedini glazbenik uključen u ovaj projekt, dapače, tu su još i Marianne Faithfull, Cerys Matthews iz velškog rock benda Catatonia, Neil Tennant iz Pet Shop Boys, pa i Beth Gibbons koja je jedina otpjevala stihove koji su joj uručeni. Tu je i cijeli niz pjesnika i književnika među kojima se ističe Hilary Mantel, autorica slavnog povijesnog serijala “Wolf Hall”, a posebno je zanimljiv i odlomak koji čita polarni vodič Peter Wilson u videu u kojem ga nalazimo okruženog ledom i pingvinima.

Trideset dana je prošlo i lagano se približavamo kraju ovoga projekta, pa tako možete odabrati hoćete li pričekati da cijela poema postane dostupna ili se priključiti odmah sa svakodnevnim nadopunjavanjem, ali valja napomenuti da je za potpuni dojam preporučeno popratiti jedno čitanje dnevno, uz dozirano otkrivanje popratnih tekstova i stvaranje cjelokupne slike o djelu koju donosi Big Read. “The Rime of the Ancient Mariner” može se čitati i u svjetlu današnjih zbivanja od masovne izolacije do otapanja glečera, ali još više kroz prizmu goleme ostavštine i utjecaje na trope u modernoj književnosti od horora i fantastike do opće kulture u koju je ova pjesma zauvijek urezala svoje motive.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X