Mayales i Trees of Maine u Gorgoni – ‘Dreampop jučer, danas, sutra’ za novu MIMO sezonu

U nedjelju 8. listopada u MSU započela je nova, peta sezona multimedijskog projekta MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala). U četiri prethodne sezone u 32 večeri, MIMO se etablirao kao jedna od rijetkih platformi na kojoj je čak 64 benda ili kantautora nezavisne domaće glazbene scene, potpuno zapostavljene u mainstream medijima, dobilo priliku predstaviti svoj rad publici u dvorani Gorgona, gledateljima koji su koncerte pratili preko streama na internetu, ali i slušateljima Hrvatskoga radija.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Na Nedjeljnom koncertnom izdanju pod nazivom “Dreampop jučer, danas, sutra” u punoj dvorani Gorgona predstavili su se labinski Trees of Maine i zagrebački Mayales. Valdet Luboteni, frontman benda Orange Strips, započeo je projekt Trees of Maine u suradnji s Dinom Santalezom iz Pridjeva, no otkako je Santaleza napustio bend, Trees of Maine figurira kao svojevrsni one man bend.

Trees of Maine - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Trees of Maine – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Luboteni je nastupio s akustičnom gitarom uz matricu i u oko pola sata izveo deset pjesama iz još uvijek nevelikog opusa ovog solo projekta koji se oslanja na britansku indie pop scenu osamdesetih i devedesetih, s izrazito naglašenim synthovima. Izveo je većinu pjesama s albuma “False Dawns”, poput “Chainsaw”, “Over You” i “In The City”, ali i nekoliko s novoobjavljenog EP-ja “Mountains”. Našla se tu i obrada pjesme “In Your Room” Depeche Mode, koja se u njegov opus uklopila posve prirodno, kao da je u pitanju njegova autorska stvar. Premda uz matricu Luboteni zvuči raskošno i svjetski, unatoč synth-pop minimalizmu, ipak je bila šteta što barem neku od svojih sanjivih balada nije odsvirao akustično i dočarao sve mogućnosti svog izrazito ugodnog glasa, ali i odličnog izgovora kojim se ne mogu pohvaliti baš svi domaći izvođači koji pjevaju na engleskom.

Trees of Maine - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Trees of Maine – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

U standardnom konferencijskom dijelu večeri uglavljenom između dva koncerta, s voditeljicom Jelenom Balent o izvođačima su progovorili glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš i radijski voditelj Bernard Cvek. U dosad najkraćem razgovoru nabrojali su i još neke od predstavnika scene koji su se nakon svirke na MIMO-u uspjeli nametnuti kao važne figure u okvirima domaće indie scene, te kratko predstavili izvođače večeri, prije nego su pozornicu prepustili Mayalesima koji su odsvirali vjerojatno najduži koncert u dosadašnjoj MIMO povijesti.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales nije bend kojega se treba posebno predstavljati, budući da su na sceni još od devedesetih kada su, doduše u drugačijoj postavi, objavili hvaljeni acid-jazz album “Svima želim raj za sve”. Desetljeće kreativne pauze rezultiralo je posve drugačijim izričajem na Porinom nagrađenom povratničkom pop albumu “2”, a s novim je albumom “Simbol za sunce” Mayales zaronio u dream pop vode, izmiješane s psihodeličnim pop-rockom šezdesetih, zahvaljujući očitom utjecaju gitariste Vlade Mirčete.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales se na pozornici Gorgone ukazao u osmeročlanoj postavi, s još dvije gitare na kojima su bili Luka Geček i Pavle Miholjević, producent novog albuma, te s Ronijem Nikolićem na basu, Edijem Grubišićem na bubnju i Jurom Ferinom na klavijaturama. Od zagrebačke svibanjske promocije albuma u Vintage Industrial Baru, bend je kooptirao i novu članicu Nikolinu Kovačević koja, osim pratećih vokala i dueta s Petrom Beluhanom, izvodi i neke zahtjevne pjesme poput “Ti dobro znaš kome pričam” koju je na albumu “2” otpjevala Jadranka Yaya Ivaniš. Javnosti poznata kao natjecateljica iz showa “Hrvatska traži zvijezdu” ali i pjevačica grupe F5, sa svojim se izrašpanim i masnim blues vokalom nevjerojatnog raspona, koji pomalo podsjeća na Amy Winehouse, Nikolina Kovačević u bend savršeno uklopila, lijepo nadopunjujući i glavni, sanjivi Beluhanov vokal, i drugi prateći vokal Luke Gečeka.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales su u impresivnom i raskošnom nastupu izveli čak sedamnaest pjesama s posljednja dva albuma, uključujući i “Roadie”, na kojoj su u studijskoj verziji surađivali s Terezom Kesovijom, “Most”, “Još te uvijek mogu”, “Virtual Baby! i aktualni psihodelični singl “Bum Bum Bum”. U raskošnoj produkciji i fantastičnoj akustici dvorane Gorgona bend je zvučao doista impresivno i svjetski, i prava je šteta što u setlistu nisu ukorporirali i neku od pjesama s prvog albuma koje bi se lako mogle prearanžirati sada kada u bendu imaju ovakvu rasnu pjevačicu kojoj Mayalesov sezibilitet očito savršeno odgovara.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Dva i pol sata nedjeljnog programa u krcatom MSU, nagovijestila su još jednu zanimljivu MIMO sezonu, pa se s pravom može reći kako je, uz Radio Student, jedina medijska platforma koja se aktivno brine o vidljivosti onog dijela muzičke scene koja pop glazbu tretira kao umjetnost, a ne kao proizvod.

Objavljeno u suradnji s glazbenim magazinom Cantus i projektom Medijski Inventar Muzičkih Originala.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X