Mayales i Trees of Maine u Gorgoni – ‘Dreampop jučer, danas, sutra’ za novu MIMO sezonu

U nedjelju 8. listopada u MSU započela je nova, peta sezona multimedijskog projekta MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala). U četiri prethodne sezone u 32 večeri, MIMO se etablirao kao jedna od rijetkih platformi na kojoj je čak 64 benda ili kantautora nezavisne domaće glazbene scene, potpuno zapostavljene u mainstream medijima, dobilo priliku predstaviti svoj rad publici u dvorani Gorgona, gledateljima koji su koncerte pratili preko streama na internetu, ali i slušateljima Hrvatskoga radija.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Na Nedjeljnom koncertnom izdanju pod nazivom “Dreampop jučer, danas, sutra” u punoj dvorani Gorgona predstavili su se labinski Trees of Maine i zagrebački Mayales. Valdet Luboteni, frontman benda Orange Strips, započeo je projekt Trees of Maine u suradnji s Dinom Santalezom iz Pridjeva, no otkako je Santaleza napustio bend, Trees of Maine figurira kao svojevrsni one man bend.

Trees of Maine - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Trees of Maine – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Luboteni je nastupio s akustičnom gitarom uz matricu i u oko pola sata izveo deset pjesama iz još uvijek nevelikog opusa ovog solo projekta koji se oslanja na britansku indie pop scenu osamdesetih i devedesetih, s izrazito naglašenim synthovima. Izveo je većinu pjesama s albuma “False Dawns”, poput “Chainsaw”, “Over You” i “In The City”, ali i nekoliko s novoobjavljenog EP-ja “Mountains”. Našla se tu i obrada pjesme “In Your Room” Depeche Mode, koja se u njegov opus uklopila posve prirodno, kao da je u pitanju njegova autorska stvar. Premda uz matricu Luboteni zvuči raskošno i svjetski, unatoč synth-pop minimalizmu, ipak je bila šteta što barem neku od svojih sanjivih balada nije odsvirao akustično i dočarao sve mogućnosti svog izrazito ugodnog glasa, ali i odličnog izgovora kojim se ne mogu pohvaliti baš svi domaći izvođači koji pjevaju na engleskom.

Trees of Maine - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Trees of Maine – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

U standardnom konferencijskom dijelu večeri uglavljenom između dva koncerta, s voditeljicom Jelenom Balent o izvođačima su progovorili glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš i radijski voditelj Bernard Cvek. U dosad najkraćem razgovoru nabrojali su i još neke od predstavnika scene koji su se nakon svirke na MIMO-u uspjeli nametnuti kao važne figure u okvirima domaće indie scene, te kratko predstavili izvođače večeri, prije nego su pozornicu prepustili Mayalesima koji su odsvirali vjerojatno najduži koncert u dosadašnjoj MIMO povijesti.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales nije bend kojega se treba posebno predstavljati, budući da su na sceni još od devedesetih kada su, doduše u drugačijoj postavi, objavili hvaljeni acid-jazz album “Svima želim raj za sve”. Desetljeće kreativne pauze rezultiralo je posve drugačijim izričajem na Porinom nagrađenom povratničkom pop albumu “2”, a s novim je albumom “Simbol za sunce” Mayales zaronio u dream pop vode, izmiješane s psihodeličnim pop-rockom šezdesetih, zahvaljujući očitom utjecaju gitariste Vlade Mirčete.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales se na pozornici Gorgone ukazao u osmeročlanoj postavi, s još dvije gitare na kojima su bili Luka Geček i Pavle Miholjević, producent novog albuma, te s Ronijem Nikolićem na basu, Edijem Grubišićem na bubnju i Jurom Ferinom na klavijaturama. Od zagrebačke svibanjske promocije albuma u Vintage Industrial Baru, bend je kooptirao i novu članicu Nikolinu Kovačević koja, osim pratećih vokala i dueta s Petrom Beluhanom, izvodi i neke zahtjevne pjesme poput “Ti dobro znaš kome pričam” koju je na albumu “2” otpjevala Jadranka Yaya Ivaniš. Javnosti poznata kao natjecateljica iz showa “Hrvatska traži zvijezdu” ali i pjevačica grupe F5, sa svojim se izrašpanim i masnim blues vokalom nevjerojatnog raspona, koji pomalo podsjeća na Amy Winehouse, Nikolina Kovačević u bend savršeno uklopila, lijepo nadopunjujući i glavni, sanjivi Beluhanov vokal, i drugi prateći vokal Luke Gečeka.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Mayales su u impresivnom i raskošnom nastupu izveli čak sedamnaest pjesama s posljednja dva albuma, uključujući i “Roadie”, na kojoj su u studijskoj verziji surađivali s Terezom Kesovijom, “Most”, “Još te uvijek mogu”, “Virtual Baby! i aktualni psihodelični singl “Bum Bum Bum”. U raskošnoj produkciji i fantastičnoj akustici dvorane Gorgona bend je zvučao doista impresivno i svjetski, i prava je šteta što u setlistu nisu ukorporirali i neku od pjesama s prvog albuma koje bi se lako mogle prearanžirati sada kada u bendu imaju ovakvu rasnu pjevačicu kojoj Mayalesov sezibilitet očito savršeno odgovara.

Mayales - MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)
Mayales – MIMO u Gorgoni (Foto: Matej Čelar)

Dva i pol sata nedjeljnog programa u krcatom MSU, nagovijestila su još jednu zanimljivu MIMO sezonu, pa se s pravom može reći kako je, uz Radio Student, jedina medijska platforma koja se aktivno brine o vidljivosti onog dijela muzičke scene koja pop glazbu tretira kao umjetnost, a ne kao proizvod.

Objavljeno u suradnji s glazbenim magazinom Cantus i projektom Medijski Inventar Muzičkih Originala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X