Mayalesov live session kao najava velikog koncerta u Tvornici

Mayales ne spava na lovorikama. Upravo objavljeni live session iz Katrana na Youtube kanalu benda lijep je vjetar u leđa za predstojeći zagrebački nastup.

Mayales – Katran session

Objavljivanjem povratničkog albuma „2“ krajem 2012. i potom prošlogodišnjeg nasljednika „Simbol za Sunce“ bilo je jasno koliko je jaka amalgamska kreativna veza između pjevača Petra Beluhana i gitarista Vlade Mirčete kad je riječ o studijskom radu. No scensko oživljavanje grupe Mayales započeto 23. travnja 2013. bio je kudikamo zahtjevniji proces u kojem su se morale preboljeti sve ‘dječje bolesti’, kako to obično biva sa svakim bendom. Uz to, sudbina Mayalesa je očigledno takva da svaki album ima i novu postavu. Bar je tako bilo do sada. A stara pouka kaže kako je rad s ljudima najteži i najzahtjevniji.

Nakon objave albuma „Simbol za Sunce“, gitarist Luka Geček postao je stalni član, kao što se grupi pridružio producentski dvojac Pavle Miholjević i Jura Ferina, kojima se ta dvostruka uloga očigledno omilila, jer sličnu praksu imaju povremeno i s grupom Cojones, kojoj su također producirali posljednji album. Konstrukcija je u potpunosti legla na svoje mjesto s dokazanim bubnjarskim talentom Edijem Grubišićem Ciplom (Detour, ex TBF, Bilk) i mladim basistom Ronijem Nikolićem, inače članom sastava NLV. Dodatno pojačani odličnim ženskim pratećim vokalima među kojima treba izdvojiti već desetljećima izvrsnu Valeriju Nikolovsku i vokalno prepoznatljivu Nikolinu Kovačević koja je pažnju privukla kao pjevačica grupe F5, Mayales su u prostoru bivše Tvornice Katran odlučili snimiti live session koji je dokumentaristički kamerom pratio i zabilježio Radislav Jovanov Gonzo.

Ovaj tjedan su tako na Youtubeu osvanule izvedbe četiri pjesme s tog sessiona; „Most”, „Simbol za sunce”, „Dođi tu” i „Među tajnim tajnama”. Osnovna zamisao benda je objaviti ove godine DVD među kojima će se naći i te izvedbe, kako bi se dolično proslavilo 25 godina od nastanka sastava. No nekako se daleko važnijim čini da je ovaj javno dostupan materijal izvrstan teaser za koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture najavljen za 20. travnja. Jer sudeći po umješnoj izvedbi i ‘onom nečem u zraku’ tijekom sessiona što je i Gonzo uhvatio kamerom, ako konstelacija zvijezda i međusobna kemija proradi na isti način u Tvornici, onda je pred nama svakako jedan od značajnijih ovogodišnjih koncerata u gradu.

Koliko je topla preporuka preslušati live izvedbe po redu koji sugerira i Mayales na Youtube stranici (dakle; „Dođi tu“, „Simbol za Sunce“ (Feat. Valerija Nikolovska), „Most“ i „Među tajnim tajnama“), od Mirčetinih floydovskih gitarskih pasaža, preko Valerijinog ‘pečata’, te u country uronjen „Most“, do eteričnog ‘izlaza’ s „Među tajnim tajnama“, toliko ekspresno dođe i razočarenje zašto se session sastoji od samo četiri pjesme, kao i to da bi bilo dobro čuti i neke pjesme s albuma „2“ u tako zaraznom i kvalitetnom ruhu u kojem Mayales ‘upoznaje’ Floyde.

No opet i sam izbor je zanimljiv jer je grupa u prvi plan (osim „Među tajnim tajnama“) gurnula pjesme koje nisu singlovi s prošlog albuma pridajući im tako jednaki značaj. Dakle nema „Danas smo happy“ i „Bum bum bum“, kao ni pjesme „Malena“ koja ima jedan od najzaraznijh refrena (i kojeg je grupa na studijskoj verziji tako ‘sadistički odstranila’ kao opciju finalne katarze na kraju pjesme), kao ni pjesme „Roadie“ s jednim od najljepših laid back retro disco ritmom snimljenim na ovim prostorima.

Iskreno, nadam se da je u pitanju ‘slatka laž’ da su samo četiri pjesme odsvirane na sessionu u Katranu, kao što je u ovom trenutku imperativ da se taj kompletni sastav 20. travnja popne na pozornicu Tvornice, jer tako nešto uistinu treba podijeliti s publikom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X