Medium Soft Cat ‘Like Lake Life’ – Koprivnica ne prestaje s iznenađenjima

Iza imena Medium Soft Cat koje se predstavlja EP izdanjem stoji mladi koprivnički glazbenik Lovro Kocijan.

Medium Soft Cat ‘Like Lake Life’

Lovro Kocijan je ono što bi mogli nazvati ‘kantautor 2.0’ – jer je već u startu otišao u nadgradnju puta koji je dosad obično započinjao solo s akustičnom gitarom pred publikom. „Ideja koju nastojim ostvariti je ekspresivno izražavanje u obliku spajanja žanrova u granicama ukusa, istovremeno ostavljajući vlastiti potpis u slobodi forme i strukturi glazbe koja je u svojoj srži zamišljena kao podloga za lako pamtljive pop melodije“, kaže Lovro Kocijan koji je na sebe preuzeo skoro sve uloge (vokal, gitara, bas gitara, programiranje, synth) u kreiranju glazbenog pejzaža extended play izdanja „Like Lake Life“ kojeg potpisuje kao Medium Soft Cat, a treba još dodati da mu je gostovao bubnjar Goran Vdović.

Svoj glazbeni stil opisuje kao pop-rock, dream-pop, rock-psychedelic, a kao glazbene utjecaje izdvaja sastave The Beatles, The Beach Boys, Fleet Foxes i Tame Impala. Utjecaj posljednje navedenog benda Australca Kevina Parkera ovdje od presudnog značaja kako bi se Medium Soft Cat u startu nedvosmisleno doživio kao nova moderna glazbena priča u Hrvatskoj u kojoj se teži pomicanju granica, a ne da je eventualno riječ o trasiranju već utabanih retro staza.

Medim Soft Cat predstavio se početkom ožujka singlom „Give Got“ koji je upravo ponudio tu slojevito slaganu dimenziju a la Tame Impala, čime se mladi Kocijan odmah pozicionira kao ozbiljan talent na kojeg treba računati. „Give Got“ je minuciozno djelo koje u svojih skoro šest minuta trajanja premašuje okvire klasičnog radijskog singla, a opet zbog fluidne konstrukcije to u osnovi i jest. Druga je stvar što domaći medijski prostori za plasiranje singlova funkcioniraju na drukčiji način, kao što su i manje skloni domaćim autorima koji su odabrali engleski jezik za svoj kreativni potpis. Ukratko, „Give Got“ bi bilo odličan potez za nekog već etabliranog glazbenika. Za proboj novog imena uvijek je diskutabilno ići sa tako slojevitom pjesmom, posebno u zemlji kao što je Hrvatska. No, umjetnik ne može protiv sebe, posebice nakon što je potrošio dvije godine kako bi došao do viših standarda, a došao je, i sad nema natrag.

I uvodna „Flare Gun“ dokazuje da „Give Got“ nije iznimka u kvaliteti na „Like Lake Life“ EP-iju. I ona se podvlači u uho plesnim ritmom i sanjivim vokalima koji su utopljeni u eho efekte, na način blizak potpisu Kevina Parkera. „Huge, If Honest“ nije samo premosnica između dvije spomenute pjesme, već i jasni putokaz da i ostatak materijala nema slabu, tj. nenadahnutu točku, kao što se u njoj jače osjeti jahanje na psihodeličnom valu The Bach Boysa. „Unitl Unreal“ pak više otvara prostora nekadašnjoj britanskoj školi psihodelije, čime Medium Soft Cat igra na taj džoker stapanja utjecaja, što je u neku ruku i karakteristično za nova imena koja se slojevito bave implementacijom raznih srodnih utjecaja u svoj zvuk. Tako bi se i rana psihodeliju ‘Madchestera’ mogla prepoznati u posljednjoj pjesmi „Conformity Flow“ na EP-iju (koja isto poput ‘Madchestersa’ s kraja osamdeseti i početka devedesetih baštini karakteristično višeglasje The Beatlesa).

Uz sve opravdano dobre epitete koji se trebaju dati ovom EP-iju što zbog njegove složenosti i razrađenosti do najsitnijeg detalja, ipak postoji i jedna otegotna okolnost, a ta je što Medium Soft Cat vozi preblizu grupi Tame Impala. Da se razumijemo, nije to nimalo lako, ali je štetno biti u ičijoj sjeni, makar to bili i oni najbolji.

Druga pak stvar jest to što je model rada ‘kantautor 2.0’ itekako smislen i opravdan u periodu pandemije koja nas je zadesila u posljednje dvije godine, no svako novo ime, pa tako i Medium Soft Cat mora razmišljati o bilo kakvoj opciji kvalitetnog predstavljanja uživo, a ta naravno treba biti balans između interesa publike i produkcijskih zahtjeva. Sam, ili u pratnji drugih glazbenika, Lovro Kocijan bi uskoro morao dokazati da „Like Lake Life“ može dostojno oživjeti i svojim klupskim životom.

Ocjena: 8/10

(Intek Music, 2022.)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X