MENT Ljubljana zaokružio lineup i objavio raspored za ovu godinu

MENT Ljubljana će ove godine u svom petom izdanju koje će se održati od 30. siječnja do 1. veljače predstaviti više od 75 glazbenih izvođača na nekoliko lokacija u glavnom gradu Slovenije. Hrvatske boje branit će ManMachine koji će predstavitisvoj jedinstveni electro pop zvuk, a pridružit će mu se i hrvatsko-slovenski post-apokaliptični duo Kali Fat Dub. Već ranije su najavljeni Porto Morto i Tus Nua.

  •  
  •  
MENT 2019

Iz Beograda na MENT dolazi Ana Avramov koju su srpski mediji proglasili novom kantautorskom zvijezdom nakon što je izdala EP „Open Heart“, dok će belgijski samuraj Blu Samu prezentirati kombinaciju hip-hopa i soula. Španjolku Núriu Graham mnogo uspoređuju s ikonama kao što su Patty Smith i PJ Harvey, a publici će se predstaviti i rosemary loves a blackbery iza kojeg stoji perkusionist školovan na Moskovskom sveučilištu improvizacijske glazbe. Dašak Islanda donijet će horror dj. flugvél og geimskip, domaći umjetnici magmalaska oduševit će svoji audio-vizualnim projektom dok će prvu večer festivala u Kino Šiški zaključiti perspektivni DJ cl_tr.

Talijanski dvojac Malihini na scenu će donijeti suvremenu europsku pop sofisticiranost, Dimitrije Dimitrijević i njegov bend isplovit će iz Srbije na lađi trip-hopa i dark bluesa. Talijani Sneers pružit će najbolje ideje alternativnog rocka, Bjelorus Yegor Zabelov smatra se najoriginalnijim harmonikašem u istočnoj Europi, a na MENT također dolazi i King Kruletov omiljeni češki bend Acute Dose. Glazbenici Samuel Blues i Miha Erič pripremaju vam rock ‘n’ roll užitak, Mart karakterizira maštovita instrumentalna glazba, a još jedan slovenski bend – Haiku Garden u svemir shoegazea uronit će vas svojim svježim debitantskim albumom, koji od strane brojnih medija proglašen jednim od najboljih glazbenih izdanja prošle godine. Klupske „palube“ u Ljubljani preko noći preuzet će slovenski DJ-evi i producenti Staša, Mistakes, Tiztiz, Krilc i Skeletonium, ambasador još uvijek razvijajućeg ogranka britanskog techna Batua, kao i najistaknutiji predstavnik belgijske diskografske kuće Vlek Lawrence Le Doux. Ruski Hyperboloid Records održat će svoju vlastitu noć u Gala Hali, na kojoj će se predstaviti pet svojih predstavnika: A.Fruit, Summer of Haze, Saburov, Bad Zu i Raumskaya.

ManMachine (foto: promo)

Treći appointMENT

Jedna od posebnih akcija MENT-a bit će i predstavljanje ove odvažne diskografske kuće tijekom konferencije, dok će druga biti ovogodišnja suradnja s Projekt Atol institutom; austrijski dvojac Jerobeam Fenderson & Hansi3D predstavit će audiovizualni projekt “Osciloskopska glazba”, na kojem će vizuali biti crtani zvučnim valovima same glazbe. Po treći put suradnja s Galerijom DobraVaga rezultirat će “appointMENT” – komercijalnom izložbom grafika glazbene umjetnosti koja će nam jednom mjestu okupiti 75 djela na MENT-u, kao i djela mladih suvremenih domaćih i europskih umjetnika. Plakati će ovaj put biti kvadratnog oblika, s referencama na LP albume, a istodobno će iznova i propitkivati format postera. Ni na samom festivalu neće nedostajati vizualnih osobitosti. Uz brojne nastupe koje u svojim izvedbama uključuju vizualne komponente u svojim izvedbama, multimedijalni umjetnici 5237 x SMECH pripremaju i interaktivnu audio-vizualnu instalaciju posebno za MENT. Debitirat će s njom na otvorenju festivala u Kinu Šiška, a potom će je postaviti i u ljubljanskom dvorcu.

Raspored koncerata

Glazbeni lineup

Spotify na MENT konferenciji

Osim već prethodno najavljenih gostiju konferencije i njenog sadržaja sretni smo što vam možemo najaviti i da će MENT, u suradnji s novoosnovanom Regionalnom udrugom neovisnih diskografa (RUNDA), prvi u regiji ugostiti prezentaciju Spotify platforme za streaming, Spotifyev predstavnik iz SAD-a Jeff Stempeck održat će dvije radionice – jednu za glazbene izdavače, a drugu za glazbenike i njihove menadžere – na kojima će otkriti kako najbolje iskoristiti alate i informacije koje platforma nudi. O streamingu također ćemo govoriti i na predavanju Petera Åstedta “5 stvari koje svi trebaju znati o streamingu u 2019. godini”. Osim toga, upoznat ćemo vas i s mentorskim kampom za umjetnike “Outbreakers Lab”, u organizaciji mađarskog ureda za izvoz glazbe HOTS. Cilj njihovog ambicioznog projekta je spomenuti kamp etablirati kao jedan od najvažnijih događaja za razvoj potencijala regionalnih umjetnika.

Raspored konferencije 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X