‘Metak u glavu’ – naslov koji govori sve

Tužna je realnost da akcijski film kao žanr polagano izumire. Na životu ga još uvijek nekako drže old timeri poput Schwarzneggera, Stallonea i Willisa, ali i oni su vrlo često više karikatura nego junaci kakvi su bili 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

'Bullet To The Head'

Nakon što je upravo tih godina proživljavao katastrofalne uloge u lošim filmovima (koji su svejedno dobro zarađivali), podobivao hrpetinu Zlatnih Malina i postao javno ruglo, Sylvester Stallone je odlučio da se mora malo uozbiljiti i završiti karijeru onako kako ju je započeo: sa stilom! Vratio se svojim legendarnim likovima, Rockyu i John Rambu, stvorio Expendables, a evo, sada se odlučio oživjeti duh 80-ih. Metak u glavu je klasična pucačina sa slabom pričom koja je tu reda radi, macho glavnim likom, opakim negativcima, zgodnom djevojkom i hrpetinom metaka i krvi. Formula se dakle nije promjenila. Jedino što je drugačije jest da je Stallone sada 30-ak godina stariji, a akcijski film je daleko od mamca za publiku kakav je nekada bio. Schwarznegger je svojom Posljednjom bitkom zaradio ‘za kokice’, Willis će se jedva pokriti s novim Umri muški, dok je Sly s ovim filmom debelo popušio. Paradoksalno je da je njegov film, od sva tri navedena, uvjerljivo najbolji.

James Bonomo (Silverster Stallone) je plaćeni ubojica vrlo labavog morala, kojem nije problem sprašiti metak u glavu bilo kome tko mu se nađe na putu. Nakon još jednog dobro obavljenog posla, njega i partnera mu Louisa (Jon Seda) u lokalnoj birtiji zaskoči još jedan plaćenik, Keegan (Jason Momoa), koji pritom ubije Louisa. Bonomo će sada morati, uz neočekivanu pomoć washingtonskog murjaka Taylor Kwona (Sung Kang), te otuđene kćeri Lise (Sarah Shahi), pronaći i eliminirati one koji su mu namjestili: ljigavog odvjetnika Baptistea (Christian Slater) i njegovog poslodavca Morela (Adewele Akinnuoye-Agbaje).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OzcvSoCqq1w[/youtube]

Kako je iz ovog kratkog sinopsisa jasno, Metak u glavu nije nimalo originalno djelo. Scenarij je temeljen na hvaljenoj grafičkoj noveli Headshot (Alexis Nolent), koji, na žalost, nema gotovo nikakve veze s ovim filmom. Okviri su manje više isti, ali kao i obično, stripovsku atmosferu i detalje se nije uspjelo kvalitetno prenjeti na ‘vrpcu’.  Druga stvar koja će zasigurno zapeti za oko boljim poznavateljima filmske umjetnosti jest redatelj: Walter Hill, isti onaj Hill koji je režirao kultne filmove poput Warriorsa, Južnjačke utjehe i 48 sati. U zadnje vrijeme se slabo bavio režijom, ali se bezbolno vratio na sebi poznati teritorij. Ovo je u principu jedan klasični buddy-buddy akcić, krvava ekspolatacija s jakim centralnim likom i njegovim izrazito slabim, i gotovo beskorisnim pomoćnikom, Kwonom. Jedino što Kwon radi je da tipka na mobitel i biva pogođen, te tu i tamo pokušava biti izrazito loše napisani i nasilno ugurani moralni uteg na vagi Bonoma. Kako drugačije objasniti da ih gotovo cijeli grad (uključujući naravno i potplaćenu policiju) želi ubiti, a on svejedno inzistira na tome da se svi zlikovci uhite! Bonoma  s druge strane ništa ne dira, i kako sam naslov filma kaže, praši metke u glavu apsolutno svima na koje naiđe. S druge strane ima čak 3 prilično dobra i raznolika negativca, od kojih je Keeegan (izvanredni Momoa) definitivno onaj najopasniji i pravi rival, osoba koja po svojem karakteru i nije toliko drugačija od Bonoma, ali eto, igrom slučaja su se našli na suprotnim stranama. Akcijske scene nisu spektakularne, ali su dovoljno raznolike i brze da ne postaju dosadne, te dobro pašu u kontekstu cijelog filma. On je kao takav iznimno brutalan, što možda objašnjava njegovu lošu prođu na američkom box officeu. Naime, izgleda da se u SAD-u još uvijek nisu potpuno oporavili od nedavnih javnih ubojstava, tako da film u kojem je glavni lajtmotiv metak u glavu, niti ne može očekivati neki veći uspijeh.

Stallone se mnogo bolje drži od svog najvećeg ‘rivala’ Schwarzneggera, te je fizički i glumački na mnogo višem nivou. Njegov lik pomalo podsjeća na stariju i karikiranu verziju još jednog klasičnog junaka, poručnika Cobre, što je uvijek bila uloga kakva je Slyu najviše pasala. Sung Kang je pak, premda solidan glumac, ipak potpuni promašaj za svoju ulogu murjaka koji igra po pravilima. Uvijek je loše kada se produkcijski studio uplete u formalne i umjetničke sfere samog filma, pa su upravo oni izabrali Kanga za ovu ulogu, i to isključivo zbog njegovog azijskog podrijetla.Thomas Jane, koji se od početka spominjao  za tu ulogu, bi bio daleko kvalitetniji partner Stalloneovom liku, te bi pružio pravi moralni balans, ne ispadajući pri tom potpuni mekušac. On je također glumac koji mnogo bolje paše uz atmosferu same lokacije (New Orleans, Louisiana), te ga je prirodnije vidjeti u tom šarolikom, ali mračnom dixieland svijetu.

Metak u glavu je sasvim solidan akcijski film, koji će se najviše svidjeti onima koji se s nostalgijom sjete krasnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Ni onda, a niti sada, priča nije bila previše bitna. Bitan je bio akcijski junak i njegova karizma, te finalni broj pobijenih neprijatelja. Sve te karakteristike nosi i ovaj film, tako da mu se neke konstrukcijske mane mogu oprostiti. U trolistu recentnih akcića, Metak u glavu najbolje diše i općenito je najzaokruženiji film, koji ne patronizira gledatelja i ne pokušava biti više od onoga što jest. Pružiti će sat i pol dobre i pitke zabave, što u krajnjem slučaju, i jest njegov primarni cilj. Ipak, očito je da klasični akcijski žanr nije niti približno popularan kao nekoć, te i ovom filmu vrlo vjerojatno slijedi brzo padanje u zaborav, i kategorizacija kao nevažnog.

Ocjena: 6/10

(Dark Castle Entertainment, IM Global, After Dark Films; 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X