Metno 2022. dovodi hrvatske, regionalne i svjetske zvijezde

Sviraju Kries, Maria Mazzotta iz Italije, Divanhana iz Bosne i Hercegovine te domaćice iz VS Tempet.

Maria Mazzotta (foto: Promo)

Nakon dvije godine ‘pandemijskih’ izdanja održanih krajem ljeta, Metno se vraća u svoje prirodno okruženje – u lipanj. Došli smo do 14. izdanja našeg festivala tradicijske i suvremene etno glazbe u organizaciji folklornog ansambla Tempet, a on će se održati 17. i 18. lipnja 2022.

Na uobičajenoj lokaciji na platou Spomenika revolucije na Glavici u dvije koncertne večeri ćemo ugostiti velika imena hrvatske, regionalne, ali svjetske etno/world music scene. Imat ćete priliku uistinu uživati u sjajnim izvođačima koji će vas rasplesati, uz koje ćete se zamisliti, možda i zaljubiti, ali će vas sigurno odvesti u čarobne svjetove glazbenog spoja tradicije i modernoga.

Ove godine smo pripremili program u kojem će uistinu biti za svakog ponešto sviraju nam Kries iz Hrvatske, Maria Mazzotta iz Italije, Divanhana iz Bosne i Hercegovine te domaćice iz VS Tempet. Tu je i naša stalna VJ-ica Lina Rica te DJ Emir Fulurija koji je na Metnu prisutan već dvije godine.

Kries je sigurno najvažnija hrvatska world music grupa. Prvi Kries upaljen je davne 2003. godine i odonda nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Vođeni karizmatičnim pjevačem Mojmirom Novakovićem, Kries donosi savršeni spoj tradicijske glazbe i modernih, gitarističkim ritmovima i melodijama, a njhove koncerte je nemoguće opisati.

Maria Mazzotta možda je i najveća međunarodna zvijezda koja dolazi na Metno u povijesti festivala. Ova Talijanka je posljednjih nekoliko godina postala prava svjetska zvijezda, a njen posljednji album “Amoreamaro” bio je među 10 najboljih world music izdanja u 2020. a svim svjetski relevantnim world music listama. Maria Mazzotta je pjevačica nevjerojatnih vokalnih sposobnosti koja će nam donijeti dašak talijanskog juga, regije iz koje dolazi pizzicu, uzbudljiva i predivna glazba koja je osvojila cijeli svijet.

Bosanskohercegovačka Divanhana dolazi nam u pravom trenutku, na vrhuncu svoje slave. Naime, oni su svojom interpretacijom sevdaha ove godine postali prave svjetske zvijezde, a njihov novi album “Zavrzlama” nekoliko je mjeseci bio na vrhu najvažnijih svjetskih world music top-lista: World Music Charts Europe i Transglobal Word Music Charts. Divanhana je počela od sevdaha, ali je s vremenom svojem repertoaru dodavala i druge balkanske tradicijske ritmove pa sada slobodno možemo reći kako ova grupa izvodi presjek ovdašnje tradicijske glazbe.

Folklorni ansambl Tempet osnovan je 10. ožujka 2004. godine i od tada djeluje kao udruga građana kojoj je osnovna djelatnost poticanje, razvijanje, čuvanje i unapređenje kulturne i folklorne baštine. Ime je dobio po istoimenom starogradskom makarskom plesu. Jedini je ansambl na području Makarskog primorja i u svom je postojanju ostvario niz zapaženih nastupa: prigodnih, gospodarskih, humanitarnih i natjecateljskih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X