LHD u šatoru CirkoBalkane – pjesme koje želimo biti

Sinoć je u cirkuskome šatoru u dovrištu Močvare i Jedinstva po prvi put nakon objave službeno predstavljen ‘Off the Grid’ album prvijenac dobro nam poznate sisačke trojke koja se potpisuje inicijalima LHD.

LHD u šatoru CirkoBalkane (foto: Josip Bolonić/Subsite)

Iako smo u šatoru CirkoBalkane igrom slučaja ranije ovog tjedna već gledali nastup slovenske eksperimentalne folk atrakcije Širom, jučerašnjim je otvaranjem 10. festivala suvremenog cirkusa zdanje podignuto u dvorištu Močvare i Pogona Jedinstvo i službeno pušteno u rad, a prateći glazbeni program smotre otpočeo je nastupom sisačkih surf rockera LHD, na sceni poznatih kao tri četvrtine doista legendarne skupine The Bambi Molesters.

Trio LHD u šator na nasipu došao je na krilima netom objavljenog prvijenca “Off the Grid” koji je prije tjedan dana bljesnuo na sceni kao jedno od najboljih domaćih izdanja u prvoj polovici godine. Ova ploča dugo se pripremala, pa smo tako kroz prethodne dvije i pol godine imali priliku s nje čuti po dva dvostruka singla “Boiling Water, Dreamy Girl”/ “This Caramel Should Cover The Earth” i “Blue Umbrella”/ “Green Voodoo”, a zatim je bend lani u listopadu na praktički istoj lokaciji, točnije na terasi Močvare, u jeku pandemije održao i prvi zagrebački koncert na kojem su uživo predstavili album u cijelosti više od pola godine prije njegove objave.

“Off the Grid” na neki način je uplovio u službeno postojanje kao već poznati gost, donoseći onaj organski zvuk surf rocka i 60’s exotice kakvu su The Bambi Molesters svirali u ranijim fazama karijere, prije nego je dodana ekstra doza grandioznosti slojevitijim aranžmanima i puhačkom sekcijom. Sve ono što nas je šarmiralo na albumu sinoć je u cirkuskome šatoru potvrđeno i uživo. Nakon razlaza s Daliborom Pavičićem, cjelokupna je gitaristička zadaća završila u rukama, ili točnije prstima, samozatajnog Dinka Tomljanovića koji je zabljesnuo i kao autor i kao instrumentalist u ovoj formi power trija koji čini s bračnim parom Zaborac kao ritam sekcijom.

LHD u šatoru CirkoBalkane (foto: Josip Bolonić/Subsite)

Dobar opis zvuka upravo leži u naslovu spomenute “Boiling Water, Dreamy Girl”, jer kako je Lada to sinoć razložila: “Hrvoje i ja smo voda koja ključa, a Dinko je zamišljena djevojka.” Drugim riječima, bas i bubanj svojom odrješitošću stvaraju kontrapunkt sanjivim melodijama koje izlaze iz Tomljanovićeve gitare, ili preciznije vintage pojačala koje daje onaj poseban ton potreban da ovakva retro glazba zvuči autentično. Objašnjavajući naslov pjesme “I Wanna Be This Song”, Lada je rekla da je riječ o Dinkovom komentaru na neku melodiju koja mu se toliko svidi da se poželi pretvoriti u nju. Nema ljepšeg opisa za glazbu koju stvara LHD – to su pjesme koje želimo biti.

LHD su sinoć počeli svirati i prije nego je publika puštena u šator, što se pokazalo kao doista zanimljiv potez u kojem okupljeni jedva čekaju da pojure pred pozornicu i odazovu se sirenskom zovu muzike. Dočim je na koncertu Širom publika sjedila i po podu ispred pozornice, na sinoćnjem nastupu bilo je više prostora i nije bilo potrebe za sjedenjem. Na LHD se obavezno pleše, cupka ili barem njiše u ritmu.

Po pitanju setliste koncert je bio vrlo sličan onome koji smo gledali u listopadu, što će reći da smo opet čuli novi album u cijelosti, popraćen određenim brojevima iz diskografije The Bambi Molestersa (“Wrong Turn”, “Malaguena”, “Siboney”…) i The Strangea (instrumentalna verzija “Shoot the Bear”) te obradama poput “La Bruta” The Flaming Sideburnsa čiji Arimati Jutila gostuje na “Off the Grid”. Osim toga čuli smo i premijeru jedne potpuno nove pjesme LHD-a koja dosad nije izvođena osim u prostoriji za probe, što upućuje na to da bend ne misli dugo mirovati sad kad je prvijenac napokon objavljen. U usporedbi s lanjskim koncertom na terasi valja naglasiti da su i zvuk i ozračje sinoć bili ugodniji budući da se oblak virusne prijetnje do ovog trenutka gotovo u potpunosti povukao iz glava koncertne publike.

Sinoć je ponovno bila jedna od onih večeri kad su koncerti vrebali iza svakog ugla. Od spektakla koji je u Domu sportova obećavao Dream Theater, preko promocije sjajnog novog albuma grupe Seine u KSET-u, pa do Dva Osam gdje su pržili Odd Boys i Slick Stings, gdje god da ste završili, ne biste mnogo pogriješili. No sasvim je sigurno da u vrtlogu surfa, tamo negdje prije bisa, ni jedna osoba koja se našla u CirkoBalkani ne bi mijenjala svoje mjesto sa nekim s bilo kojeg od ostalih sinoćnjih koncerata. S pravom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X