Michael Kiwanuka ‘KIWANUKA’ – nimalo običan retro album

‘KIWANUKA’ je album koji otvara prostor ljudskosti, onom naizgled tako lako ostvarivom, a opet toliko potisnutom u svijetu koji se lakše odaje histeriji, sumnji, zatvorenosti i anksioznosti. Voljeli ili ne voljeli glazbene 60-te, ovaj album će vam jednako efektno doći kao terapija.

Michael Kiwanuka ‘KIWANUKA’

Bili smo skeptični može li talentirani Michael Kiwanuka nastaviti niz nakon “Love & Hate” albuma, ali nas je tako dobro uvjerio da ga može i nadmašiti. “KIWANUKA” je ne samo da je odličan hommage rock produkciji šezdesetih, već funkcionira i kao transglobalni world music uradak u kojem se kovitlaju utjecaji afričke glazbe, francuske šansone, američkog retro popa, a sve to natopljeno u psihodeličnu hendriksovštinu. Kiwanuka ide gigantskim koracima naprijed, iako bi po zvuku rekli da korača unatrag. – napisali smo o prošlogodišnjem Kiwanukinom albumu na listi najboljih albuma za 2019. godinu. Možda je moglo tako i ostati, ali je pala odluka da mu ipak treba posvetiti malo više pažnje.

Za početak zanimljiv je taj tradicionalistički otklon u vizualnom imidžu, pa se na Kiwanuku može gledati kao na svojevrsnog guru-pandana Kamasija Washingtona, kad je riječ o rock i pop izričaju, kao što se to pretače i u samu glazbu. Pastiche pristup na ovom eponimnom albumu „KIWANUKA“ jest u svom zenitu (tako da definitivno treba odati i počast izuzetnom producentskom vizionarstvu tandema Danger Mouse – Inflo), ako se uspoređuje s njegova prva dva albuma na koja se može gledati kao da su bili tek razvijanje krila za pravi let, nešto poput prologa.

„KIWANUKA“ je stoga nešto poput prvog pravog starta – objedinjena ideja, izvedba, filozofija i folklor. Riječ je o albumu destilatu onog najboljeg prvenstveno iz perioda šezdesetih u koji su uklopljeni aktualni tekstovi, no s drukčijim prefiksom od tekstova kakvi karakteriziraju ovo vrijeme, u smislu da se iz njih ne iščitava nemoć, već da širi samopouzdanje na slušatelja. To je album koji šalje poruku: „Digni glavu!“, pored sve zvučne estetike prošlosti u koju je spakiran. U tom smislu, „KIWANUKA“ nije puki estetski hommage 60-ima, već namjerno odabrana zvučna kulisa perioda kad je rock glazba u sebi nosila najviše buntovničkog i revolucionarnog naboja.

Već prva pjesma „You Ain’t The Problem“ tu dolazi kao jasni postulat serviran bez imalo uvijanja, a za slučaj (ako album konzumirate kao vinil) da krivo okrene stranu i krenete od polovine, istu dimenziju će pružiti „Hero“ svojim hendrixovskim nabojem. U nastavku „Rolling“ i „I’ve Been Dazed“ odlično nastavljaju taj put buđenja i stjecanja samospoznaje, ali na njemu ostaju i „Piano Joint (This Kind Of Love)“, „Another Human Being (Interlude)“ i „Living In Denial“ iz kojih sijevaju oštre misli i poruke i kad zavlada baladno ozračje.

„KIWANUKA“ je stoga svojevrsni ‘album svjetla’. I njegovi najtamniji emotivni zakutci uvijek imaju odškrinuti prostor nade, a kad sve to podeblja neki neobuzdani psihodelični gitarski solo ili potmuli afrobeat, samo možete uživati u snazi koju vam pumpa iz zvučnika. Dakle, nije tu u pitanju samo jedna pjesma, kontrasta radi, već cijeli album koji vas vodi na živopisno pozitivističko putovanje. I katarza mu je dugačka i s nizom ‘okidača’, jer nakon već spomenute „Hero“ kreće grandiozni finale u kojem niz „Hard To Say Goodbye“, „Final Days“ i „Interlude (Loving The People)“, otvaraju čakru po čakru i zidaju podlogu zdravog duha što Michael Kiwanuka na samom kraju dvaput podvlači, prvo u pretposljednjoj „Solid Ground“ i zatim u zadnjoj „Light“, koja uistinu širom otvara vrata svjetla prema duši.

„KIWANUKA“ je album koji otvara prostor ljudskosti, onom naizgled tako lako ostvarivom, a opet toliko potisnutom u svijetu koji se lakše odaje histeriji, sumnji, zatvorenosti i anksioznosti. Voljeli ili ne voljeli glazbene 60-te, ovaj album će vam jednako efektno doći kao terapija.

Ocjena: 9/10

(Polydor / Universal Music, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X