Velika Britanija od 2021. uvodi vizni režim za sve gostujuće umjetnike iz EU

Umjetnici iz EU-a trebat će vize za nastup u Velikoj Britaniji od siječnja 2021. godine, objavio je britanski matični ured.

Ujedinjeno kraljevstvo (Izvor: Wikimedia)

Ured (Home Office) je u utorak objavio da će se za umjetnike, zabavljače i sportaše iz Europske unije primjenjivati ​​ista pravila koja se trenutno primjenjuju na njihove kolege koji nisu građani EU-a nakon Brexit tranzicije u prosincu.

Trenutno umjetnici i njihove sastavi mogu slobodno putovati iz EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto bez zahtjeva za radne dozvole ili vize. Ali nakon što prestane sloboda kretanja, i umjetnici iz EU-a i oni koji nisu iz EU članica trebat će vizu Tier 5 za nastup u Velikoj Britaniji, tj. za sudjelovanje na natjecanjima ili audicijama, promotivnim aktivnostima, radionicama, predavanju o svom radu i sudjelovanju u kulturnim događanjima ili festivalima.

Ovom najavom, ukratko spomenutim političkim dokumentom, matični ured ulio je hladnu vodu u nadu da će britanska glazbena industrija ostvariti recipročne aranžmane između Velike Britanije i EU omogućujući umjetnicima da se nastave kretati i raditi bez dodatnih papira ili troškova. Kao odgovor, asocijacije glazbene industrije u Velikoj Britaniji zatražilile su izdavanje dvogodišnjih radnih viza kako bi se donekle olakšala situacija umjetnicima da bi mogli slobodno putovati na relaciji EU – Ujedinjeno Kraljevstvo zbog posla.

Odluka također otkriva razlike u mišljenjima unutar vlade, nakon što je ministar kulture Nigel Adams prošlog mjeseca rekao da je “apsolutno neophodno” zaštititi slobodno kretanje umjetnika nakon 2020. u intervjuu za Music Week. Deborah Annetts, izvršna direktorica Udruženja glazbenika, rekla je da su “duboko razočarani” činjenicom da je isključeno slobodno kretanje glazbenika i ostalih umjetnika iz EU-a.

“Zamolili bismo i američku vladu da ponovno razmotri naš poziv za dvogodišnju višestruku vizu”, rekla je. “Bilo koji budući imigracijski sustav ne postoji izolirano i ima ogromne posljedice na pregovore o trgovinskim ugovorima između EU-a i SAD-a i uzajamnim dogovorima. Od vitalnog je značaja da svaki imigracijski sustav podržava glazbenike koji će morati gostovati u EU nakon Brexita”, izjavila je Annetts.

Pododbor Doma lordova EU za unutarnje poslove upozorio je 2018. godine da će, osim ako se između Ujedinjenog kraljevstva i EU-a ne mogu dogovoriti učinkoviti recipročni aranžmani, u Velikoj Britaniji primijetiti pad kvalificiranih radnika u kulturnom sektoru koji u tu zemlju ulaze iz EU-a. Dodao je da bi “takav razvoj događaja predstavljao značajan gubitak publici koja uživa vidjeti talente iz cijele Europe koji nastupaju u Velikoj Britaniji.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X