Velika Britanija od 2021. uvodi vizni režim za sve gostujuće umjetnike iz EU

Umjetnici iz EU-a trebat će vize za nastup u Velikoj Britaniji od siječnja 2021. godine, objavio je britanski matični ured.

Ujedinjeno kraljevstvo (Izvor: Wikimedia)

Ured (Home Office) je u utorak objavio da će se za umjetnike, zabavljače i sportaše iz Europske unije primjenjivati ​​ista pravila koja se trenutno primjenjuju na njihove kolege koji nisu građani EU-a nakon Brexit tranzicije u prosincu.

Trenutno umjetnici i njihove sastavi mogu slobodno putovati iz EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto bez zahtjeva za radne dozvole ili vize. Ali nakon što prestane sloboda kretanja, i umjetnici iz EU-a i oni koji nisu iz EU članica trebat će vizu Tier 5 za nastup u Velikoj Britaniji, tj. za sudjelovanje na natjecanjima ili audicijama, promotivnim aktivnostima, radionicama, predavanju o svom radu i sudjelovanju u kulturnim događanjima ili festivalima.

Ovom najavom, ukratko spomenutim političkim dokumentom, matični ured ulio je hladnu vodu u nadu da će britanska glazbena industrija ostvariti recipročne aranžmane između Velike Britanije i EU omogućujući umjetnicima da se nastave kretati i raditi bez dodatnih papira ili troškova. Kao odgovor, asocijacije glazbene industrije u Velikoj Britaniji zatražilile su izdavanje dvogodišnjih radnih viza kako bi se donekle olakšala situacija umjetnicima da bi mogli slobodno putovati na relaciji EU – Ujedinjeno Kraljevstvo zbog posla.

Odluka također otkriva razlike u mišljenjima unutar vlade, nakon što je ministar kulture Nigel Adams prošlog mjeseca rekao da je “apsolutno neophodno” zaštititi slobodno kretanje umjetnika nakon 2020. u intervjuu za Music Week. Deborah Annetts, izvršna direktorica Udruženja glazbenika, rekla je da su “duboko razočarani” činjenicom da je isključeno slobodno kretanje glazbenika i ostalih umjetnika iz EU-a.

“Zamolili bismo i američku vladu da ponovno razmotri naš poziv za dvogodišnju višestruku vizu”, rekla je. “Bilo koji budući imigracijski sustav ne postoji izolirano i ima ogromne posljedice na pregovore o trgovinskim ugovorima između EU-a i SAD-a i uzajamnim dogovorima. Od vitalnog je značaja da svaki imigracijski sustav podržava glazbenike koji će morati gostovati u EU nakon Brexita”, izjavila je Annetts.

Pododbor Doma lordova EU za unutarnje poslove upozorio je 2018. godine da će, osim ako se između Ujedinjenog kraljevstva i EU-a ne mogu dogovoriti učinkoviti recipročni aranžmani, u Velikoj Britaniji primijetiti pad kvalificiranih radnika u kulturnom sektoru koji u tu zemlju ulaze iz EU-a. Dodao je da bi “takav razvoj događaja predstavljao značajan gubitak publici koja uživa vidjeti talente iz cijele Europe koji nastupaju u Velikoj Britaniji.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X